Ontdek de Groene Gordel in het zuiden van Brussel

Vlaanderen Vakantieland 27 oktober 2020

Met de scooter langs glorieuze kastelen, fietsen of wandelen door geuzeland en het Zoniënwoud, serres bezoeken in de druivenstreek of citytrippen in Halle: de groene, glooiende zuidrand van Brussel is een pareltje, en bovendien vlot bereikbaar met de trein!

Tussen Brussel en Wallonië ligt een bijzonder stukje Vlaanderen, dat zich uitstrekt van het Pajottenland en de Zennevallei in het westen tot de druivenstreek en Zuid-Dijleland in het oosten. Het is een groene, landelijke streek die toch vlakbij de grootstad ligt. Een ideale uitvalsbasis dus voor een trip waarbij je natuur en cultuur combineert! En handig te bereiken via de stations van Halle, Beersel, Hoeilaart en Groenendaal.

(c) Visit Flanders - Luc Bohez

Scooteren langs kastelen

Een coole én ecologische manier om de streek te verkennen, is de e-scooter. Vanuit Gaasbeek vertrekken negen routes met tal van bezienswaardigheden door het prachtige Pajottenland. Je kan een e-scooter huren voor een halve of een hele dag.

Begin bijvoorbeeld aan het Kasteel van Gaasbeek. Het kasteel is bijzonder knap langs de buitenkant en er valt meer dan genoeg moois te beleven in het 49 ha grote Park van Gaasbeek. Dit park, aangelegd in de 17de eeuw, ademt geschiedenis en een rijk verleden: hier slenter je langs verschillende historische gebouwen, waaronder een lustpaviljoen, een oude kapel en een triomfboog ter ere van Napoleon. Je treft er wellicht de hoogste beuken van België en in de drie grote vijvers kan je ook een visje vangen.

Ook in het nabijgelegen Beersel tref je prachtige kastelen. Wie ooit de stripalbums van Suske & Wiske geeft gelezen, kent zeker het Kasteel van Beersel, een authentieke waterburcht uit 1420 die je kan bezoeken. Logeren op een boogscheut van het Kasteel van Gaasbeek doe je in hotel Klein Nederlo of b&b Het Verblijf.

Fietsen en wandelen in de geuzestreek

Beersel is de heimat van de lambiek- en geuzebieren, waarvoor de hele wereld ons landje benijdt. De Geuzeroute-fietstocht is de ideale manier om alles te weten te komen over dit gegiste gerstenat. Je vertrekt aan Brouwerij 3 Fonteinen en daarna passeer je nog langs Bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg, geuzestekerij Brouwerij Oud Beersel en Brouwerij Boon - producenten van de lekkerste biertjes die ooit hebt geproefd.

De Geuzeroute loodst je ook langs het Hallerbos (wereldbefaamd omwille van het boshyancintentapijt in het voorjaar) en het Provinciedomein van Huizingen (met onder meer de unieke rotstuin Bloemendal). Liever wandelen? Probeer dan een van de uitgestippelde wandelroutes, die je leiden langs de Herisem-papiermolen, de kronkelende Zenne of de lambiekbrouwerijen in het groene, glooiende Beersel.

Logeren doe je bij Gîte Catalpa of Destelheide-Hanenbos.

(c) Visit Flanders - Luc Bohez

Ontdek druivenserres en wouden

In de serres van de druivenstreek rond Hoeilaart vind je misschien wel de lekkerste druiven ter wereld. Er zijn drie serristen die je - na afspraak - kan bezoeken en waar je - tijdens het seizoen - druiven kan kopen die recht uit de serre komen. Er is ook een wandeling van 4km die je leidt langs serristenvilla’s, bijzonder mooie en stille getuigen van de hoogdagen van de druiventeelt.

Vlakbij ligt het Zoniënwoud, de groene long van Brussel en België. Het is het grootste en mooiste beukenbos van het land, met bomen die wel 200 jaar oud zijn. De lange dreven geven het woud een edel karakter, maar je kan evengoed verdwalen over kronkelige paadjes tot diep in het hart van het woud. Je verkenningstocht begin je het best bij een van de toegangspoorten, zoals het Bosmuseum Jan van Ruusbroec in Hoeilaart of het Geografisch Arboretum (van Tervuren waar je wandelt tussen meer dan 700 soorten bomen, waaronder Amerikaanse sequoia’s). Met de trein naar het Zoniënwoud? Stap dan af in stations Groenendaal of Bosvoorde.

Citytrippen in heilig Halle

Het grootste stadje in de zuidrand is Halle. Een must-visit is de Sint-Martinusbasiliek. Je vindt er de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens een legende in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen belegeraars, naast een prachtige doopkapel, schatkamer en vele knappe glasramen die van de basiliek van Halle een waar bedevaartsoord maakten. Wil je meer weten over ‘heilig Halle’, het lokale carnaval of haar verleden als mouterijstad? Bezoek dan streekmuseum den AST!

Een andere kerk in Halle transformeerde tot een indrukwekkend totaalkunstwerk. In de Paterskerk vind je street art-kunstwerken van twee grootheden uit de scene, Bart Smeets alias Smates en Steve Locatelli - een unicum in België en een artistieke stilteplek die niet op jouw citytrip mag ontbreken!

Overnachten doe je in familiehotel Les Eleveurs aan het station.

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.