Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Met Bruegel op de vespa: het Toscanegevoel in het Pajottenland
Alle artikels

Met Bruegel op de vespa: het Toscanegevoel in het Pajottenland

Huur een Vespa en geniet van het Toscanegevoel in het Pajottenland. Stille landwegen, glooiende heuvels en oude dorpjes met gezellige b&b’s maken van de streek hét paradijs voor scooterfans. Proef de wereldberoemde geuzebieren en ontdek dat populieren mooier zijn dan cipressen. En waar staat dat kerkje dat Bruegel zo graag schilderde ook weer?

Een Vespa huren in het Pajottenland

Om het Toscanegevoel in het Pajottenland te beleven heb je het juiste vervoermiddel nodig. Je weet wel, zo’n stukje Italiaans design op wielen. Dankzij de elektrische scooters van ScootEvents cruise je op een duurzame manier door het heuvelachtige landschap. ScootEvents stippelde 9 routes langs de leukste hotspots voor je uit. Zo hoef je enkel nog te beslissen wie achterop mag zitten. Pajot Experience verhuurt Vespa’s in Gooik en inspireert je met themaroutes over geuze, Bruegel en de mooiste landschappen. Scootertours in Roosdaal stuurt je op pad met uitgestippelde routes en leuke adresjes. Je kan zelfs een picknickmand bestellen. De eigenaars baten een streekproductenwinkel uit en verhuren een ecologisch vakantiehuisje achteraan in hun tuin. Na een dag rondtoeren kan je uitblazen in je hangmat naast het vijvertje of stoom aflaten in de sauna. Ideaal toch?

Genieten van geuze en kriek

Met de Vespa rijden is slow travel. Neem onderweg de tijd om af te stappen. Holle wegen en populieren staan klaar om met jou op de foto te gaan. La dolce vita in Vlaanderen! Gemeenschapscentrum De Cam in Gooik viert de muziek, brouwkunst en volkscultuur van het Pajottenland. Altijd benieuwd geweest hoe de hommel, de kerfstok en de Vlaamse doedelzak klinken? Bezoek het Volksinstrumentenmuseum en spits je oren voor een demonstratie. In Volkscafé De Cam bestel je boterhammen met plattekaas en de heerlijke geuze of kriek van de plaatselijke geuzestekerij. Maar… begrijp je de spijskaart in sappig Pajots dialect wel?

Toscanegevoel in het Pajottenland

Bij het Toscanegevoel in het Pajottenland horen harmonieuze landschappen. Glooiende heuvels met hier een weide, daar een graanveld, en hoeves, molens of kastelen om het kunstwerk af te maken. Bij de Hertboommolen geniet je van een ongerept vergezicht. Misschien ken je deze windmolen uit de legendarische tv-reeks Kapitein Zeppos. Je kan het molenmuseum bezoeken of een drankje of een ijsje bestellen in Brasserie Zeppos. Daal daarna de heuvel af naar het prachtige dorp Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De gigantische dorpskerk herbergt een heuse kunstschat, een uit het fijnste hout gesneden Brabants retabel uit de zestiende eeuw.

Kerkje van Pieter Bruegel

Hou op je Vespatour zeker ook halt bij het kerkje van Sint-Anna-Pede. Pieter Bruegel de Oude beeldde het kerkje af op De Parabel der Blinden. Zin om zijn meesterwerken te vergelijken met de landschappen die hem inspireerden? Langs de route van het Bruegel Openluchtmuseum staan negentien reproducties opgesteld. Maar je kan het kerkje ook bewonderen door de vensters van Café Sint-Anna. In een echt Pajots café staat een cafébazin achter de tapkast bij wie de stamgasten altijd hun hart kunnen uitstorten.

Boerenmarkt en Kasteel van Gaasbeek

Next stop, Gaasbeek. Op het historische kerkplein wordt op zaterdag een van de oudste boerenmarkten van Vlaanderen gehouden. Vul je picknickmand met geitenkaasjes, appelsap, aardbeien... en je vergeet zelfs dat Toscane bestaat. De weg naast de kerk klimt naar het Kasteel van Gaasbeek, dat in september sluit voor restauratie. De expo Last Call for Gaasbeek is voorlopig je laatste kans om je te laten betoveren door de wonderlijke kunstcollectie van markiezin Arconati Visconti. Haar familienaam is even Italiaans als je Vespa.

Het Toscanegevoel aan tafel

Van je Vespatour krijg je natuurlijk stevige trek. Laat je culinair verwennen door de topchefs van het Pajottenland. Wijnrestaurant Sir Kwinten in Lennik kreeg eindelijk de langverwachte Michelinster. De eigenaar is de meest bekroonde jonge sommelier van ons land en verbouwt zelf kwaliteitswijnen in het Pajottenland. Bij Brasserie Julie in Sint-Martens-Bodegem kan je heerlijk tafelen én luxueus overnachten. Op de website van Logeren in Vlaanderen Vakantieland ontdek je nog een heleboel andere gezellige slaapplekken in het land van Bruegel.

Beeld: Toerisme Vlaams-Brabant - © Lander Loeckx


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in