Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Het jachthavengevoel
Alle artikels

Het jachthavengevoel

Wie zomer zegt, zegt water. En wie water zegt, zegt boten. Vlaanderen telt heel wat mooie jachthavens, zowel aan de kust als in Antwerpen, Limburg en de Kempen. Je kan er prachtige boten bewonderen of een wijntje drinken op een zonovergoten terras met zicht op het water. Je waant je zo aan de Middellandse Zee!

Het Eilandje is misschien wel de meest geliefde plaats in Antwerpen. Gelegen tussen het stadscentrum en de haven is dit een opwindende wijk in volle transformatie. De buurt rond het MAS is het meest bekend: hier liggen tientallen boten aan het Willemdok en het Bonapartedok, waaronder de Evanna waar de talkshow Gert Late Night wordt opgenomen. Het is heerlijk kuieren langs de brede kaaien en de vele café’s en restaurants, zoals Story Urban Deli Shop (lekkere lunch) en het toepasselijk genaamde Bar du Port (ideaal voor een aperitief).

Maar dé leukste plek is misschien wel Bar Paniek aan het Kattendijkdok-Oostkaai. Aan deze gezellige bar bestel je cocktails, die je opdrinkt aan de rand van het water. ’s Avonds heb je er een prachtig zicht op de ondergaande zon boven de Schelde en op het schipvormige Havenhuis van Zaha Hadid, waarvan de ramen het zonlicht weerspiegelen. Idyllischer wordt het niet! Logeren doe je in het charmante boutiquehotel U-Antwerp, met zicht op het MAS en de jachthaven.

Zalig zeilen aan zee

Uiteraard kan je ook aan de Belgische kust boten bewonderen. In Nieuwpoort zijn er zelfs drie jachthavens. Met samen meer dan 2000 ligplaatsen voor zeiljachten is Nieuwpoort een van de grootste plezierhavens van Noord-Europa. Je kan er zeillessen volgen of genieten van een drankje in een van de clubhuizen met prachtig terras. Passeer zeker langs het kunstwerk van Daniel Buren: het is heerlijk verdwalen tussen zijn honderd kleurrijke vlaggenmasten. Logeren doe je bij een van deze adresjes.

Zeebrugge ken je natuurlijk omwille van de grootste haven van de kust, die je kan ontdekken met de boot tijdens een havenrondvaart. Beroemd is Café ’t Werftje, met een decor uit de jaren 30, waar je kan smullen van verse vissoep en garnaalkroketten. Maar wist je dat Zeebrugge ook een jachthaven heeft? Aan de overkant van de havengeul liggen tientallen plezierjachten, die je kan aanschouwen vanuit Clubhuis Alberta. Blijf een nachtje langer in een van deze fijne hotels en b&b’s.

Vandaaruit is het slechts een korte rit met de kusttram naar Blankenberge. Pal naast het strand en het stadscentrum ligt ook daar een fraaie moderne jachthaven. Het is er heerlijk turen naar de boten van aan de Paravang, een sierlijk bouwwerk uit de belle-époqueperiode dat door zijn neogotische stijl met exotische invloeden een beetje oosters oogt. In Blankenberge vind je ongetwijfeld een logeerplek naar jouw smaak.

Kamperen en kajakken

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook in Limburg vind je enkele jachthavens. In het mooie Maaseik ligt Heerenleek, dat aantrekkelijk is voor snelle motorboten. In De Spaanjerd in Kinrooi spot je vooral zeilboten en grote kajuitjachten. Je vindt er zelfs een wit zandstrand – ideaal voor een verfrissende plons op warme zomerdagen. Aan beide jachthavens kan je ook kamperen met de tent of de mobilhome.

Aan het Zilvermeer in Mol ligt jachthaven Port Aventura. In het Havencafé kan je genieten van een ontbijt met lokale producten of nippen aan een cocktail op het loungeterras. Ook zeilen, surfen, kajakken, suppen en met de speedboot varen is er mogelijk. Van aan het Zilvermeer kan je een prachtige fietstocht maken van 30 kilometer langs het kanaal, die eindigt bij alweer een nieuwe jachthaven in… Turnhout. Schip ahoy!

Beeld: © Stad Antwerpen - Sigrid Spinnox


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in