Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Hof van Vlaanderen: dit zijn de 6 mooiste open tuinen voor deze zomer
Alle artikels

Hof van Vlaanderen: dit zijn de 6 mooiste open tuinen voor deze zomer

Liefhebbers van een mooi stuk tuin – minutieus gemanicuurd of met natuurlijke schwung – kunnen hun hartje ophalen. Maak een tuinfeest van je vakantie en trek langs de mooiste prieeltjes, bloemenperken en gazons van Vlaams-Brabant, en logeer in het thema.

Van de bekende Plantentuin van Meise tot de open tuinen van estheten met groene vingers: in Vlaams-Brabant wordt heel wat af getuinierd. Niets heerlijker dan te genieten van de landschapsarchitectuur of ideeën op te doen voor je eigen stuk groen en daarna in te dutten met deugddoend zicht op nog meer groene weelde.

Kruidtuin Leuven

Rij richting Leuven voor de oudste botanische tuin van België uit 1738 met meer dan twee hectare aan bomen, heesters en struiken. De tuin werd oorspronkelijk aangelegd door de universiteit. Naast de verzameling kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, bloeit er in het serrecomplex ook nog een variëteit aan tropische en subtropische soorten. Maak er meteen een minitripje Leuven van bij viersterrenhotel en erfgoed Martin’s Klooster vlakbij, in het historische centrum. Na het ontdekken van de stad geniet je er aan de oevers van de Dijle van de mooi aangelegde terrassen of wandel je door het romantische Dijleparkje, één van de verborgen pareltjes in Leuven.

Kruidtuin ©Karl Bruninx

Park en Kasteel Drie Fonteinen

Daarna is je bestemming een kasteeldomein uit de 18e eeuw in Vilvoorde. Het mooi aangelegde park van vijftig hectare groot heeft een prachtige Engelse landschapstuin. De huidige Franse tuin ligt tussen de oranjerie en de plaats waar vroeger het kasteel stond. De fontein dateert al van 1561 en diende om schippers van drinkwater te voorzien nadat het kanaal Brussel-Rupelmonde er kwam.

Overnacht een beetje verderop, in de witloofstreek, bij Hof van Volmersele, een domein van twee hectare met mooie privétuin en een weide met schapen, zwanen en eenden. De gerenoveerde abdijhoeve uit 1730 ligt in de Demer- en Dijlevallei met tal van fiets- en wandelroutes en heeft een spa met zwembad, jacuzzi en sauna

Plantentuin Meise

De Bekendste Tuin van Vlaanderen is een waar instituut en hoeft wellicht geen introductie. De geschiedenis gaat terug tot 1797, nog voor België werd gesticht. Op de 92 hectare worden meer dan 18.000 verschillende soorten levende planten bewaard en de zadenbank is internationaal erkend. Reserveer een tafeltje in de Oranjerie of leg met je kroost het ‘Verwonder-je-voetenpad’ af, dat deels door de vijvers gaat.

In de achtertuin van de Plantentuin ligt de barokke Kapel van Amelgem, bij een vroegere hoeve, B&B Amelhof. Je logeert in de uitgestrekte velden van Meise, met zicht op Brussel.

Museumtuin Gaasbeek

Verlaat de ring rond Brussel richting Lennik en je komt na een paar kilometer in het glooiend landschap van het Pajottenland terecht. Daar vind je Kasteel van Gaasbeek dat op 31 augustus sluit voor restauratie. Grijp dus nu je kans, anders wordt het wachten tot 2023 voor je de twee hectare tuin opnieuw kan bewandelen. Je hebt er een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. In de laat-19de-eeuwse kasteeltuin staan oude en zeldzame fruitbomen, vergeten groenten en sierplanten. Bekijk de oude teelt- en bewaartechnieken en rust uit in de ommuurde Franse tuin.

Op wandelafstand van Gaasbeek ligt de authentieke Brabantse driekantshoeve Het Verblijf. Het 200 jaar oude boerderijcomplex werd ecologisch en energieneutraal verbouwd tot B&B met acht kamers rond een gemeenschappelijke tuin met prachtige groene binnenkoer.

Kasteel Groenenberg en Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

Niet veel verder, in Sint-Pieters-Leeuw, strekt zich een 45 hectaren groot park uit met kronkelende wegen, gebogen bosranden en uitgestrekte grasvelden. In dit sterk staaltje van Engelse tuinarchitectuur groeien prachtige plantencollecties, azalea's, hortensia's en rododendrons. In het park schittert een fraai kasteeltje uit 1890.

Wat verderop in het dorp, bij Rozentuin Coloma, bloeien meer dan drieduizend rozenvariëteiten van over de hele wereld. Het uit de kluiten gewassen rozenperkje van vijftien hectare is opgedeeld in de rood-witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin en de internationale tuin. Aan de andere kant van het Colomapark pronkt bovendien een boomgaard met oude fruitboomvariëteiten.

Kasteelpark Ter Rijst in Heikruis

In de mooi beboste vijftig hectare rond een imposant classicistisch kasteel uit 1775 word je overweldigd door wonderlijke waterpartijen. De vorm van het park volgt de Engelse tuinarchitectuur met een lang wandelpad langs knappe bomen en planten. Laat je hond thuis want je komt hier en daar ook een ree tegen.

De ideale uitvalbasis voor een verdere exploratie van de Groene Gordel en het Pajottenland, om Geuzestekerijen te bezoeken of gewoon in rust na te genieten van al die tuinpracht? Het domein van Kasteel Gravenhof met z’n vernieuwde hotelkamers en brasserie Demol in Beersel.

Nog meer Open Tuinen

Open Tuinen van België is een vzw die bijhoudt welke grote of kleine stads- en plattelandstuinen te bezichtigen zijn en een bezoek waard omwille van hun specifieke stijl of concept. Een leuke toevoeging aan je route langs de openbare tuinen. Je kan tijdens een bezoek met de eigenaars, ontwerpers of tuiniers praten over hun werk- en zienswijze en hun ervaringen. Je vindt de kalender met openingsdata online, sommige tuinen openen enkel op aanvraag.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in