Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Iedereen wil mee: krokusplannen voor het hele gezin
Alle artikels

Iedereen wil mee: krokusplannen voor het hele gezin

Avontuurlijke zoektochten, fascinerende wandelingen, coole kunstprojecten of samen skaten, vliegeren of mountainbiken: de krokusvakantie was nooit zo spannend… Nog beter: deze activiteiten zijn leuk voor elke leeftijd en dus voor het hele gezin.

Grondige stadsexploratie

Een prikkelende activiteit in openlucht: samen op een originele manier de stad verkennen. De meeste steden hebben routes die zelfs de allerkleinsten kunnen boeien. In Antwerpen neemt Vos Antigoon de hele familie mee op ‘Expeditie A’ en loodst je via vragen en opdrachten langs de interessante plekken. Gent verken je met de Speurneuzentocht, een wandelzoektocht door het centrum. In Oudenaarde neemt Hans de haan je 3,8 kilometer lang mee op sleeptouw via kruiswoordraadsels (af te halen bij Visit Oudenaarde). Logeren in Oudenaarde doe je in deze kindvriendelijke logies.

Vertrek je met de brochure Brugge door kinderogen, dan leer je alle middeleeuwse klassiekers kennen. De ‘Stap in de Stad’-route spreekt dan weer al je zintuigen aan met actieve opdrachten in de Brugse binnenstad. Of laat je door de Leuvense straten gidsen door enkele bekende stemmen. De zes stadsverhalen en -legendes moeten jullie ‘Verhaaljagers’ zelf opsporen.

Gravensteen Gent - (c) Stad Gent

De Instagram-route door Kortrijk of Knokke-Heist intrigeert gegarandeerd jong en oud(er). Een plannetje neemt jou en je smartphone mee langs vele geheime en/of originele plekjes, uiteraard allemaal uiterst #instagramproof. Street-art routes zijn nog een andere entertainende manier om een stad te doorkruisen. Je vindt ze in Roeselare, Brugge, Gent, Leuven, Oostende, Hasselt, Sint-Niklaas, Mechelen en Antwerpen. In de Scheldestad kan je bovendien op zoek naar miniatuurtafereeltjes in de voetschrapers: in de kleine erkers bij de voordeur van oude huizen doorheen de stad zit een kunstproject verstopt...

Instagram-route Kortrijk

Olympische discipline

Sportieve gezinnen hebben eindeloos veel opties voor een actieve krokusvakantie. Skaters , inliners, freerunners en BMX’ers komen in Gent aan hun trekken. Aan de Blaarmeersen ligt – met meer dan 4000 m² - het grootste skatepark van België. Is papa een beginner? Er zijn zones en hindernissen op elk niveau.

Een tip voor de Sven-Nys-in-spe is het buitenparcours SNCC in Baal. Er is het veldritparcours – berijdbaar met crossfiets en mountainbike – en verschillende uitdagende bmx- en trialparcours. Minder avontuurlijke gezinsleden vinden ondertussen rust in de natuur langs het mooie wandelpad over de site dat voor iedereen toegankelijk is.

Sportief uitblazen doe je bij Het Sportimonium in Hofstade, internationaal erkend als Olympic Museum. Naast unieke memorabilia en een volkssporttuin voor als het sportief kriebelt, krijg je er ook de nieuwe expo Breaking Boundaries te zien, het verhaal van de unieke Antwerpse Olympische Spelen. Wie daar nóg meer over wil weten, reist door naar Antwerpen voor het Kunstenparcours op het Kiel dat volledig rond 100 jaar Olympische Spelen draait.

Sven Nys Cycling Center - (c) Lander Loeckx

Het bos in – met of zonder wandelen

Wandelen heeft zich het voorbije jaar opgewerkt tot nieuwe nationale sport. Als je liever niet aanschuift op het wandelpad, kan je in de Kempen op zoek naar stukjes onontdekte natuur - beter niet doorvertellen, dus. Er zitten enkele stoere, avontuurlijke wandellussen bij, ook geschikt voor jongere dappere stappers.

Op zoek naar extra uitdaging bij het bewandelen van natuurschoon? Speur mee naar elf verborgen schatten van de Winterzoektocht in de Brugse bossen van Tudor en Beisbroek. De route van 4,5 km kan je gratis downloaden op je smartphone of GPS. Ook in het Limburgse avonturenbos van Bosland speur je naar verborgen schatten tijdens maar liefst vier schatzoektochten. Het volledige pakketje (inclusief kompas) is te koop bij de toeristische kantoren van de Bosland-gemeenten. Voor gezinnen die graag het groen in en rond Mechelen in duiken, verzamelde Regionaal Landschap Rivierenland de leukste activiteiten op een interactieve kaart.

