Zes dagen trappen door Limburg

Vlaanderen Vakantieland 10 oktober 2020

Houd je van fietsen? Dan zit je goed in Limburg. Houd je van picknicken tussen de bomen, uitblazen langs een kronkelend beekje of pauzeren op een pittoresk dorpsplein? Dan zéker! Limburg ligt bezaaid met prachtige landschappen die niet zouden misstaan als filmdecor.

Visit Limburg presenteert je zes kant-en-klare fietsetappes die je langs de meest fotogenieke hoekjes van Limburg leiden. Rijg de zes etappes aan elkaar tot een lange ‘Ronde van Limburg’, of kies er eentje uit voor een stevige daguitstap.

Gewonnen voor een échte groene trip? Stap dan met je fiets de trein op naar je vertrekpunt. De stations van Hasselt, Genk en Bokrijk liggen op of vlakbij één van de etappes. 

Niet vergeten: om je fiets mee te nemen op de trein heb je een Fiets Supplement nodig. Je betaalt hiervoor 4 euro per fiets per enkele rit. Voor je plooifiets heb je geen Fiets supplement nodig, deze neem je gewoon gratis mee.

(c) Visit Limburg

Etappe 1: van Hasselt naar Riemst

Is er een beter startpunt dan de Limburgse hoofdstad? Vertrekken doe je enkele kilometers buiten de stad aan de Abdijsite Herkenrode, ooit de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Baan je weg door het centrum van Hasselt – en gluur even binnen in het Modemuseum of Jenevermuseum – en vervolg je weg tussen de fruitbomen van Haspengouw, waar je je kuitspieren laat kennismaken met de Haspengouwse heuvels. Beloon jezelf met een pauze én een pak verse stroopwafels uit de stroopfabriek in Borgloon. Zwaai in Tongeren even naar de beroemde Ambiorix en slinger langs de Slingerberg naar beneden tot aan het Albertkanaal in Kanne. Finish bereikt!

Etappe 2: van Riemst naar Riemst

Een etappe voor de klimmers onder ons - of voor slimmeriken met een e-bike. Je moet er wat voor overhebben, maar het golvende landschap van de Voerstreek beloont je wél met fantastische vergezichten. Wist je trouwens dat het hoogste punt in Vlaanderen hier te vinden is? Met 287,5 meter mogen het Stroevenbos en de Reesberg, in het dorpje Remersdaal, deze titel op hun naam schrijven.

(c) Visit Limburg

Etappe 3: van Riemst naar Genk

Van de heuvels van de Voerstreek gaat het – via enkele pittige klimmetjes – richting Alden Biesen. Een tussenstop waard is de landcommanderij Alden Biesen, een indrukwekkend kasteeldomein dat gratis te bezoeken is. Tussen Zutendaal en Genk passeer je Kattevennen, één van de zes toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen. Eindbestemming van de dag is het domein van Bokrijk, het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen. Haal je smartphone alvast boven voor een selfie op het intussen wereldberoemde fietspad ‘Fietsen door het water’!

Etappe 4: van Genk naar Kinrooi

Doorkruis op je stalen ros het Nationaal Park Hoge Kempen, een uniek natuurgebied vol dennenbossen, heidevelden en waterplassen. Misschien spot je wel de – compleet ongevaarlijke – gladde slang. Langs de oevers van de Maas fiets je flirtend met de Nederlandse grens tot in Maaseik.

(c) Visit Limburg

Etappe 5: van Kinrooi naar Lommel

Voor wie graag fietst zonder veel zweten: dit is het langste én vlakste stuk. Fiets op je gemak langs akkers, bossen, oude windmolens en watermolens. Het hoogtepunt van deze etappe mag je letterlijk nemen: in Hechtel-Eksel neemt de spectaculaire fietsbrug ‘Fietsen door de bomen’ je tien meter mee de lucht in.

Etappe 6: van Lommel naar Hasselt

Nog nooit in de Lommelse Sahara geweest? Dan is dit hét moment om dit unieke natuurgebied met duinen, zandvlaktes en waterplassen te ontdekken. Nog een blikvanger op deze route is be-Mine, de mijnsite van Beringen, waar je naast het grootste mijnmuseum van Vlaanderen ook het indoor snorkel-en duikcentrum TODI én klimcentrum Alpamayo vindt.

Onderweg logeren?