Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Ontdek het groene lint rond Antwerpen
Alle artikels

Ontdek het groene lint rond Antwerpen

Je dacht dat Antwerpen alleen maar troeven heeft zoals de kathedraal, topmusea en de beste winkels en restaurants van ‘t land? Think again! Rond ‘t Stad loopt een groen lint dat de mooiste parken verbindt. En in de dorpen waan je je in de polders. Groen? Doen!

De Ring van Antwerpen is de drukste autobaan van België. Maar wist je dat er parallel met de Ringweg een rustig fietspad ligt dat loopt als een snoer langs de groene zones? Die Easy-going route verbindt Park Vogelzang (of Den Brandt en Middelheim) met het Leeuwerikpark, het Brilschanspark het Rivierenhof en Park Spoor Noord. Ideaal om je snel te verplaatsen of voor een recreatieve route op een vrije dag!

De groene toppers

Net ten zuiden van de ring ligt het Nachtegalenpark, eigenlijk de verzamelnaam voor drie parken: Vogelzang, Middelheim en Den Brandt. Hier is het heerlijk toeven tussen de oude kastelen en het befaamde beeldenpark. Een wandeltocht verbindt ze alle drie. Spot je trouwens ook de kopie van de David van Michelangelo?

Het Rivierenhof is met 130 hectare de groene long van de stad. Wandelaars, fietsers en joggers halen hier hun hartje op, maar ook voor petanquers, vissers en liefhebbers van tennis, basketbal of minigolf is dit the place to be. Op het terras van Kasteel Rivierenhof geniet je van een dagschotel, drankje of pannenkoek met zicht op de vijver.

Park Spoor Noord geniet bekendheid tot ver buiten de landsgrenzen. Dit uitgestrekte park, gelegen op een voormalig spoorwegemplacement, is een groene oase in het drukbevolkte Antwerpen-Noord. Bestel een cocktail of houtovenpizza bij Bar Noord en relax in een van de strandzetels, terwijl de kinderen spelen in de waterpartij.

Door de polders

Antwerpen is natuurlijk een havenstad en de Schelde is overal aanwezig. Daarom vind je zowel ten noorden als zuiden van de stad een prachtig polderlandschap. Vanuit Ekeren vertrekt er een wandeltocht doorheen de polders van Stabroek en verderop ook een route door de polders van Zandvliet. Ook op je tocht door de Hobokense Polder, sinds 1998 een natuurreservaat, ontdek je een heerlijk stukje groen vlakbij de Schelde en de industrie.

Wil je meer zien op korte tijd? Maak dan een fietstocht. In hartje Zandvliet vertrekt een gezinsvriendelijke fietstocht van 20 kilometer, die je leidt langs de oude tulpenvelden en de Nederlandse grens.

Langs Forten en graslanden

De Fortengordel mag natuurlijk niet ontbreken op jouw groene ontdekkingsreis. Ten zuiden van de stad liggen nog 7 oude forten, waar het heerlijk vertoeven is. Er is een wandeltocht langs Fort 7 en 8 en ook een mooie route langs Fort 6 en de Struisbeek.

Vanop Linkeroever heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Antwerpen, en toch waan je je in een andere wereld met meer ruimte en groen. De Scheldeland-tocht brengt je langs de hoogtepunten zoals het Sint-Annabos en de Blokkersdijk, een nat natuurgebied waar jaarlijks honderden vogels neerstrijken.

Net ten noorden van de stad, tussen Luchtbal en Ekeren vind je de Oude Landen. Dit is een van de mooiste stedelijke natuurgebieden van Vlaanderen. Hier moet je zijn voor bloemenpracht, rietvogels, vlinders en Schotse gallowayrunderen.

Op zoek naar meer wandelingen? Check dan zeker eens Trage Wegen Antwerpen, een beweging die mooie dagtochten en routes uitstippelde doorheen het Antwerpse groen.

Engelse romantiek

In Deurne tot slot liggen twee prachtige parken die tot de favorieten behoren van de Antwerpenaars. Het Te Boelaerpark is weids en door de Finse piste ideaal om te joggen. Het nabije Boekenbergpark overrompelt daarentegen door de dichte begroeiing en de Engels-romantische sfeer die er heerst. Op een warme dag vind je hier verfrissing in de ecologische zwemvijver, die je op slag doet vergeten dat je hier in een wereldstad bent.

Even bekomen van al dat ontdekken? Hier vind je 23 fijne logeeradresjes in Antwerpen of de nabije omtrek!

Beeld: © Visit Antwerpen - Noortje Palmers


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in