Wandelen in de Kempen - (c) Mie de Backer

Buitenspelen: vlieg- en klimwerk

Wie graag klimt, draaft, vliegert of ravot in de natuur, kan dat natuurlijk ook. Onder meer de speelbossen van Bosland zijn daar bij uitstek geschikt voor. Er staat zowaar ook een ommetje (en selfie) met een schattige ezel op het programma. In Vlaams-Brabant organiseert Bosk Buitensport allerlei avontuurlijke bosactiviteiten. Zo klauter je in Oud-Heverlee 10 meter hoog door het Zoet Waterpark via klimgrepen en -routes.

Zelfs citytrippers en rasechte stadsmussen moeten af en toe eens uitgelaten worden. In het Antwerpse Middelheimpark pluis je in openlucht het Middelheimmuseum uit met de verhalenroute van Radio Woordenwoud of een actief museumspel uit de Muzzzé-koffer. Tijdens een bezoek aan Brugge lonken niet alleen leuke speelplekken als het Graaf Visartpark en Koningin Astridpark, écht uitwaaien doe je er in Zeebrugge. Het breedste strand van België smeekt gewoon om een flinke sessie vliegeren.

Zeebrugge - (c) Jan d’Arthet

Naar het museum, maar dan anders…

Willen jullie de negen vrije dagen liever vullen met cultuur? Geen probleem: de 10de editie van Krokuskriebels bundelt liefst 140 activiteiten bij 102 musea in alle Vlaamse provincies. Veel musea organiseren verschillende activiteiten, op maat van elk gezin. Het wordt nog moeilijk kiezen… Gaan jullie op speurtocht tussen de schatten en kunstwerken van M Leuven? Leren jullie muziek maken met wind in de Antwerpse Sint-Pauluskerk? Of gaat het richting Mechels Museum Hof van Busleyden met het 'Flip-flap-doeboek' vol gezinsopdrachten? Ook de Gentse musea organiseren gezinsvriendelijke activiteiten: los een mysterieuze verdwijning in het Huis van Alijn of speel samen het proefondervindelijke Museumspel in het Industriemuseum. Jonge bezoekers van Brugge kunnen een geheim handschrift kraken in het Gruuthusemuseum of Concertgebouw Circuit uitpluizen via het belevings- of kinderparcours terwijl oudere gezinsleden hun ding doen.

Gruuthusemuseum Brugge - (c) Jan d’Arthet

Blijven slapen?

Het is pas echt vakantie als je ook nog eens blijft overnachten. In Gent logeren kinderen gratis of met korting bij heel wat deelnemende logies. Plan je activiteiten in een van de andere Vlaamse regio’s, dan volgen hier enkele gezinsvriendelijke opties...

· In Brugge slaap je bij Casa Anna Paula in een volledig gerenoveerde vakantiewoning met twee slaap- en badkamers én – handig in hartje Brugge - een gratis garage op 75 meter van je woonst.

· Trek je richting Antwerpen of Mechelen, dan leent Zuid42 – met drie slaapvertrekken - zich uitstekend voor een gezinsvakantie op het gezellige Antwerpse Zuid. Voor kinderen is slapen op een boot dan weer een heel avontuur. Dat kan bij Slapen op Water (2 slaapkamers, 5 personen) in Mechelen.

· Op zoek naar onderdak voor je bubbel in Vlaams-Brabant? Vakantieverblijf Hageland in Holsbeek biedt een ruime loft voor 6 personen in een historische hoeve met grote beleeftuin. Je logeert in de natuur maar centraal tussen de verschillende stadjes.

· In de buurt van het Limburgse Bosland kies je voor twee slaapkamers (6 personen) bij Cosy Cottage of Vakantiewoning Kolisheide (4 personen). Een groot gezin (8 personen) kan terecht bij Vakantiewoning Pelterheggen, met vier slaapkamers en twee badkamers. Handig: deze stekjes zijn meteen een goede uitvalbasis voor wie wil gaan wandelen in de Kempen.

Kijk zeker ook eens online naar het volledige aanbod logies voor gezinsvakanties, je vindt vast een perfecte match voor jouw bubbel.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in