Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Meet the incrowd: op sleeptouw met de locals
Alle artikels

Meet the incrowd: op sleeptouw met de locals

De beste plekjes en wat er nu echt wel of echt niet de moeite is: wie kent je bestemming beter dan een rasechte inwoner? In de Vlaamse kunststeden staat er altijd wel eentje klaar met raad op maat, persoonlijke tips of zelfs een rondleiding.

Online staan verschillende, ook internationale, initiatieven die tips van locals verzamelen voor verschillende Vlaamse steden, en er soms ook rondleidingen organiseren. Voorbeelden zijn de websites van ‘Spotted by Locals’, ‘With Locals’ en ‘Like a local guide’.

Naast een local in de arm nemen voor een rondleiding of tips, kan je ook strategisch gaan qua logies om een doorgewinterde stedeling aan de haak te slaan. In een hostel is de sfeer minder formeel en deel je makkelijk tips met andere bezoekers aan de stad maar ook met het plaatselijke personeel en de buurtbewoners die de bar frequenteren. Een B&B is uiteraard ideaal: je slaapt bij een gastvrije local die dagelijks te maken heeft met bezoekers aan de stad en dus steevast een antwoord heeft op elke vraag bij het ontbijt.

Lokaal in Leuven

Trek je naar Leuven, dan kan je een online vragenlijst met voorkeuren invullen waarop je tips krijgt van een lokale Leuvenaar die op jou lijkt. Zowel cultuurliefhebbers, foodies als avonturiers vinden er adresjes op hun maat, of ze nu op zoek zijn naar een eetgelegenheid of een creatieve hotspot. 6 locale ondernemers en meer dan 100 Leuvenaars delen met trots hun leukste adresjes, (verborgen) plekjes, belevingen, you name it. Op basis daarvan stel je de perfecte citytrip samen. Er staan ook al heel wat favorieten van locals gebundeld op de website van Visit Leuven.

LeuvenInsideOut op zijn beurt is een team van gidsen die gepassioneerd zijn door de stad en die passie graag delen tijdens wandel- en fietstochten. Naast de bekendste gebouwen en pleinen, durven ze ook al eens van het platgetreden pad afwijken. Zo is er de wandeling ‘Leuven Doorgestoken’ langs binnenwegjes, poortjes en steegjes – bron van duistere verhalen en kleinere anekdotes - waar je zelfs de geboren en getogen Leuvenaar nog mee kan verrassen.

B&B 52 staat voor een hartelijk onthaal en ongecompliceerde huiselijkheid en ligt prima voor je omzwervingen in het Leuvense. Bij Hostel De Blauwput, op wandelafstand van het station, kan je socializen op het terras, in de zithoek of The Rusty Elbow Hostel Bar.

(c) Visit Leuven - De Werf

Gastvrij Gent

In Gent kan je sinds jaar en dag bij Ben’s Ghent terecht, een diepgewortelde local én gecertificeerde stadsgids. Op-en-top Gentenaar Ben organiseert verrassende gratis - Engelstalige - wandeltochten of stelt speciaal voor jou een (meertalige) privétour op maat samen.

Bij Hostel De Draecke, op 150 meter van het Gravensteen en de Graslei, kan je op jacht naar nog meer bijzondere insider-tips, in de lounge of aan de bar. Bij B&B Petit Prince, op 475 m van het Kasteel Gravensteen, krijg je bovenop de luxe en het 'home away from home' gevoel heel wat tips naargelang je persoonlijke voorkeuren.

Buurten in Brugge

De website van Visit Bruges bundelt onder de noemer ‘Local Love’ heel handig een hoop adresjes buiten de platgetreden paden waar ook locals graag en vaak komen: van gevestigde speciaalzaken van lokale ondernemers tot originele, creatieve Brugse makers. Je vindt er ook de persoonlijke adresboekjes van inspirerende locals en bloggers. Een leuke rondleiding is die van Boerenmarkt Lokaal, waar je rechtstreeks bij de boer of producent shopt. Het is daarnaast ook een gezellige ontmoetingsplek, waar je kan blijven hangen in de bar. De verantwoordelijke van Lokaalmarkt Brugge zelf geeft je uitleg over de werking en de vele troeven.

Bij Bella & Basiel B&B kan je lokale kennis vergaren in de gemeenschappelijke eetkamer of de zonnige bloemrijke tuin bij een ontbijt van lokale producten. De eigenaars zijn geboren en getogen Bruggelingen, kennen de stad op hun duimpje en zijn steeds beschikbaar. Gasten worden persoonlijk onthaald en krijgen tips en suggesties mee over waar je lekker kan eten of waar er iets te beleven valt. Jeugdhostel Snuffel is eveneens een ontmoetingsplek voor reizigers en Bruggelingen. In de leuke bar verzamelen zowel toeristen als lokale jeugd.

(c) Lokaalmarkt Brugge - FotoFever

Allemaal van A

In Antwerpen nemen rasechte Antwerpenaars, je mee op sleeptouw langs hun favoriete plekjes van ’t Stad tijdens een geleide wandeling. Via 'Ask Antwerp', de chatrobot binnen Facebook Messenger, kan je bovendien op elk moment van de dag vragen stellen over de trekpleisters, minder bekende plekjes of horeca aan vijf willekeurige locals uit het netwerk. Door technische verwikkelingen is deze echter tijdelijk buiten dienst.

Meer weten over lokale specialiteiten? Pedale Locale organiseert de fietstocht ‘Honing, Frambozen en Historische kruiden’. Je start in het hart van de stad en neemt de waterbus richting Waasland. Daarna gaat het langs fruitgaarden en militair erfgoed, gesterkt door polderhoning, kruidenlikeur en een gezonde broodmaaltijd met lokaal bier en streekproducten.

B&B Amaaj ligt in een opkomende buurt, in de ziekenzaal van een oud militair hospitaal. De buren zijn het sterrenrestaurant The Jane, hotspot Pakt, Brouwerij De Koninck, art nouveau buurt Zurenborg en de gezellige Dageraadsplaats. B&B staat hier voor B(orrel) & B(ed): de eigenaars ontvangen je persoonlijk met een drankje, geserveerd met lokale tips. Of vis naar tips in de lounge en bar van design Jeugdherberg Pulcinella, in een rustige woonbuurt in het centrum.

Mingelen in Mechelen

Zin om de Mechelen sportief te verkennen? Dat kan met de running tours in de binnenstad met locals Thomas en Johan van Book-a-run. De ecologische toer op? Met Kaat en Pieter van De Fietsgids werk je niet alleen aan een fit lijf en een fris brein terwijl je de stad ontdekt, deze locals dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Hun initiatief is lokaal, duurzaam en groen.

Mieke en haar team bij Hostel De Zandpoort zijn de beste ambassadeurs van Mechelen, en delen met veel plezier hun favoriete adresjes en tips. B&B In den Roden Schilt, op 150 m van de Grote Markt, zit dan wel in een eeuwenoud pand uit 1627, het comfort én de tips zijn er helemaal up-to-date.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in