Ontdek de festivaldorpen

Vlaanderen Vakantieland 16 juni 2020

Geen fan van grote druktes? Geen probleem! Boek buiten de festivalperiode om een gezellige uitstap in en rond gekende festivaldorpen en geniet in volle rust. 

De Rock Werchter-fietsroute brengt je van Leuven naar het mooie dorp aan de kruising van de Demer en de Dijle. Werchter is zo’n plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Op het pleintje voor de kerk is het heerlijk rustig. Je kan er je vergapen aan de North West Walls, waarvoor Arne Quinze ieder jaar de strafste street art kunstenaars verzamelt om de grote opeengestapelde containers te veranderen in knappe kunstwerken.

Een beetje verscholen in Werchter-dorp ligt belevingscentrum Rock Werchter X. Dit kleine, maar sympathieke museum wordt beheerd door vrijwilligers. Aan de hand van affiches, artikels en honderden foto’s, videobeelden en muziekfragmenten (her)beleef je er de wondere geschiedenis van het festival, dat kleinschalig begon in 1975 maar het dorp al snel op de muzikale wereldkaart zette. Logeren in en om Werchter kan op een van deze fijne logeeradresjes.

Folkfestivals en natuurpracht

In de verre Westhoek ligt Dranouter, een dorp van 700 inwoners dat elke zomer duizenden bezoekers verwelkomt voor het muziekfestival. Tot 2010 focuste het op folk, sindsdien kiest het voor een bredere muzikale aanpak. Dranouter is een deelgemeente van Heuvelland, en zoals die naam al doet vermoeden, kan je er heerlijk wandelen over de glooiende hellingen, waaronder die van De Kemmelberg. In Heuvelland zijn er logies voor ieders smaak.

Aan de andere kant van het land ligt Kiewit, de hoofdzetel van Pukkelpop. Op tien minuten rijden van het Hasseltse stadscentrum ligt er in Domein Kiewit 130 hectare natuurpracht binnen handbereik. Vooral voor families is dit een heerlijke plek: er is een kinderboerderij en een speelbos, en er lopen speurtochten en wandelroutes. Schrik niet als je plots oog in oog staat met een Gallowayrund! Logeren doe je in het bruisende Hasselt.

Ontdek verrassende plekjes in de steden

De wereldberoemde Vlaamse festivals vinden niet enkel plaats in piepkleine dorpen. Zo zetten de Lokerse feesten al jarenlang in augustus de Oost-Vlaamse stad op stelten. Lokeren is misschien niet de bekendste plek, maar heeft enkele bijzondere troeven. Zo ontdek je in het Stadsmuseum waarom de stad tot de jaren 1950 het wereldcentrum was van de konijnen- en hazenharennijverheid. De drie grote hazen van kunstenaar Luc De Backer op de Markt zijn een knipoog naar die tijd. Proef er op een van de terrassen aan het water de Durme ook lokale specialiteiten als de paardenworsten, de pōnkoek of een van de vele streekbieren. Logeren in en om Lokeren kan je in een van deze logies.

Brugge is natuurlijk het hele jaar door populair bij toeristen. Geniet er onder andere van een wandeling door het feeërieke Minnewaterpark - vlakbij het station. Zeebrugge is gekend van de hippe festivals WeCanDance en Bomboclat. Ook buiten het festivalseizoen is er plaats zat om een bescheiden feestje te bouwen. De krijsende meeuwen en de klotsende golven zorgen voor een geweldige soundtrack. Dit zijn onze logeertips voor Brugge en voor Zeebrugge.

Beeld: © Westtoer