Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Lagom aan de Leie: ontdek Nordic Gent
Alle artikels

Lagom aan de Leie: ontdek Nordic Gent

The Guardian tipte begin dit jaar Gent als ideale citytripbestemming. Geen wonder, want de magische stad aan de Leie kan qua Scandinavisch elan zeker tippen aan het hippe Kopenhagen of edgy Stockholm. Op stap in Nordic Gent…

'Middeleeuws en magisch, levendig en edgy, de stad prikkelt al je zintuigen': de omschrijving klinkt als een citytrip in het hoge Noorden. De Britse krant steekt ook nog de loftrompet af over de vinylshops, tweedehandswinkels, vegan cafés en de plaatselijke Banksy, graffitikunstenaar ROA .

Cultuursnuivers

De kasseistraatjes en art nouveau pareltjes getuigen van een rijk verleden maar Gent is meer dan een openluchtmuseum. Met De Krook en de Stadshal toont ze ook een staaltje van avant-gardisme. Achter de gevels van die gevarieerde architectuur zit een rits prima musea. Met onder andere het Design Museum, S.M.A.K., MSK STAM en, niet te vergeten, geeft Gent menig culturele hoofdstad het nakijken. Ook tijdens de wintermaanden: het Lichtfestival en de Museumnacht dragen enkel bij aan de culturele magie.

Meer dan smörgåsbord

Lagom, het Zweedse begrip voor 'precies genoeg of bijna perfect’, is dan ook helemaal van toepassing op de historische trekpleister met een urban randje. De middeleeuwse straatjes langs het water herbergen een schat aan gastronomie, niet zelden met een Noorse inslag.

Resto Maste serveert Deense hygge op knäckebröd op het duurzame woondomein Tondelier. Of wat te denken van zoete of hartige bowls in een Scandinavisch getint interieur bij Oats Day Long, tussen de winkeltjes en cafés van de Nederkouter? Restaurant Souvenir van chef Vilhjalmur Sigurdarson gaat er helemaal voor met robuuste maar verfijnde IJslandse keuken in een interieur vol Scandinavische invloeden. Gault&Millau wordt er alvast helemaal enthousiast van en Michelin gaf de zaak een ster cadeau.

Craft koffie en bier

Mocht je tijdens het grasduinen door de vele Scandi-geïnspireerde interieur- en kledingwinkels toe zijn aan een flinke koffieklets dan zit je goed bij Nordic House, een koffieshop die weet wat een perfecte Fika inhoudt en tevens dubbelt als interieurwinkel.

Meer toe aan een biertje, dan doen de vijftien taps craft beer en artisanale charcuterie van Bar Beenhouwer je vast die dure Deense Mikkeller vergeten.

Dat de Zweden en Denen niet van hun terrasjes weg te slaan zijn, was groot nieuws tijdens de Coronacrisis. Gent houdt eveneens van een tafeltje in openlucht. Alix Table & Jardin d’Amis viert de zomer met picknicks, bbq en apero’s in de tuin. Of zoek het hogerop en ontvlucht de stadsdrukte op de rooftop (mét groentoren) van kunstencentrum Vooruit. Klim ook eens op het dak van de voormalige Galveston katoenfabriek. Restaurant en bar Gaston, de zomerpop-up van Coeur Catering, heeft een indrukwekkend uitzicht op de Gentse skyline en… een petanquebaan.

Slapen bij de vissen

Wie denkt aan Scandinavië, denkt ook: water. En vis. Op de grill van het hippe Taxi’s (ooit een garage voor -jawel - taxi’s) krijgt Noordzeevis een centrale plaats.

Het water is eigenlijk nooit ver weg in Gent. Waan je op Zweedse waterwegen tijdens je verblijf in het Ghent River Hotel dat, dankzij de oude aanlegsteiger, bereikbaar is per boot. Pitten op het water kan bij Hotel The Boa­tel. Verkies je vaste grond en plan je een langer verblijf in het Noorden aan de Leie, dan is het nieuwe 'longstay' hotel Residence Inn een goed idee: luxueuze suites met keuken maar ook alle hotelcomfort. Ook nieuw is luxe boetiekhotel Pillows Grand Hotel Reylof, in een monumentaal herenhuis uit 1724, dat vorig jaar bekroond werd met de Venuez Best Hotel Design-award.

Beeld: © Stad Gent - Dienst Toerisme - Bas Bogaerts


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in