Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
King of my castle: 7 glorieuze kastelen in Scheldeland en Vlaams-Brabant
Alle artikels

King of my castle: 7 glorieuze kastelen in Scheldeland en Vlaams-Brabant

Zou je liever door het leven gaan als graaf of gravin? Droom je van een prins of prinses op het witte paard? Of ben je gewoon verzot op pittoreske kastelen en stoere burchten? Ontdek dan deze 7 fabuleuze exemplaren in Scheldeland en Vlaams-Brabant!

1. Kasteel van Laarne

Een echte slotgracht, torentjes, een ridderzaal, zelfs een zilverschat. Het Kasteel van Laarne, met bijna duizend jaar op de teller, heeft het allemaal. Ooit werd het gebouwd als waterburcht, om buitenlandse troepen af te weren in geval van vijandigheden. Vandaag is het echter een prachtig museum. Binnenin sta je oog in oog met authentieke meubels, schilderachtige wandtapijten én schilderijen. Je komt er alles te weten over de heksen van Laarne, die hier in de 17de eeuw werden opgesloten op betichting van omgang met de duivel… Pronkstuk van het kasteel is de unieke zilververzameling D’Allemagne, één van de grootste van ons land. Het oudste zilverstuk dateert van 1550!

Je kan het kasteel in juli en augustus elke namiddag behalve op zaterdag bezoeken, en in september en oktober iedere zondagnamiddag. Met de gloednieuwe movieguide HEKSEN! verken je het kasteel van onder tot boven, terwijl je wordt teruggevoerd naar een van de donkerste episodes uit de geschiedenis: de heksenvervolging.

Iets eten doe je bij het restaurant Kasteel van Laarne in de bijgebouwen naast het kasteel. Onthaasten doe je al wandelend in het vlakbij gelegen natuurgebied Kalkense Meersen. Ook de 49 km lange Fietsen langs kastelen-route leidt je langs de Kalkense Meersen en het Kasteel van Laarne.

Logeren in de buurt doe je in de b&b’s Dultenpoelhof of Ma campagne, of in vakantiewoning ‘t Notenboomhuisje.

(c) Bram Elewaut

2. Kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde

Dit is het ultieme sprookjeskasteel, in de volksmond bekend als het Kasteel van Bornem. Een toegangsbrug met ronde wachtershuisjes, speelse torentjes en een prachtig 18de-eeuws interieur met schilderijen, gravures van Pieter Breughel de Oude, kant en Chinees porselein, een koetshuis met wel 40 oude koetsen, en dit alles aan een afgesneden zijarm van de Schelde: in dit neorenaissance kasteel uit de 13de eeuw droom je heerlijk weg.

Je kan steeds verpozen in het uitgestrekte kasteelpark, met rijkelijk aangelegde tuinen - een groene oase van rust en verfijning. Bezoek in de buurt zeker ook De Hopschuur, een biercafé met 100 internationale én streekbiertjes. Of eet paling, de specialiteit van het huis in restaurant Groenendijk. De Paling Fietsroute van 37 km vertrekt in Bornem. Volg de Schelde en de Durme, waarbij je liefst 4 keer de rivieren oversteekt met het veer.

Logeren doe je in de hotels De Notelaer of ‘t Land van Bornem, of in vakantiewoningen Stil of Water.

(c) Sam De Bruyn - Handbagage

3. Kasteel d’Ursel

In het elegante Kasteel d’Ursel in Hingene voel je je kasteelheer of -dame voor een dag. Op de eerste donderdag van de maand kan je deelnemen aan een rondleiding voor individuele bezoekers. Je bewondert er de prachtige Chinese designs op de muren, met bomen, bloemenranken en vogeltekeningen in een overdonderende kleurenpracht. Eeuwenlang was dit okergele kasteel, dat lijkt te drijven op de kasteelgracht, het charmante buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Vandaag is het een toeristische trekpleister waar altijd wel een knappe expo loopt en waar het heerlijk flaneren is in de tuin in renaissancestijl. Tip: ga zeker ook ’s avonds eens langs, dan is het kasteel feeëriek verlicht en komt het nóg mooier tot z’n recht.

