Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Trekpaard

In het land van de Brabander

Een grazend Brabants trekpaard in het Pajotse landschap. Bestaat er een meer rustgevend beeld? De krachtige, goedhartige kolos is de trots van Vlaams-Brabant. Een lust om hem aan het werk te zien in zijn geboortestreek.

Het was paardenfokker Remi Vanderschueren die in zijn stoeterij in het Pajotse Vollezele drie paardenrassen kruiste. Een ideale combinatie, het Brabants trekpaard was geboren. Oersterk, vriendelijk, zacht, een perfect lastdier op het veld en om zware machines en schepen voort te trekken. Het dier groeide uit tot het grootste exportproduct van het land. En mooi waren ze ook, Remi’s hengst Brillant won in 1878 de eerste prijs op de wereldtentoonstelling in Parijs.

Op bezoek in het land van de Brabander? Vijf bezoektips:

1. Museum van het Belgisch trekpaard
Een kennismaking begint in Vollezele, het Pajotse dorpje waar het allemaal begon. Ontdek waarom zigeunerkoningen met zakken vol goud naar het Pajottenland afzakten, en hoe de Brabander de wereld veroverde.

2. In de huifkar
Laat je trekken door stoere Brabanders, in een huifkar door het Pajotse landschap. Start aan de Herisemmolen in Alsemberg en breng daarna een bezoekje aan deze oude papierfabriek.

3. De Brillantwandeling
Vertrek in Vollezele voor een wondermooie wandeling in de stilte van het Pajottenland, langs de sporen van het rijke fokkerijverleden van de streek.

4. Paardenkracht aan het werk
Benieuwd hoe sterk een Brabants trekpaard is? Tweemaal per maand op woensdagnamiddag kan je de Brabantse trekpaarden Jerôme, Christa of Jarca aan het werk zien in het Provinciedomein Huizingen.

5. Ode aan een icoon
Je ziet de Brabander in de weiden, maar ook vereeuwigd in brons. Op de markt van Lennik, in Vollezele, op de grote Markt van Vilvoorde, voor kasteel Diepensteyn in Steenhuffel.

Logeren tussen de weilanden van de Brabantse trekpaarden: het kan!

Boek nu je verblijf