Iedereen wil mee: krokusplannen voor het hele gezin

Vlaanderen Vakantieland 05 februari 2021

Na de koude winter is het weer tijd om voluit te genieten van het voorjaar. De krokusvakantie is hét moment om te ontdekken, spelen, sporten en leren in de natuur of in een stad. Wil je na een energieke dag lekker tot rust komen? Boek dan één of meerdere nachten bij onze logies en haal alles uit je krokusvakantie!

Grondige stadsexploratie

Een prikkelende activiteit in openlucht: samen op een originele manier de stad verkennen. De meeste steden hebben routes die zelfs de allerkleinsten kunnen boeien. Gent verken je met de Speurneuzentocht, een wandelzoektocht door het centrum. In Oudenaarde neemt Hans de haan je 3,8 kilometer lang mee op sleeptouw via kruiswoordraadsels (af te halen bij Visit Oudenaarde). Logeren in Oudenaarde en omgeving doe je in deze kindvriendelijke logies. Of laat je door de Leuvense straten gidsen door enkele bekende stemmen. De zes stadsverhalen en -legendes moeten jullie ‘Verhaaljagers’ zelf opsporen.

Gravensteen Gent - © Stad Gent

De Instagram-route door Knokke-Heist intrigeert gegarandeerd jong en oud(er). Een plannetje neemt jou en je smartphone mee langs vele geheime en/of originele plekjes, uiteraard allemaal uiterst #instagramproof. Ook in Brugge is er een wandeling 'Instagrammable spots en viewpoints' waar je gekende en minder gekende Brugse stadspanorama's ontdekt. 

Street-art routes zijn nog een andere entertainende manier om een stad te doorkruisen. Je vindt ze in Brugge, Gent, Leuven, Oostende, Hasselt, Sint-Niklaas en Mechelen.

Instagram-route Kortrijk

Olympische discipline

Sportieve gezinnen hebben eindeloos veel opties voor een actieve krokusvakantie. Skaters , inliners, freerunners en BMX’ers komen in Gent aan hun trekken. Aan de Blaarmeersen ligt – met meer dan 4000 m² - het grootste skatepark van België. Is papa een beginner? Er zijn zones en hindernissen op elk niveau.

Een tip voor de Sven-Nys-in-spe is het buitenparcours SNCC in Baal. Er is het veldritparcours – berijdbaar met crossfiets en mountainbike – en verschillende uitdagende bmx- en trialparcours. Minder avontuurlijke gezinsleden vinden ondertussen rust in de natuur langs het mooie wandelpad over de site dat voor iedereen toegankelijk is.

Sportief uitblazen doe je bij Het Sportimonium in Hofstade, internationaal erkend als Olympic Museum. Naast unieke memorabilia en een volkssporttuin voor als het sportief kriebelt, krijg je er ook de nieuwe expo Breaking Boundaries te zien, het verhaal van de unieke Antwerpse Olympische Spelen.

Sven Nys Cycling Center - © Lander Loeckx

Het bos in – met of zonder wandelen

Wandelen heeft zich de voorbije jaren opgewerkt tot nieuwe nationale sport. Op zoek naar rustige plekjes? Dan kan je in de Kempen op zoek naar stukjes onontdekte natuur - beter niet doorvertellen, dus. Er zitten enkele stoere, avontuurlijke wandellussen bij, ook geschikt voor jongere dappere stappers.

Op zoek naar wat spanning? In het Limburgse avonturenbos van Bosland speur je naar verborgen schatten tijdens maar liefst vier schatzoektochten. Het volledige pakketje (inclusief kompas) is te koop bij de toeristische kantoren van de Bosland-gemeenten. Voor gezinnen die graag het groen in en rond Mechelen in duiken, verzamelde Regionaal Landschap Rivierenland de leukste activiteiten op een interactieve kaart.

Wandelen in de Kempen - © Toerisme Provincie Antwerpen

Buitenspelen: vlieg- en klimwerk

Wie graag klimt, draaft, vliegert of ravot in de natuur, kan dat natuurlijk ook. Onder meer de speelbossen van Bosland zijn daar bij uitstek geschikt voor. Er staat zowaar ook een ommetje (en selfie) met een schattige ezel op het programma. In Vlaams-Brabant organiseert The Shelter allerlei avontuurlijke bosactiviteiten. Zo klauter je in Oud-Heverlee 10 meter hoog door het Zoet Waterpark via klimgrepen en -routes.

Zelfs citytrippers en rasechte stadsmussen moeten af en toe eens uitgelaten worden. Tijdens een bezoek aan Brugge lonken niet alleen leuke speelplekken als het Graaf Visartpark en Koningin Astridpark, écht uitwaaien doe je er in Zeebrugge. Het breedste strand van België smeekt gewoon om een flinke sessie vliegeren.

Zeebrugge - © Jan d’Arthet

Blijven slapen?

  • Het is pas echt vakantie als je ook nog eens blijft overnachten. In Gent logeren kinderen gratis of met korting bij heel wat deelnemende logies. Plan je activiteiten in een van de andere Vlaamse regio’s, dan volgen hier enkele gezinsvriendelijke opties...
  • Trek je graag de natuur in? Een overnachting in Bed in Boat (8 personen) in Brugge zullen je kinderen ongetwijfeld nooit vergeten.
  • Trek je richting Mechelen, dan leent Holiday Inn Express Mechelen met familiekamers zich uitstekend voor een gezinsvakantie.
  • Op zoek naar een vakantiewoning voor je gezin in Vlaams-Brabant? Vakantieverblijf Hageland in Holsbeek biedt een ruime loft voor 6 personen in een historische hoeve met grote beleeftuin. Je logeert in de natuur maar centraal tussen de verschillende stadjes.
  • In de buurt van het Limburgse Bosland kies je voor vakantiewoning Kolisheide (4 personen). Een groot gezin (8 personen) kan terecht bij Vakantiewoning Pelterheggen, met vier slaapkamers en twee badkamers. Handig: deze stekjes zijn meteen een goede uitvalbasis voor wie wil gaan wandelen in de Kempen.

Kijk zeker ook eens online naar het volledige aanbod logies voor gezinsvakanties, je vindt vast een perfecte match voor een weekendje weg.