Onvergetelijke panorama’s in de Kempen

Vlaanderen Vakantieland 03 november 2020

Uitkijktorens hebben iets magisch. Vind je ook niet? Ze zijn als kleine reuzen die fier boven het land uitsteken, en je meenemen naar een plek vanwaar de wereld beneden er nét iets mooier uitziet. Deze – letterlijke - hoogtepunten in de Kempen zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

Tip: Verplaats je met trein of bus naar een treinstation in de buurt. Ga te voet verder of neem een Blue-bike tot aan de uitkijktoren.

Uitkijktorens in de Kempen

  1. De Stapper in Kalmthout
  2. Sas 4 in Dessel
  3. De Toeristentoren in Herentals
  4. Uitkijktoren in Turnhouts Vennengebied
  5. Het Goorken in Arendonk
  6. De Klot in Wuustwezel
De%20Stapper%20aan%20het%20Stappersven%20in%20het%20Grenspark%20Kalmthoutse%20Heide%20zorgt%20voor%20een%20mooi%20uitzicht
© Toerisme Kalmthout - Olivier Roels - KOMAAN! Architecten

De Stapper in Kalmthout

Gloednieuw is hij, deze uitkijktoren. Hij heet De Stapper, is tien meter hoog en staat aan het Stappersven in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het is de eerste echte uitkijktoren op de Heide, die wandelaars verwent met een prachtig zicht op het ven. Ook de toren zelf, gebouwd uit steen en beton, is een architecturaal pareltje.

Afstand vanaf station Heide tot De Vroente (bezoekerscentrum van Grenspark Kalmthoutse Heide): 1,5 kilometer.

Sas 4 in Dessel

Je moet er 216 treden voor klimmen, maar wie de moeite doet, wordt bovenop de Sas 4-toren in Dessel beloond met een fantastisch uitzicht. Vanop de toren zie je hoe de drie kanalen Bochelt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen elkaar kruisen: een unicum in Europa. Hoogtevrees of moeilijk te been? In het bezoekerscentrum kan je de beelden van het uitzicht ook bekijken op een televisiescherm. Voor de kleine avonturiers is er (op de begane grond, weliswaar) het Pagadderpad, een boswandeling van 2,5 kilometer die kinderen op verschillende manieren uitdaagt om te bewegen. Lopen, springen, rennen, trekken,… Ravotplezier gegarandeerd!

Afstand vanaf station Mol: 7 kilometer.

Familie%20neemt%20een%20foto%20boven%20in%20Sas%204
© Toerisme Provincie Antwerpen - Sas 4

De Toeristentoren in Herentals

Al meer dan een halve eeuw staat deze houten kanjer op de hoogste duin van het wandeldomein de Paepekelders. De Toeristentoren werd gebouwd in 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Vanop het uitkijkplatform zie je naast eindeloos veel bomen ook wel honderd kerktorens. De toren staat in het wandelgebied Kempense Heuvelrug, een landduin die zich uitstrekt van Herentals over Kasterlee tot Retie.

Afstand vanaf station Herentals: 2,2 kilometer.

Uitkijktoren in Turnhouts Vennengebied

Een stad omgeven door bossen, weiden, akkers en vennen: dat is Turnhout. Op tien minuten van het centrum sta je helemaal in het groen in het Turnhouts Vennengebied, waar deze stalen uitkijktoren een mooi zicht op biedt. Ideale vertrekplaats voor wandelingen in het vennengebied is bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, waar je handige kaartjes met wandelroutes kan vinden.

Afstand vanaf station Turnhout tot bezoekerscentrum: 4,1 kilometer.

Uitkijktoren%20met%20een%20mooi%20zicht%20op%20het%20Turnhouts%20Vennengebied
© Toerisme Provincie Antwerpen - Turnhouts Vennengebied

Het Goorken in Arendonk

Dit exemplaar staat in Het Goorken, een moerassig gebied in Arendonk waar het bruist van het leven. Je wandelt er zowel door laagven als door heide, langs rietlanden en open water. De uitkijktoren is dé plek om vogels te spotten, of gewoon te genieten van de wolkenlucht.

Afstand vanaf station Turnhout: 13 kilometer.

De Klot in Wuustwezel

Natuurgebied De Maatjes is een klein rietmoeras op de grens met Nederland, tussen de Nederlandse gemeente Zundert en de Belgische gemeentes Kalmthout en Wuustwezel. Nabij het punt waar de drie gemeenten elkaar raken, is uitkijktoren de Klot gebouwd. ‘Klot’ verwijst naar een klomp veen of turf. Vijf eeuwen lang werd in deze streek immers op grote schaal turf ontgonnen. Het landschap draagt daar nog steeds de sporen van, iets wat je vanuit de Klot goed kan zien.

Afstand vanaf station Kalmthout: 7 kilometer.

Ouders%20met%20hun%20kinderen%20kijken%20over%20het%20bosrijk%20gebied%20in%20Herentals
© Toerisme Provincie Antwerpen - Toeristentoren Herentals

Logeertip: slapen tussen de bomen

Wie heeft er als kind niet van gedroomd: slapen in een boomhut. Bij Treelodge in Retie kan je dat ook écht doen. Bram en Karen ontwierpen en bouwden zelf drie luxeboomhutten midden in het bos. Elke boomhut is voorzien van een keuken, badkamer, houtkachel en elektrische verwarming – en van een prachtig zicht op de natuur.

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.