Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
fietsen hoppeoogst

Hoppen van bierfeest naar brouwerijen in de Westhoek

Rond Poperinge staan de velden vol hop, klaar om geoogst te worden. Brouwers in de Westhoek maken dankbaar gebruik van deze plant om hun bier nog meer karakter en smaak te geven. Niet te verwonderen dat ’s werelds beste bieren hier vandaan komen. Waar wacht je nog (h)op?

De hopboeren maken zich op voor de oogst. De hoppluk in het najaar is een hele beleving. De hopbelletjes zorgen voor een betere bewaring van het bier en voegen een extra bitterheid toe. Elke zaterdag en zondag in september zetten de hopboeren hun deuren open.

Fietszoektocht van Tournée Locale

Kies één van de vier Tournée Locale- fietsroutes uit en je passeert als vanzelf langs de hopboeren en hun uitgestrekte velden. Je beleeft er de hoppluk van dichtbij en raakt als eerste bedwelmd door de heerlijke aroma’s van de hopbelletjes. Je kan er ook genieten van een perfect gehopt streekbiertje. Je kan je fietstocht bijvoorbeeld starten vanuit het Hopmuseum in Poperinge waar je – verdeeld over vijf verdiepingen – het volledige verhaal van de hop van vroeger tot nu op een interactieve manier kan beleven. Kies er voor de degustatietour. Het maakt je bezoek nog smakelijker.

Nog even meegeven dat de Tournée Locale-pocket met de vier bierfietsroutes in de Westhoek volledig gratis is, ook voor wie ze online besteld!

Nieuw bezoekerscentrum bij Sint-Bernardus

De fietstzoektocht passeert brouwerij Sint-Bernardus in Watou. De Sint-Bernardusbieren behoren tot de beste ter wereld. Om bezoekers nog beter op te vangen, werd boven het magazijn een gloednieuw bezoekerscentrum ingericht. De panoramabar biedt rondom een indrukwekkend zicht op de hopvelden. Je kan er meteen aansluiten op een rondleiding door de brouwerij.

De brouwerijen in de Westhoek hebben een goede reputatie. Ze stellen graag hun deuren open voor bezoekers. In Ieper kan je op zaterdagnamiddag vanaf 15 uur brouwerij Kazematten bezoeken. De brouwerij, bekend van zijn Wipers Times en Saison Tremist, bevindt zich onder de vestingmuren van de stad.
In Esen nabij Diksmuide heb je de Dolle Brouwers, bekend van onder andere het Oerbier, die elke zondag om 15 uur bezoekers ontvangen.
Zelfs kinderen worden niet vergeten. In Reningelst heb je de Kinderbrouwerij. Deze gezellige familiekroeg is elk weekend open vanaf 14 uur. Je kan er een (volks)spelletje spelen en genieten van biologische tuinsappen, lekkere hoeveproducten en heerlijke huisbieren.

Enkele dagen culinair onthaasten in de Westhoek.

Logies in de Westhoek