Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
fietsen Vlaamse Ardennen

Koerskaart is een ode aan de Vlaamse Ardennen

Wie kent beter de Vlaamse Ardennen dan zij die er hele dagen in trainen? In het gratis magazine Koerskaart geven koershelden als Greg Van Avermaet en Jolien D’Hoore tips om de regio te verkennen en het wielererfgoed te ontdekken. Zowel sportieve als recreatieve fietsers halen tal van ideeën uit het magazine voor hun volgende fietstocht.

In het gratis magazine Koerskaart belichten acht bekende en minder bekende wielerhelden hun favoriete plekken in de Vlaamse Ardennen, “dat prachtig stukje Vlaanderen waar kasseien en kuitenbijters in volstrekte harmonie leven met kronkelende wegen, weidse velden en hier en daar een statig boerenhof.” En laat ons ook de gezellige bruine wielercafeetjes niet vergeten!

Pittige kuitenbijters
Wim Van Herreweghe is koersdirecteur van de Ronde van Vlaanderen. Hij krijgt heel wat tips van wielertoeristen die het peloton graag over hun favoriete heuvel laten rijden. “Tips die vaak terugkomen: de Fiertelmeers, een steil, maar smal weggetje in Ronse. Ook de Congoberg is populair, een kasseihelling in Galmaarden, net als de Foreest en de Ganzenberg in Schorisse.”
Elke renner heeft zijn favoriete helling. “Doe mij maar de Oude Kwaremont”, zegt ex-renner Willy Planckaert. “Niet het steile stuk, maar de uitloper naar Kwaremont-dorp. Als je daar goed bent, rijd je weg van de rest.”

Straffe kasseien
De favoriete kasseistrook van aanstormend talent Alexandre Van Petegem, zoon van, is de Haaghoek in Zegelsem: “Bijna 2 kilometer dokkeren over kinderkopjes op een smal baantje dat constant op en af gaat.” Greg Van Avermaet heeft het meer voor de beroemde strook in Velzeke. “De Paddestraat is de lastigste in Vlaanderen, lichtjes oplopend en redelijk lang. Gelukkig liggen de stenen er goed bij.”

Gezellige bruine wielercafés
“Tijdens de Vlaamse koersen rijd ik rond met vipgenodigden van Quickstep”, vertelt ex-renner Jo Planckaert. “Mijn favoriete stopplaats is café Oude Schelde aan die oude Schelde-arm in Kluisbergen. Een prachtig authentiek Vlaams café met sanseveria’s voor het raam en een oud madammeke achter de toog.” Jolien D’Hoore woont in het pittoreske Dikkele. “Dorpsherberg De Casino in Dikkele is een fantastische bruine kroeg waar je precies terug de jaren vijftig in wordt gekatapulteerd.” Nog zo’n verzamelpunt van fietstoeristen is Bar Gidon op de vesten in Geraardsbergen. “Een gezellig koerscafé op een historische wielerlocatie dat wordt uitgebaat door ex-renner Fredje Penne”, klinkt het.

Puur genieten
Fietsen in de Vlaamse Ardennen is ook gewoon puur genieten. “Het mooiste punt in de Vlaamse Ardennen is het bankje op de top van de Paterberg”, weet Willy Planckaert. “Je hebt er een machtig schoon uitzicht over de streek.”

Koerskaart is een samenwerking tussen Toerisme Oost-Vlaanderen en het wielermagazine Bahamontes en telt 40 pagina’s. Achteraan het magazine vind je een handige overzichtskaart.

Cadeautip! Verras je wielergekke vriend of vriendin met een heus koerspakket (9,95 euro) over de Vlaamse Ardennen, goed voor zeven routes op het parcours van Vlaanderens Mooiste.

Wielerfanaten slapen als een roosje in deze fietsvriendelijke logies. 

Rust uit in deze logies