Combineer Kasteel d’Ursel met een bezoek aan het sierlijke, neoclassicistische jachtpaviljoen De Notelaer. Geniet er in stijl van de befaamde Notelaeretaart of kom er pitkamperen. Hier vind je ook het Stiltegebied van Hingene waar je heerlijk kan wandelen en onderweg naar de stilte kan luisteren in een hangmat.
Liever wat actiever? Verken dan met je stalen ros de regio op de 39 km lange Bever Fietsroute, waarbij je de Schelde verkent tussen Temse, Kruibeke en Hemiksem.

Logeren doe je uiteraard in het Atelier van Antonine, waar je overnacht in het oude schildersatelier van de hertogin d’Ursel!

4. Kasteel Diepensteyn

In Steenhuffel (Londerzeel) ligt Kasteel Diepensteyn, ooit de zetel van een middeleeuwse heerlijkheid. Na de Franse Revolutie raakte het waterslot in verval, nu is het eigendom van Brouwerij Palm en volledig heropgebouwd. Op de imposante binnenplaats bevindt zich het koetshuis en draven de Brabantse trekpaarden weer fier door de weiden!

De Diepensteynroute brengt je met de fiets (28 km) van het Kasteel Drietoren naar Kasteel Diepensteyn. Het kasteel zelf kan je niet bezoeken, maar het loont wel de moeite om een groepsbezoek te brengen aan Brouwerij Palm of de lekkere amberkleurige biertjes in te slaan in de brouwerijshop.

Logeren doe je in de b&b’s Hof Terlinden of Langevelde Molen in het nabijgelegen Merchtem, of in hotel Den Berg in Londerzeel.

(c) Lander Loeckx

5. Kasteel van Gaasbeek

Last call! Het Kasteel van Gaasbeek sluit in augustus 2020 de deuren voor een renovatie, dus dit is hét moment voor een bezoek aan dit majestueuze kasteel! Hier bewonder je een duizendtal waardevolle kunstwerken: meubilair, tapijten, schilderijen, edelsmeedwerk, glasramen en beeldhouwwerk... In een van de museumvleugels kan je zelfs de badkamer, slaapkamer en 'chambre rouge' van de markiezin Arconati Visconti bewonderen!

Rond het kasteel bevindt zich het 49 ha grote Park van Gaasbeek, dat al in de 17de eeuw werd aangelegd. Verschillende historische gebouwen, waaronder een lustpaviljoen, een oude kapel en een triomfboog ter ere van Napoleon, sieren het domein en herinneren aan een rijk verleden. Hier staan wellicht de hoogste beuken van België en in de drie grote vijvers kan je ook een visje vangen!

Logeren doe je in hotel Klein Nederlo, b&b Het Verblijf of vakantiewoning Brueghel Flat.

6. Kasteel van Groot-Bijgaarden

Het Kasteel van Groot-Bijgaarden is een majestueuze burcht, net buiten de drukte van de hoofdstad. Het kasteel werd omstreeks 1640 opgetrokken in zand- en baksteenstijl en is omringd door een brede sloot. Je kan het kasteel huren voor feesten en congressen. Als individuele bezoeker mag je zeker de Floralia niet missen: de jaarlijkse tentoonstelling in de lente van bijna alle voorjaarsbloemen!

Logeren in de buurt doe je bij Zen your life in Dilbeek.

(c) Toerisme Vlaams Brabant

7. Kasteel van Beersel

Ooit de stripalbums van Suske & Wiske gelezen? Dan ken je vast en zeker het Kasteel van Beersel! Deze waterburcht uit 1420 diende als vooruitgeschoven vesting ter verdediging van Brussel. Met zijn diepe slotgrachten, ophaalbrug, kantelen met borstweringen en schietgaten is dit een kasteel ‘uit de boekskes’. Je kan het kasteel ook bezoeken.

Wil je liever logeren in middeleeuwse glorie? Boek dan een verblijf in het vlakbij gelegen Kasteel Gravenhof: de ideale plek voor een romantisch weekendje weg en een prima uitvalbasis voor een actieve ontdekking van de Groene Gordel en het Pajottenland.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in