#instatravel: 10 plekken om door de lens te ontdekken

Vlaanderen Vakantieland 09 maart 2021

Je hoeft het niet eens ver te zoeken om je volgers met verstomming te slaan: ook dichter bij huis vind je heel wat verrassende gebouwen, aparte kunstwerken, unieke vergezichten en verbluffende panorama’s. Deze tien toppers leveren de mooiste beelden op en mogen dus zeker niet ontbreken in je feed.

Vintage Heuvelland

In de jaren 50 werd er door Oostenrijkse Alpenspecialisten een kabelbaan getrokken tussen de Vidaigneberg en de Baneberg. Vanop de ‘Cordoba’ bekijk je Heuvelland vanuit een heel nieuw perspectief. Bij helder weer heb je niet alleen een prachtig uitzicht op het dorp en de abdij maar krijg je zelfs de kust of de IJzertoren in het vizier. Ook het vervallen Hotel Kosmos, een voormalig modernistisch vakantiecomplex op de Rodeberg, pakt goed op de gevoelige plaat. Op de plaats van het vroegere zwembad ligt nu Speelbos De Kosmos.

Logeertip: #camplife bij B&B Noordhoekstje, vlakbij de zetellift en De Kosmos. Ter plaatse kan je volop genieten van het uitzicht op akkers en heuvels.

Op de Canapéer

Een panoramisch kiekje vol bloesems vanop De Bijeenraad in Bekkevoort of vanuit verschillende hoeken op de Canapéer in Lubbeek? De Fruitbeeldige Kunstwerken in de elf gemeenten van de Hagelandse bloesemregio zijn op zich al fotogeniek, het omringende landschap is extra voer voor je story. Kom je voorbij Herne, maak dan zeker ook een pitstop bij de landschapskubussen. Het lichtspel en uitzicht blaast elke fotograaf omver.

Logeertip: Zowel de ecclectische inrichting, de ligging op een beboste bergwand en het uitzicht op de stad, maken van vakantiewoning Trumpet House postkaartmateriaal.

Caleidoscopisch straatje

De prijs voor de kleurrijkste achtergrond gaat naar de muren van het Gentse Werregarenstraatje. Straatkunstenaars zijn er voortdurend in de weer met spuitbussen, het graffitistraatje is dan ook een kunstwerk in verandering. Het zou dus zomaar kunnen dat je post morgen alweer achterhaald is. Op zoek naar nog meer kleurrijke muren? Ga fietsen of wandelen met het 'Sorry, not sorry streetart’-plan of check het aanbod van begeleide street art-tours.

Logeertip: Check de hippe indoorcamping Treck Hostel, waar je heel het jaar door warm en droog kan kamperen. Je overnacht er in één van de tien themacaravans.

Graffitistraatje © David Samyn

Wall of fame

De gevel van een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld (°1439) én trots van de Leuvenaren is een heuse wall of fame. De oorspronkelijke beelden leden schipbreuk op de Dijle, werden gestolen of meegenomen door een orkaan en dus bleven de nissen leeg tot ver in de 19e eeuw. Misschien spot je wel Napoleon tussen de 236 historische figuren?

Logeertip: Bij Hotel New Damshire logeer je op wandelafstand van het historisch centrum, het uitgaansleven en de winkels. De ideale plek dus om je Instagram-feed een boost te geven!

#gardenlife

Het is niet zozeer de beplanting van deze Wintertuin van de zusters Ursulinen waarmee je likes zal scoren maar het bijzondere lichtspel van de kleurrijke glas-in-loodkoepel. Ook de architecturale mix van neogotiek, neo-empire en art deco is absoluut fotogeniek. Spek je account met nog meer Mechelse tuinen, zoals de renaissancistische tuin van Museum Hof van Busleyden of het paleis van Margareta van Oostenrijk. Speur door je lens naar de verborgen plekjes van de vernieuwde Sinte-Mettetuin of het frisgroen van de publieke tuin bij ondernemershuis het Oh!

