Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
deurle

Kunstbiënnale in de Oost-Vlaamse Leiestreek

De Leie tussen Gent en Deinze vormt al sinds de negentiende eeuw een inspiratiebron voor kunstenaars. Drie toonaangevende kunstmusea vestigden zich in de Leiestreek om dit erfgoed blijvend te bewaren. Tijdens de Biënnale van de Schilderkunst (1 juli – 30 september) pakken ze groots uit met vroegere en hedendaagse meesters.

De Biënnale van de Schilderkunst is een tweejaarlijks event. Dit jaar vindt de biënnale plaats van 1 juli tot en met 30 september in de drie deelnemende kunstmusea: Museum van Deinze en de Leiestreek in Deinze, Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het kunstevent brengt moderne en hedendaagse kunstenaars samen binnen een bepaald thema.

Programma van de biënnale

Thema dit jaar is het landschap. Al sinds de landschapsschilders van de 19e eeuw speelt het landschap een belangrijke rol in kunstwerken. Ook later met de Vlaamse expressionisten en de Nieuwe Visie bleef het landschap een bepalende rol spelen in de kunst. Hedendaagse kunstenaars brengen het landschap meer in verband met de (geo)politiek en bepaalde stromingen.

50-jarig bestaan

In museum Dhondt-Dhaenens vormen de landschappen van meesters als Constant Permeke en Valerius De Saedeleer het vertrekpunt om een brug te slaan naar vandaag. Het museum viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en daarom wordt ook de tuin opengesteld voor sculpturen, installaties en performances.

Eerste openluchtschilder

Het Museum van Deinze en de Leiestreek onderzoekt hoe kunstenaars de problematiek van ecologie en verantwoord omgaan met het landschap aankaarten in hun werken. Er wordt onder andere werk getoond van Xavier De Cock, de eerste kunstenaar in de Leiestreek die bewust in de open lucht ging schilderen.

Prachtige fietsregio

Dankzij de nieuwe belevingsgids ‘In het spoor van de schilderachtige Leie’ kan je de musea per fiets ontdekken. In de gids staan vijf routes uitgetekend vol praktische informatie, leuke adresjes, toffe logies en vooral met veel bezienswaardigheden onderweg.
Je kan zelfs overnachten in een voormalige kunstenaarswoning, met name die van Albert Servaes, of genieten van het spel van vormen en lijnen in de architectuur van de woning van Wassenhove.

Varen op de Leie

De musea liggen aan of dichtbij de Leie. Per boot is een alternatieve manier om de biënnale aan te doen. Varen op de Leie is een absolute aanrader. Je vaart in alle rust tussen tal van natuurgebieden die het landschap kleur geven.

Logeren langs de Leie

Reserveer een kamer bij B&B Halewijn in Drongen en kom er tot rust na een heerlijke fietstocht. Of verblijf in vakantiewoning Kouter en Dal in Nevele, en beleef er met familie of vrienden een leuk weekendje weg op een toplocatie in een schitterende omgeving.

Overnachten aan de oevers van de Leie.

Boek nu je verblijf