Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Demertrefplaats

Ontmoet de Demer, op vijf bijzondere plaatsen

Groen en stil, dan weer levendig en vol geschiedenis. De Demer kronkelt door een landschap vol variatie van Oranjestad Diest tot rockdorp Werchter. Een heerlijke fietsvallei met vijf idyllische ontmoetingsplekken.

Vijf Demertrefplaatsen

De vijf ontmoetingsplaatsen aan de Demeroever zijn bijzondere kunstwerken met een forse knipoog naar de lokale geschiedenis. Ze zijn gemaakt van inheemse houtsoorten en roestbruin cortenstaal. Die kleur van de typische Hagelandse ijzerzandsteen vind je niet alleen in de bodem, maar ook in de mooiste historische gebouwen en kerken onderweg

De kanonnen van Diest

Volg je onze suggestietocht? Die start in Diest waar de eerste ontmoetingsplaats – zitbanken in de vorm van een kanon – herinneren aan de tijd toen de kanonnen hier rijen dik stonden om de stad te verdedigen tegen de oprukkende Nederlanders.

De knooppunten van het Fietsnetwerk brengen je naar Scherpenheuvel-Zichem, de achtertuin van Ernest Claes en het land van de Witte. Bewonder de meanderende Demer van boven op de Maagdentoren of van op een authentieke platbodem.

Picknicken aan de Demertafel

Langdorp is een authentiek dorpje in prinsheerlijk Merodegebied.  Aan de vroegere aanmeerplek voor schepen kan je nu genieten aan een meanderende picknicktafel van maar liefst 35 meter lang. Zin om te barbecueën? Ook dat kan. Het barbecuestel staat voor je klaar.

De Demerbrug in Betekom kreeg een jas van cortenstaal en ook het vroegere tolhuisje kreeg een visueel eerbetoon. Dé plek voor een unieke instagramfoto.

De stilte van de rockweide

Het jaagpad brengt je naar Werchter en het zwevende wandelpad in de boomtoppen, aan de vroegere pleisterplaats voor scheepstrekkers. Fiets nog even verder naar het landschapspark van Werchter. Verken de festivalweide en de North West Walls in alle rust, en geniet na met een plaatselijk Jack-Opbier in het café van het bezoekerscentrum Rock Werchter X.

Deze route is 34 kilometer lang en volgt de knooppunten 88 – 33 - 32 – 87 – 86 – 58 – 59 – 57 – 81 – 56 – 80 – 3 – 51 – 15 – 10 – 9 – 92 – 91 – 67 – 71.

Geniet nog van wat extra tijd en blijf logeren in één van de logies langs de oevers van de Demer.

Overnacht langs de oevers van de Demer