Logeertip: Boek een bed & brouwerijbezoek bij Brouwerij Het Anker en krijg er een topzicht vanop het dak bovenop.

Vanop het brugje

What’s in a name? Bruggen zijn essentieel om de Brugse reien over te steken en leveren meteen prachtplaatjes op die je met iedereen wil delen. Leg bijvoorbeeld het romantische Minnewater vast vanop de gekende Minnewaterbrug. En nu je daar dan toch in de buurt bent: vergeet zeker niet om het Begijnhof even binnen te wandelen. Van eind februari tot maart is het binnenplein versierd met duizenden bloeiende narcissen: indrukwekkend fotomateriaal!

Logeertip: Kiek Brugge van haar mooiste kant: Het charmante Hotel Bryghia ligt op een prachtige plek met zicht op de reien.

Begijnhof © Jan D’Hondt

@thevilla

Victor Horta bouwde vooral meesterwerkjes in Brussel, het luxueuze zomerverblijf Villa Carpentier staat echter in de Vlaamse Ardennen, in Ronse. Niet alleen de gevel maar ook het interieur - glas in lood, leuningen in gietijzer, de motieven op vloeren en wanden - en zelfs het park rond de villa zijn helemaal af. Je vindt trouwens nog heel wat andere art-decopareltjes in de stad.

Logeertip: Luxe vakantiehuis Adelaide combineert de fotogenieke grandeur van een mooi gerenoveerd art-decogebouw met hedendaags comfort.

Torenhoge likes

Liefhebbers van een zonsopgang in een insta-proof decor trekken voor dag en dauw richting Kempen. De uitkijktoren langs het Bels Lijntje op de Klotteraard en de Stapper in Grenspark Kalmthoutse Heide staan garant voor mooie taferelen. Geen vroege vogel of net een keer te veel gesnoozed? Beklim dan de Sas4-toren in Dessel, op 37 meter hoogte heb je het kruispunt van drie kanalen (Bocholt-Herentals, Dessel-Turnhout-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen) volledig in het vizier.

Logeertip: Check Vakantiewoning De Berkensvenhoeve - inclusief enkele kippen, eenden schapen, geiten, paarden,... om je profiel mee op te vrolijken.

Tussen hemel en hel

Een van de vijf panoramapunten op het fiets- en wandelroutenetwerk van Haspengouw is Helsheaven. Het kunstwerk van Frits Jeuris, op het hoogste punt van Helshoven, figureert graag tegen de adembenemende achtergrond. Nog een fotogeniek kunstwerk in het al even dankbare landschap is het doorkijkkerkje Reading between the lines: dankzij de speciale constructie van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh blijft de omgeving altijd zichtbaar.

Logeertip: Op wandelafstand kan je overnachten in B&B Villa Kakelbont, de natuurlijk aangelegde bloementuin zullen alvast trending zijn in je feed.

Helsheaven © Toerisme Sint-Truiden

Big in Japan

Bekend tot aan de andere kant van de wereld: het beeld van Nello & Patrasche op de Handschoenmarkt. In het verhaal sluit weesjongen Nello vriendschap met straathond Patrasche, samen trekken ze elke dag de stad in maar ze sterven uiteindelijk samen van ontbering voor het schilderij van Rubens in de Kathedraal. Het werk gaat al jaren viraal op Japanse Instagram-accounts, nu nog op het jouwe... Nog meer fotogenieke sculpturen vind je in de beeldentuin van het Middelheimmuseum.

Logeertip: Bij City Camping Antwerpen ontwaak je mét zicht op de skyline van Antwerpen. Deze gezellige camping ligt naast de jachthaven van Antwerpen Linkeroever. Via de iconische voetgangerstunnel of met de waterbus ben je te voet of met de fiets in een wip aan de overkant van de Schelde en vlakbij het historisch centrum van "'t Stad".

Nello & Patrasche © Tist

Op zoek naar een goed bed dat ook nog eens mooi staat op de gevoelige plaat? Online vind je nog veel meer fotogenieke logeeradressen.