Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Hipsteren in Mechelen
Alle artikels

Hipsteren in Mechelen

Mechelen is allesbehalve een ingeslapen provinciestad. Dankzij de hippe horeca, shops en coole urban projecten kan de stad zich meten met de hipste wijken van pakweg Kopenhagen of Berlijn.

#streetart

Onder de leuze ‘Mechelen Muurt’ nodigde street artist Gijs Vanhee tien (inter)nationale kunstenaars om zich volledig te geven op enkele stadsmuren op wandelafstand. Met een kaart kan je het parcours afleggen en intussen de stad ontdekken. Vlakbij het werk van Samuel Vanderveken in de Varkensstraat ligt Cultuurcentrum Mechelen met het uitstekende cultuurcafé de Kuub. Je kan er iets drinken op het rustige terras, af en toe komt daar comedy, een jamsessie, dichtlezing of spelletjesavond bij.

#foodporn

In de buurt rond de Sint-Romboutskathedraal zitten trouwens heel wat leuke eetadresjes. De Vleeshalle werd omgeturnd tot culinaire hotspot. Je kan er eten bij verschillende standjes of topingrediënten inslaan. In een voormalig winkelpand verorber je de fancy pizza’s of doe je aan foodsharing bij een goedgekozen glas wijn bij Magma, daarna neem je een koffietje bij de al even hippe Koffie- en lunchbar GRÁ. Nog in de buurt: bierbar Makadam heeft meer dan 80 Belgische bieren achter de toog, lokaal gebrouwen met een uniek verhaal. Je kan ook lunchen of brunchen in het eclectisch, industriële interieur met artwork van jonge, lokale kunstenaars.

#shoplocal voor souvenirs

De voorbije jaren kwamen er ook tal van mooie zaken bij, verspreid over het centrum. Van Scandi-style kleding en interieur tot oldscool snoepwinkels en ambachtelijke bakkers. De leukste boetieks, zoals Blossomhouse, het ecologische Supergoods, Lily, Leef en Uma, zitten in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Voor vintage meubels winkel en lifestyle accessoires moet je er bij My Ex-boyfriend zijn. Aanrader is trendy interieur- en bloemenwinkel De Borght in een oud klooster met binnentuin. Hun restaurant serveert gerechten Ottolenghi waardig.

Van film al fresco tot foodtruck kitchen

De allercoolste zomerplek? In de armen van de Dijle, op wandelafstand van het centrum, ligt een oud sluiswachtersatelier met verborgen tuin. ’s Zomers neemt zomerbar T’Ile Malines er haar intrek met een café, live optredens, een dj en openluchtfilms op het programma (onder voorbehoud, afhankelijk van de coronamaatregelen). Niet ver hiervandaan eet je streetfood met een upgrade bij Carbon bar & kitchen, in oorsprong drie foodtrucks die de festivals aan elkaar regen maar nu hun gerechten op vast meubilair presenteren. De helft van het menu is vegetarisch en kan ook veganistisch.

#fitcation

Misschien ben je daarna wel aan wat beweging toe. Compenseer de pizza’s en biertjes met een hike over het drijvend Dijlepad of een yogasessie in openlucht in het Vrijbroekpark. Leuk is Bookarun: een hardloopplatform waar je een running mate kan boeken. Fietsfanaten snellen via de fietsostrade makkelijk naar Leuven en Antwerpen of laten zich verleiden tot de vele mooie routes over langere afstanden. Ze voelen zich echter zeker zo thuis bij Peloton de Paris: voor goeie koffie en pintjes, om een fiets te laten repareren of om te supporteren voor wielerwedstrijden op groot scherm. Naast fietsen heeft het Cycling Café ook een eigen lijn van coole wielerpakjes en casual wear.

Dutten in de kerk van de minderbroeders doe je niet tijdens de dienst maar bij hotel Martin’s Patershof. Met z’n glas-in-loodramen is de ruime Best of Home-suite boven het altaar het neusje van de zalm. Zoek je liever onderdak bij een van de locals? De drie gastensuites bij The Patio Houses kan je voor langere tijd huren. Je verblijft dan in centrum Mechelen met optie wellness en/of seizoensgebonden wereldkeuken aan de gastentafel in de patiokeuken of -tuin. Bij &B Dusk Till Dawn slaap je met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk of op de tuin van de authentieke 19de-eeuwse herenwoning.

Beeld: © VisitFlanders


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in