Meet the incrowd: op sleeptouw met de locals

Vlaanderen Vakantieland 03 september 2020

De beste plekjes en wat er nu echt wel of echt niet de moeite is: wie kent je bestemming beter dan een rasechte inwoner? In de Vlaamse kunststeden staat er altijd wel eentje klaar met raad op maat, persoonlijke tips of zelfs een rondleiding.

Online staan verschillende, ook internationale, initiatieven die tips van locals verzamelen voor verschillende Vlaamse steden, en er soms ook rondleidingen organiseren. Voorbeelden zijn de websites van ‘Spotted by Locals’, ‘With Locals’ en ‘Like a local guide’.

Naast een local in de arm nemen voor een rondleiding of tips, kan je ook strategisch gaan qua logies om een doorgewinterde stedeling aan de haak te slaan. In een hostel is de sfeer minder formeel en deel je makkelijk tips met andere bezoekers aan de stad maar ook met het plaatselijke personeel en de buurtbewoners die de bar frequenteren. Een B&B is uiteraard ideaal: je slaapt bij een gastvrije local die dagelijks te maken heeft met bezoekers aan de stad en dus steevast een antwoord heeft op elke vraag bij het ontbijt.

Lokaal in Leuven

Trek je naar Leuven, dan kan je een online vragenlijst met voorkeuren invullen waarop je tips krijgt van een lokale Leuvenaar die op jou lijkt. Zowel cultuurliefhebbers, foodies als avonturiers vinden er adresjes op hun maat, of ze nu op zoek zijn naar een eetgelegenheid of een creatieve hotspot. 6 locale ondernemers en meer dan 100 Leuvenaars delen met trots hun leukste adresjes, (verborgen) plekjes, belevingen, you name it. Op basis daarvan stel je de perfecte citytrip samen. Er staan ook al heel wat favorieten van locals gebundeld op de website van Visit Leuven.

LeuvenInsideOut op zijn beurt is een team van gidsen die gepassioneerd zijn door de stad en die passie graag delen tijdens wandel- en fietstochten. Naast de bekendste gebouwen en pleinen, durven ze ook al eens van het platgetreden pad afwijken. Zo is er de wandeling ‘Leuven Doorgestoken’ langs binnenwegjes, poortjes en steegjes – bron van duistere verhalen en kleinere anekdotes - waar je zelfs de geboren en getogen Leuvenaar nog mee kan verrassen.

Bij Park Inn by Radisson Leuven logeer je naast het station én op wandelafstand van het historische stadscentrum.

(c) Visit Leuven - De Werf

Gastvrij Gent

In Gent kan je sinds jaar en dag bij tal van lokale gidsen terecht. Diepgewortelde locals én gecertificeerde stadsgidsen. De op-en-top Gentenaren organiseren verrassende - meertalige - wandeltochten of stellen speciaal voor jou een (meertalige) privétour op maat samen. Of ga zelf Local met de Walk Local-wandelingen van BG’ers (Bekende Gentenaren).

Op slechts 500 m afstand van het historische centrum ligt Pillows Grand Boutique Hotel Reylof. De kamers en suites bevinden zich in de historische residentie en de nieuwere vleugels die de weelderige binnentuin omsluiten. 

Buurten in Brugge

De website van Visit Bruges bundelt onder de noemer ‘Local Love’ heel handig een hoop adresjes buiten de platgetreden paden waar ook locals graag en vaak komen: van gevestigde speciaalzaken van lokale ondernemers tot originele, creatieve Brugse makers. Je vindt er ook de persoonlijke adresboekjes van inspirerende locals en bloggers. 

Jeugdhostel Snuffel is een ontmoetingsplek voor reizigers en Bruggelingen. In de leuke bar verzamelen zowel toeristen als lokale jeugd.

(c) Lokaalmarkt Brugge - FotoFever

Allemaal van A

In Antwerpen nemen rasechte Antwerpenaars, je mee op sleeptouw langs hun favoriete plekjes van ’t Stad tijdens een geleide wandeling

Ook met de fiets kan je de minder bekende plekjes van't stad ontdekken samen met een gids. 

Midden in het modedistrict van de stad, vind je Theater Hotel. Alle bezienswaardigheden liggen werkelijk op wandelafstand. Ook theaters en schouwburgen bevinden zich in de directe omgeving.

Mingelen in Mechelen

Zin om de Mechelen sportief te verkennen? Dat kan met de running tours in de binnenstad met locals Thomas en Johan van Book-a-run. De ecologische toer op? Met Kaat en Pieter van De Fietsgids werk je niet alleen aan een fit lijf en een fris brein terwijl je de stad ontdekt, deze locals dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Hun initiatief is lokaal, duurzaam en groen.

Kruip onder de wol bij Porta Superia! In deze statige B&B met 5 kamers voel je je onmiddellijk thuis in de luxueuze eenvoud en statige elegantie van het 20'ste -eeuws herenhuis.