Lagom aan de Leie: ontdek Nordic Gent

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

The Guardian tipte Gent in 2019 als ideale citytripbestemming. Geen wonder, want de magische stad aan de Leie kan qua Scandinavisch elan zeker tippen aan het hippe Kopenhagen of edgy Stockholm. Op stap in Nordic Gent…

'Middeleeuws en magisch, levendig en edgy, de stad prikkelt al je zintuigen': de omschrijving klinkt als een citytrip in het hoge Noorden. De Britse krant steekt ook nog de loftrompet af over de vinylshops, tweedehandswinkels, vegan cafés en de plaatselijke Banksy, graffitikunstenaar ROA .

Cultuursnuivers

De kasseistraatjes en art nouveau pareltjes getuigen van een rijk verleden, maar Gent is meer dan een openluchtmuseum. Met De Krook en de Stadshal toont ze ook een staaltje van avant-gardisme. Achter de gevels van die gevarieerde architectuur zit een rits prima musea. Met onder andere het Design Museum, S.M.A.K., MSK STAM en, niet te vergeten, geeft Gent menig culturele hoofdstad het nakijken. Ook tijdens de wintermaanden: het Lichtfestival en de Museumnacht dragen enkel bij aan de culturele magie.

Meer dan smörgåsbord

Lagom, het Zweedse begrip voor 'precies genoeg of bijna perfect’, is dan ook helemaal van toepassing op de historische trekpleister met een urban randje. De middeleeuwse straatjes langs het water herbergen een schat aan gastronomie, niet zelden met een Noorse inslag.

Resto Maste serveert Deense hygge op knäckebröd op het duurzame woondomein Tondelier. Of wat te denken van zoete of hartige bowls in een Scandinavisch getint interieur bij Oats Day Long, tussen de winkeltjes en cafés van de Nederkouter? Restaurant Souvenir van chef Vilhjalmur Sigurdarson gaat er helemaal voor met robuuste maar verfijnde IJslandse keuken in een interieur vol Scandinavische invloeden. Gault&Millau wordt er alvast helemaal enthousiast van en Michelin gaf de zaak een ster cadeau.

Craft koffie en bier

Mocht je tijdens het grasduinen door de vele Scandi-geïnspireerde interieur- en kledingwinkels toe zijn aan een flinke koffieklets dan zit je goed bij Nordic House, een koffieshop die weet wat een perfecte Fika inhoudt en tevens dubbelt als interieurwinkel.

Meer toe aan een biertje, dan doen de vijftien taps craft beer en artisanale charcuterie van Bar Beenhouwer je vast die dure Deense Mikkeller vergeten.

Zweden en Denen zijn niet van hun terrasjes weg te slaan zijn. Gent houdt eveneens van een tafeltje in openlucht. Alix Table & Jardin d’Amis viert de zomer met picknicks, bbq en apero’s in de tuin. Of zoek het hogerop en ontvlucht de stadsdrukte op de rooftop (mét groentoren) van kunstencentrum Vooruit. Klim ook eens op het dak van de voormalige Galveston katoenfabriek. Restaurant en bar Gaston, de zomerpop-up van Coeur Catering, heeft een indrukwekkend uitzicht op de Gentse skyline en… een petanquebaan.

Slapen bij de vissen

Wie denkt aan Scandinavië, denkt ook: water. En vis. Op de grill van het hippe Taxi’s (ooit een garage voor -jawel - taxi’s) krijgt Noordzeevis een centrale plaats.

Het water is eigenlijk nooit ver weg in Gent. De moeite waard is luxe boetiekhotel Pillows Grand Hotel Reylof, in een monumentaal herenhuis uit 1724, dat in 2019 bekroond werd met de Venuez Best Hotel Design-award.

Beeld: © Stad Gent - Dienst Toerisme - Bas Bogaerts