Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Kunst op de Kaart Klara
Alle artikels

Onderweg met de Klara kunstroutes

Waar gaat jouw volgende trip naartoe? De keuze tussen natuur en cultuur, tussen fietsen en stilstaan… die hoef je niet te maken op één van de vijf Klara Kunstroutes. Spring de fiets op en ontdek in elke Vlaamse provincie hoe kunst je letterlijk in vervoering brengt. De routes volgen de bekende fietsknooppunten en werden – samen met een overzicht van alle kunstwerken - voor je beschreven in een overzichtelijke brochure. Download ze nu via de website van Vlaanderen Fietsland of volg de route via de gelijknamige app.

Antwerpen

Op een artistieke route door de provincie Antwerpen, beland je in de Rupel- en Scheldestreek. De kruising met verschillende waterlopen, zorgt voor een vlakke tocht waarin een overzet met de veerboot niet mag ontbreken.

Meteen op je lauweren rusten dan maar? Daarvoor valt er onderweg té veel te ontdekken. Wie het slim aanpakt, kiest voor een logement in de streek en maakt er meerdere ontspannende dagen van. In Villa Tartine bijvoorbeeld, word je ondergedompeld in complete rust.

En de kunst? Wat dacht je van een kunstwerk gemaakt van materialen uit een verdwenen gebouw,  een kapel van het niets, een uit de kluiten gewassen pepermolen of drie wijsneuzen? Laat je door deze en vele andere werken onderweg verrassen.

Artistieke fietstrip in provincie Antwerpen.

Boek een zalige overnachting waar je even van de trappers kan.

Limburg

Wie een hart voor fietsen combineert met een passie voor architectuur, zet zich maar beter goed in het zadel voor een kunstroute door Limburg.

Starten doe je in Hasselt. De verfrissende moderne architectuur is misschien niet de bekendste troefkaart van de stad, maar het ontdekken meer dan waard. Bezoek het vernieuwde kunstencentrum Z33 en laat je verblinden door het futuristische stadhuis.

Via Alken fiets je verder naar Borgloon en langs Diepenbeek keer je terug naar het beginpunt. Onderweg bots je op het veelgeprezen stalen doorkijkkerkje van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en een houten installatie van Aeneas Wilder die je uitnodigt tot een eindeloze wandeling.

Nog geen zin om terug naar huis te keren? Verken de streek rond Borgloon dan uitgebreid vanuit je eigen vakantiewoning. Of zet je fietstocht verder dwars door het water richting Genk.

Limburg het ware fietsparadijs.

Geen zin om je fiets mee te sleuren naar Limburg? Huur er eentje in je verblijf!

Vlaams-Brabant

Het Pajottenland, niet voor niets het Toscane van de Lange Landen genoemd, staat garant voor een fietstocht vol groene glooiingen. Al dat klimmen en dalen doe je gelukkig niet voor niets. Deze route heeft het allemaal: van parels uit de modernistische architectuur tot verrassende landschapskunst, van het neoclassistische kasteel La Motte tot de uitgebreide kunstcollectie van markiezin Marie Arconati Visconti.

Starten doe je in Dilbeek bij CC Westrand, een brutalistisch meesterstuk waar de fictieve landschapsfotografie van Filip Dujardin aan de ingang prijkt. Deze tocht maakt een lus waarbij je de omgeving van Dilbeek en Lennik uitgebreid verkent.

Krijg je niet genoeg van de idyllische landschappen? Ga voor een overnachting in een authentieke 3-kantshoeve en ontdek aan den lijve hoe prinsheerlijk het leven in Gaasbeek kan zijn.

Maak je fietsbezoek compleet met een overnachting.

De luxe van een hotel, de verwennerij van een B&B of toch liever zelf je potje koken?

West-Vlaanderen

Tussen Knokke en Brugge ligt de Damse vaart. Deze route gidst je langs de statige populierenrijen aan weerszijden van de vaart, door een weids polderlandschap. Kunst, stad, water en strand: het zal je aan niets ontbreken onderweg. Brugge heeft een stevig palmares als kunststad en herbergt nog overblijfselen van de Triënnale Brugge of van zijn periode als Culturele Hoofdstad in 2002.  Je beklimt kleppers uit de hedendaagse architectuur zoals het Concertgebouw in Brugge. Onderweg bots je op werk van onder meer Luc Tuymans en Dirk Braeckman.

Knokke toont dan weer heel wat kunst in de openbare ruimte. Laat je innemen door de schoonheid van pleinen, sculpturen en paviljoenen. 

Snak je na een portie cultuur, naar een flinke dosis natuur? Nestel je in de buurt van het Zwin, bij B&B Binnenhof, en maak er een heerlijke vakantie van.

Van land naar zee, of omgekeerd.

Ga voor een ku(n)stzinnige fietstour in West-Vlaanderen en droom weg bij één van onze logies.

Oost-Vlaanderen

De prachtige glooiende natuur van de Vlaamse Ardennen vormt het decor van een verrassende fietsroute. 

Geen wielerklassieker deze keer, maar een kunstroute die fietser en kunstliefhebber naar nieuwe ontdekkingen leidt. Deze route start en eindigt in Zottegem.

Een gerenoveerde textielfabriek waar vroeger nog ondergoed uit de machines kwam, menhirs die een loopje nemen met de geschiedenis en een verloren gegane trage weg. Da’s maar een fractie van wat je onderweg te zien krijgt.

Deins je niet terug voor verrassingen? Reserveer dan een ‘slow cabin’ op een geheime locatie in de ongerepte natuur. Zo maak je van deze trip een ware ontdekkingsreis.

Ontspannende inspanning in Oost-Vlaanderen.

Beginnen je benen al te tintelen voor een stevige fietstocht?

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in