Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Limburg voor durvers: stoere sporten in een schone streek
Alle artikels

Limburg voor durvers: stoere sporten in een schone streek

Limburg is niet alleen de meest gezellige provincie, maar ook de meest gewaagde. Nergens anders kan je zoveel gedurfde sporten beoefenen. Schiet de hoofdvogel af en combineer een nieuwe sport in een te ontdekken regio voor dubbele opwinding!

1) Zoeven door Zolder

Het Circuit van Zolder is wereldvermaard. Hier won in 2002 Mario Cipollini het WK Wielrennen en doet de 24 uur van Zolder ieder jaar het hart van racefanaten sneller slaan. Maar het circuit is er niet alleen voor fans: je kan ook zelf een dag zoeven over de Zolderse arena! Leg het parcours af met je eigen wagen of volg een moto-cursus. Liever niet met de auto? Kom dan avondfietsen of -skaten, of hobbel al bmx’end over de heuvels. Ook aan de kleinere snelheidsduiveltjes is gedacht: ze karten, racen met op afstand bediende mini-auto’s of leven zich uit op een racesimulator.

Na al die adrenaline op het circuit is het tijd om tot rust te komen in Heusden-Zolder. Niet moeilijk, want vanaf onthaalpunt Bolderberg heb je toegang tot natuurdomein De Wijers, waar je prachtig kan wandelen. Bewonder het adembenemende zicht op het kasteel en de vijvers van Terlaemen, kom tot rust aan de Kluis en knuffel met dieren in Domein Bovy.

Wie Heusden-Zolder zegt, zegt ook het mijnverleden. In 1992 sloot hier de laatste mijn van de Benelux. Nu herinnert Mijnsite De Schacht aan dat roemrijke verleden. De mijnterril zelf torent 85 meter boven de omgeving uit. Bij helder weer heb je een fascinerend uitzicht op de omgeving en kan je kilometers ver kijken! Genieten doe je in één van de gezellige Italiaanse tavernes in het dorp van Heusden-Zolder.

Logeren doe je in Hotel De Pits, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over het racecircuit, de Limburgse bossen en de mijnterril. Andere aanraders zijn Hostellerie Soete Wey en de viersterren B&B met zwembad Alury.

(c) Visit Limburg

2) Skiën door Peer

De grootste indoorskipiste van Europa? Dat is Snow Valley in Peer! Met een skihelling van 350 meter lang, 42 meter hoog en 30 meter breed is dit een paradijs voor skiërs en snowboarders van alle niveaus. Je kan hier op jezelf slalommen of lessen volgen. Er is een kinderpiste van 100 meter en een funparc met boxen, rails en jumps voor freestylers. De allerkleinsten ravotten onder toezicht in de binnenspeeltuin. Who needs the Pyreneeën when you can have Peer?

Van al die indoor wintersport moet een mens toch even de openlucht in. Dat kan perfect in Peer! Hier maak je prachtige wandelingen door de Abeekvallei, de Dommelvallei Hoksent-Molhem en natuurgebied Resterheide. Voor families is ook De Breugelhoeve een aanrader: een fantastische speel- en belevingstuin mét knuffelboerderij. Daar start ook een fietstour van 23 kilometer die je loodst langs het landbouwleven van Peer.

In het Bruegelmuseum bewonder je alle 40 schilderijen die Pieter Bruegel de Oude in zijn leven maakte. Niet de echte - die zijn verspreid over de hele wereld - wel replica’s. Maar toch: een unicum! Bovendien ontdek je hier het antwoord op de vraag: werd Bruegel geboren in Peer?

Logeren doe je in viersterrenhotel De Boskar in het hartje van de stad, bij B&B De Kleinbeek hoeve of bij b&b Factorij 10 (gelegen in een oude sigarenfabriek).

(c) Visit Limburg

3) Surfen op het Schulensmeer

Het Schulensmeer - het grootste binnenwater van Vlaanderen - is tot in het buitenland bekend voor zijn vogelrijkdom. Het meer is ook befaamd dankzij het Watersportcentrum. Hier kan je zeilen, windsurfen, kajakken, raften, roeien of je wagen aan de SUP-hype (stand-up-paddle). Ofwel met je eigen materiaal, ofwel met gehuurde stuff. Niets zaliger dan glijden over het water, met de zon op je snoet en de vogels die over je heen vliegen in de lucht!

Na alle watersport is het tijd om te genieten aan ‘t Vloot, de brasserie aan het meer met een wondermooi zonovergoten terras. Hier bewonder je de surfers en beachvolleyballers, met een cocktail in de hand of een croque op je bord.

Aan het Schulensmeer vertrekken ook prachtige wandelroutes langs de oevers van het meer, de dijken en de schapen die er grazen. Je kan er fietsen huren, waarmee je Vlaams-Brabant of Limburg verkent. Niet ver van het meer ontdek je het kunstwerk met de 44 helmen, die de Duitse bezetting symboliseren in Limburg, precies op het veld in Halen waar in 1914 de Slag der Zilveren Helmen plaatsvonden.

Logeren doe je in B&B De Zilveren Helm in Halen of b&b Winning De Zwaen in Spalbeek. Op zoek naar een vakantiewoning? Probeer dan Hoeve De Waterkant in Donk of Bed ‘n Blues in Halen.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in