Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Kruis de Kust: wandel van De Panne naar Knokke (of omgekeerd)
Alle artikels

Kruis de Kust: wandel van De Panne naar Knokke (of omgekeerd)

Duinen en polders, slikken en schorren, zee en strand. Maar ook het rijke maritieme verleden, de oorlogsgeschiedenis en de Belle Epoque. Met de Kustwandelroute ontdek je tussen De Panne en Knokke-Heist de mooiste plekjes van de hele Kust!

Zin in een lange afstandswandeling langs het water? Of liever à la carte kiezen uit de mooiste stukjes van de Kust? Dat kan met de Kustwandelroute, een prachtig netwerk van 180 kilometer dat je leidt langs 10 Vlaamse kustgemeenten.

Via de Wandelrouteplanner stel je zelf je route samen uit liefst 140 knooppunten. Zo bepaal jij waar en hoe lang je wandelt langs de meest aantrekkelijke en veilige wandelpaden aan de Kust. Heb je graag een fysieke kaart bij de hand? Bestel ‘m dan online of koop ‘m ter plekke bij een van de toeristische diensten aan de Kust.

Eindeloos wandelen aan de Kust

Starten kan je overal, maar het handigst bij een van de 26 instappunten. Die zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, kusttram) en er is parkeergelegenheid. Je vindt er ook horecazaken om nog krachtvoer in te slaan, of om even te pauzeren tijdens je tocht. Dat kan ook op een van de rust- of picknickbanken die speciaal voor de Kustwandelroute werden ontworpen door Stefan Schöning.

Ambitieuze wandelaars kunnen de volledige tocht afleggen tussen De Panne en Knokke-Heist. Twee wandellussen lopen parallel en ononderbroken: eentje langs de Kustlijn (68 kilometer) en de andere meer landinwaarts (98 kilometer). Tussenin worden beiden op meerdere plaatsen verbonden door dwarse paden, zodat je eindeloos kan variëren en zelf de mooiste route en ideale lengte kan uitstippelen!

Vierdaagse route

Bij wijze van virtueel voorbeeld presenteren we jou deze vierdaagse route, die je uiteraard ook in de omgekeerde volgorde kan afwerken. Nog meer inspiratie nodig? Hier vind je nog heel wat andere prachtige wandeltochten langs de Kust.

DAG 1: Starten doe je in De Panne. Boek al een logeeradres om ‘s ochtends vroeg te vertrekken aan Natuurreservaat De Westhoek met z’n mooie duinlandschap. In Sint-Idesbald moet je zeker halt houden bij Abdijmuseum Ten Duinen, een middeleeuwse abdij. In Koksijde is de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duinrug aan de Vlaamse Kust, een must see/climb. Nood aan verfrissing? Neem een duik in het openluchtzwembad van Oostduinkerke! Na zo’n 20 kilometer wandelen - spot je de beroemde schildpad van Jan Fabre? - kom je aan in Nieuwpoort voor een heerlijk diner en deugddoende overnachting.

DAG 2: Via de jachthaven (de grootste van noord-Europa!) zet je koers naar Westende, waar je zeker halt moet houden bij Les Zéphyrs, een beschermde villa uit 1922. Op de Warandetoren in Middelkerke heb je een panoramisch uitzicht van 20 meter hoog over de streek. Via de Atlantikwal Raversyde kom je aan in Oostende. Een diner bij Hotel du Parc (proef de befaamde garnaalkroketten) en een overnachting in de Koningin der Badsteden mogen zeker niet op je programma ontbreken!

(c) De Kust - Jachthaven Nieuwpoort

DAG 3: Via Fort Napoleon kom je aan in Bredene, waar je een weesgegroetje kan slaan in Visserskapel O.L.V. Ter Duinen, een geliefde bedevaartsplaats voor Vlaamse vissers. In De Haan is het tijd om je fototoestel boven te halen voor een selfie met (het standbeeld van) Albert Einstein. Wenduine is één en al natuur: op de tweede hoogste duin van de Kust ligt de Spioenkop, een charmant wit paviljoentje met rood dak. Even verpozen doe je aan de prachtig gedecoreerde Paravang in Blankenberge, waar je nog een laatste keer logeert.

DAG 4: Het onderschatte Zeebrugge biedt heel wat moois, zoals Seafront: een themapark over zee en zeevaart, over vis en visserij. Daarnaast vind je er het grootste strand van de Belgische kust. Je kan hier de drukte vermijden terwijl de kinderen naar hartelust ravotten en spelen. Voor de meer avontuurlijk aangelegde mensen is er de Icarus Surfclub: een walhalla voor surfers. Als lunch smul je van een verse vissoep bij het charmante oude café ‘t Werftje. Via het unieke strandreservaat De Baai van Heist en het Grand Casino nader je stilaan het mooie Knokke. Via ‘t Zoute, de meest mondaine en meest oostelijke badplaats van ons land, kom je aan in het Zwin: een natuurgebied van 158 hectare groot bezaaid met meertjes, slikken en schorren. De perfecte plek om terug te blikken op een fenomenale wandeltocht!

TIP: Als je niet zelf je bagage wil dragen, bieden verschillende logiesuitbaters een bagageservice aan. Lekker handig!

Beeld (c) Compact Publishing BVBA


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in