Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
plantentuin Meise

Laat je verrassen in de Brabantse Kouters

Stapschoenen aan? Het nieuwste wandelnetwerk van Vlaams-Brabant neemt je mee naar de Brabantse Kouters. Bereid je voor op een tocht vol superlatieven: langs het allereerste digitale wandelnetwerk, met de grootste plantencollectie van de wereld en de oudste hopregio van het land.

Als je over de 480 kilometer bewegwijzerde wandelpaden van de Brabantse Kouters stapt, is de skyline van Brussel nooit ver weg. Toch is het hier nog echt groen, met beboste valleien, wuivende graanvelden en zachte weilanden.

Hop met de benen!

De metershoge hopranken in de driehoek Asse, Affligem en Aalst verklappen dat je hier in de oudste hopregio van het land bent. Een traditie die ze eren met hopfeesten, hopvelden en het standbeeld van de Hopduvel op de Markt van Asse. In Meise kom je aan de wereldberoemde Plantentuin, met wel 18.000 plantensoorten. En dan heb je nog de brouwketels van Palm, de Abdij van Affligem, de autovrije Leirekensroute, de mooiste kastelen en parken.

Met de app op stap

Ten oosten van de autoweg A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers, maar het wandelnetwerk is er nog. Je hebt alleen een digitale bril nodig: met de app ‘Wandelknooppunt’ als gids, stap je nog een stevige 300 kilometer door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst en Kapelle-op-den-Bos. Een streek met pit en gedurfde stadsvernieuwing langs het kanaal, maar evengoed met historische basilieken en watermolens, beekvalleien en natuur.

Download de app, stippel je route uit en ga op weg. Je kan gewoon niet verkeerd lopen: je smartphone volgt elke stap en laat van zich horen als er een knooppunt of een niet te missen halte in de buurt is.

Vervolledig je uitstap met een onvergetelijke overnachting!

Logies in de buurt