Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Ontdek de festivaldorpen
Alle artikels

Ontdek de festivaldorpen

Een zomer zonder festivals: voor veel muziekliefhebbers is het een groot drama. Maar laten we het positief bekijken: het zal nog nooit zo rustig geweest zijn in Werchter, Kiewit, Dranouter en Lokeren. Dit is hét moment om deze festivaldorpen te ontdekken!

Rock Werchter mag deze zomer dan afgelast zijn, de Rock Werchter-fietsroute brengt je nog steeds van Leuven naar het mooie dorp aan de kruising van de Demer en de Dijle. Werchter is zo’n plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Op het pleintje voor de kerk is het heerlijk rustig, net als deze zomer in het Festivalpark dus. Daar kan je nu wandelen over het gras waar normaal Pearl Jam en Kendrick Lamar zouden hebben opgetreden. Of je kan je er vergapen aan de North West Walls, waarvoor Arne Quinze ieder jaar de strafste street art kunstenaars verzamelt om de grote opeengestapelde containers te veranderen in knappe kunstwerken.

Een beetje verscholen in Werchter-dorp ligt belevingscentrum Rock Werchter X. Dit kleine, maar sympathieke museum wordt beheerd door vrijwilligers. Aan de hand van affiches, artikels en honderden foto’s, videobeelden en muziekfragmenten (her)beleef je er de wondere geschiedenis van het festival, dat kleinschalig begon in 1975 maar het dorp al snel op de muzikale wereldkaart zette. Een waardig alternatief voor het afgelaste Rock Werchter! Logeren in en om Werchter kan in een van deze fijne b&bs.

Folkfestivals en natuurpracht

In de verre Westhoek ligt Dranouter, een dorp van 700 inwoners dat elke zomer duizenden bezoekers verwelkomt voor het muziekfestival. Tot 2010 focuste het op folk, sindsdien kiest het voor een bredere muzikale aanpak. Hoewel het festival deze zomer niet plaats vindt, worden wel verschillende kleinere zomersessies georganiseerd. Dranouter is een deelgemeente van Heuvelland, en zoals die naam al doet vermoeden, kan je er heerlijk wandelen over de glooiende hellingen, waaronder die van De Kemmelberg. Dorst? Drink een picon in De Zon, het bekendste café van Dranouter. Niet alleen legendarisch door de vele Kubb-toernooien, maar ook omdat het folkfestival er ontstond aan de toog. In Heuvelland zijn er logies voor ieders smaak.

Aan de andere kant van het land ligt Kiewit. Normaal de hoofdzetel van Pukkelpop, maar deze zomer dus even niet. Nochtans is het ook nu een bezoekje waard. Op tien minuten rijden van het Hasseltse stadscentrum ligt er in Domein Kiewit 130 hectare natuurpracht binnen handbereik. Vooral voor families is dit een heerlijke plek: er is een kinderboerderij en een speelbos, en er lopen speurtochten en wandelroutes. Schrik niet als je plots oog in oog staat met een Gallowayrund! Logeren doe je in het bruisende Hasselt.

Ontdek verrassende plekjes in de steden

De wereldberoemde Vlaamse festivals vinden niet enkel plaats in piepkleine dorpen. Zo zetten de Lokerse feesten al 45 jaar in augustus de Oost-Vlaamse stad op stelten. Lokeren is misschien niet de bekendste plek, maar heeft enkele bijzondere troeven. Zo ontdek je in het Stadsmuseum waarom de stad tot de jaren 1950 het wereldcentrum was van de konijnen- en hazenharennijverheid. De drie grote hazen van kunstenaar Luc De Backer op de Markt zijn een knipoog naar die tijd. Proef er op een van de terrassen aan het water de Durme ook lokale specialiteiten als de paardenworsten, de pōnkoek of een van de vele streekbieren. Logeren doe je bij de stijlvolle b&b Vienna.

Brugge is natuurlijk het hele jaar door populair bij toeristen. Maar nu het Cactusfestival niet kan doorgaan, valt er ook in het feeërieke Minnewaterpark - vlakbij het station - heel wat te genieten. Zeebrugge moet het deze zomer doen zonder de hippe festivals WeCanDance en Bomboclat, maar op het grootste strand van de Belgische kust blijft ook in coronatijden plaats zat om een bescheiden feestje te bouwen met je bubbel. De krijsende meeuwen en de klotsende golven zorgen voor een geweldige soundtrack. Dit zijn onze logeertips voor Brugge en voor Zeebrugge.

Beeld: © Westtoer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in