Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Magisch Mechelen: een verrassend veelzijdige cultuurstad
Alle artikels

Magisch Mechelen: een verrassend veelzijdige cultuurstad

Mechelen is een compacte, Bourgondische cultuurstad. Hier moet je zijn voor de enorme Sint-Romboutstoren, unieke kunstbeleving en om alles te weten te komen over de holocaust, speelgoed en technologie. Bovendien vind je hier een bekroonde brouwerij en sta je binnen vijf minuten in de natuur.

Begin je verkenning in het hart van de stad aan de Sint-Romboutstoren. Vanop de 97 meter hoge skywalk heb je een uniek uitzicht over de stad, tot zelfs het Atomium in Brussel en de Antwerpse haven. Maar ook tijdens je beklimming van dit statige belfort stuit je op heel wat schatten. De toren - die UNESCO Werelderfgoed is - omvat de kraan-, smidse-, klokken- en uurwerkkamer, en bezit maar liefst twee beiaarden. (Vingers in je oren als die beginnen te luiden!)

Maar ook de Sint-Romboutskathedraal op het gelijkvloers is de moeite. Ondanks de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een grote brand in 1972, blijft het interieur van de kathedraal adembenemend. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen. Een bezoek aan de kathedraal en de toren is een must voor jong en oud. Er is een zoektocht op verschillende verdiepingen en deze zomer krijg je bovendien 25% korting!

Kunstschatten

Hans Bourlon, bekend van Studio 100, ontwikkelde speciaal voor Mechelen een nieuw concept. Bij Het Kunstuur geen overdaad aan kunstwerken, maar een exquise selectie van 32 schilderijen, waarbij een bekende of minder bekende Vlaming telkens verhaal en uitleg geeft in de audiogids. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek zorgt dat voor een uur betoverende kunst in de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren. Hier heb je een persoonlijke date met Emile Claus, Rik Wouters en James Ensor.

Meer kunst vind je in het prachtige Hof van Busleyden. Dit grootse en prachtige renaissance stadspaleis was ooit het machtscentrum van de Bourgondiërs en is nu helemaal tip-top opgeknapt. In dit museum blik je terug op de glorieuze geschiedenis van de stad. Vergaap je aan de wereldvermaarde Besloten Hofjes en stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. In de zomer van 2020 kan je er terecht voor de ‘Instant Light’ tentoonstelling.

(c) Kunststad Mechelen - Hof van Busleyden

Nooit te oud om te leren

Kazerne Dossin is een plek van bezinning en herinnering. Voor 25.000 joden en 350 zigeuners betekende dit verzamelkamp een wachtkamer van de dood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is deze plek een museum, ontworpen door bOb Van Reeth, waarin het verhaal van de holocaust met veel respect en gevoel wordt verteld. Er zijn ook thema-expo’s, zoals de tentoonstelling over het vernietigingskamp Auschwitz dat deze zomer te zien zal zijn.

Een heel andere thematiek biedt het Speelgoedmuseum. Zoals de naam doet vermoeden, ontdek je hier het verhaal achter de geschiedenis van de spel- en speelgoedcultuur. Nostalgie voor de ouderen, één bron verbeelding voor de kids! Deze zomer loopt er een expo rond 30 jaar Samson & Gert en een tentoonstelling over tv-figuren.

Een andere geslaagde familie-uitstap biedt Technopolis, het interactieve doe-centrum waar curieuzeneuzemosterdpotten van 4 tot 104 alles over wetenschap en technologie ontdekken. Hier kan je zelf een vliegtuig aan de grond zetten, een dutje doen op een spijkerbed of fietsen op een kabel op vijf meter hoogte. Razend interessant!

Hier moet je zijn voor bier (en whisky)

Mechelen is een echte bierstad. Je hebt vast en zeker al gehoord (en geproefd) van bekende bieren als Gouden Carolus en Maneblusser. Die worden gebrouwen bij Het Anker, een familiebrouwerij die al 5 generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof. Volg een rondleiding, kom alles te weten over het brouwproces van de internationaal bekroonde bieren en proef de verschillende variëteiten. In Brasserie Het Anker vind je heerlijke gerechten met aangepaste bieren, zoals Vlaamse stoverij met Gouden Carolus. Uniek is dat je ook kan logeren bij Het Anker, het eerste brouwerijhotel van België!

Maar wist je dat de brouwerij ook een stokerij beheert? In familiehoeve De Molenberg, op een kwartier rijden van Mechelen, wordt sinds 2013 de ‘Gouden Carolus Single Malt’ gestookt. De whisky wordt gedistilleerd uit het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Ook de stokerij kan je bezoeken, steeds onder leiding van een gids.

(c) Brouwerij Het Anker

De groen-blauwe rand

Mechelen is het perfecte startpunt om in de natuur te duiken. Je hoeft niet te kiezen tussen stad of platteland, je krijgt ze gewoon allebei! Er zijn verschillende fietsroutes en wandeltochten om de omgeving te verkennen. Hier zit je op een boogscheut van de Rupelstreek en de Zennevallei, spot je Galloway-runderen in het Mechels Broek, en ontdek je de prachtige Wintertuin Ursulinen - art nouveau! - in Sint-Katelijne Waver. Ook heerlijk is het Vrijbroekpark: een oase van groen om te slenteren, spelen en sporten.

Maar ook in de stad zelf vind je heel wat geheime en minder geheime groene plekjes. Het drijvende Dijlepad vormt een prachtige slinger door de stad, aan de Melaan is het heerlijk ontspannen op een bankje met zicht op het water en in de Stiltetuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis kom je helemaal tot rust - en dat midden in de stad.

Ook handig...

Voor wie wil shoppen bij lokale handelszaken, is er deze handige gids.
En ben je nog op zoek naar een logeeradres? Je vindt gegarandeerd jouw droomplek tussen deze hotels en b&b’s.

Beeld (c) Visit Mechelen - Grote Markt


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in