Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Hello Belgium! Ontdek ons land met de trein
Alle artikels

Hello Belgium! Ontdek ons land met de trein

Van de kust tot de grootstad en naar de natuur om er te fietsen of wandelen: de trein brengt je deze herfst overal! En al zeker als jij één van de 3,6 miljoen Belgen bent die de gratis Hello Belgium-treinpas aanvroeg. Spoor je mee naar deze prachtplekken?

Dankzij dit gebaar van de federale regering kon iedere Belg een gratis tienrittenkaart aanvragen bij de NMBS. Het doel: benadrukken dat het handig, snel, veilig én aangenaam reizen is met de trein. Dat het heerlijk treinen en trippen is in Vlaanderen Vakantieland, bewijzen deze tips.

Halte 1: Knokke

De eerste/laatste treinstop aan de oostkust is Knokke. In deze mondaine badplaats valt ook buiten het zomerseizoen heel wat te beleven. Zo is Anton Corbijn deze herfst in Knokke neergestreken. In de expo MOØDe presenteert de beroemde Nederlandse fotograaf en filmmaker zo’n 200 beelden uit zijn rijke oeuvre. Daarin zoekt hij de cross-over op tussen fotografie en mode. Met portretten van Coldplay-zanger Chris Martin, model Kate Moss en modeontwerper Dries Van Noten is het in deze expo sterren spotten. Al ligt de klemtoon op de kleren en hoe deze de persoonlijkheid van de geportretteerden versterken.

Zelf zin gekregen om te fashion shoppen? Check dan een van deze modeboetieks op de Lippenslaan, in het chique ‘t Zoute of elders in Knokke. Boek er meteen een overnachting bij in het chique Hotel Nelson en ga de de dag erop heerlijk uitwaaien en kuieren in het ZWIN Natuur Park!

Het Zwin - (c) Westtoer

Halte 2: Mechelen

Alle (spoor)wegen leiden naar Mechelen, zo lijkt het wel. Van over heel Vlaanderen is de centraal gelegen stad van de ‘Maneblussers’ vlot bereikbaar. Bovendien sta je vanuit Mechelen met de trein op twintig minuten in Antwerpen en Brussel.

In het pittoreske Mechelen zelf valt ook heel wat te beleven. Cultuursnuivers mogen zeker Het Kunstuur niet missen: het parcours waarvoor Hans Bourlon 32 schilderijen uitkoos uit de periode 1887-1938 is wegens succes verlengd tot 31 januari 2020. Liever op zoek naar een plek om te ravotten? Dan zijn Technopolis (vlot bereikbaar met de bus) en het Speelgoedmuseum (vlak naast station Mechelen-Nekkerspoel) grote aanraders.

Brei er meteen een overnachting aan in Mechelen, bijvoorbeeld in Hotel Elisabeth, dat vlakbij het museum Kazerne Dossin ligt. Beklim zeker ook het fenomenale panorama van de Sint-Romboutstoren of breng een bezoekje aan Het Predikheren, dat onlangs de prestigieuze Onroerenderfgoed-prijs won. En check of er een van de Beethoven Bubbel-concerten gepland staat - de grootvader van Ludwig von Beethoven was een Mechelaar.

Sint-Romboutstoren - (c) Visit Mechelen

Halte 3: Hasselt (of Bokrijk)

Hasselt is naast de Hoofdstad van de Smaak ook het vertrek- en eindpunt voor een fietszesdaagse doorheen Limburg, dé fietsprovincie bij uitstek. Volg het spoor van Matteo Simoni en verken met de vélo de mooiste plekken en filmische landschappen. Een alternatief start- of stoppunt is het station van Bokrijk, waar etappe 3 eindigt en etappe 4 begint. Logeren in de buurt van Hasselt en Bokrijk doe je op een van deze heerlijke adresjes.

De fiets op de trein moeilijk, denkt u? Nee hoor! Er zijn speciale compartimenten voorzien én tot eind 2020 mag je fiets gratis mee op de trein.

Fietsen door de bomen - (c) Visit Limburg

Halte 4: Sint-Joris-Weert (of Leuven en Heverlee)

Toch liever wandelen? Ook daarvoor zijn er speciale parcours uitgestippeld die trein en trektocht combineren, zoals de 17 Treinstappers van organisatie Grote Routepaden. De begin- en eindhalte liggen steeds aan een treinstation (of bushalte). Zo kan je zonder auto een wandelgebied verkennen in een andere streek!

Een absolute aanrader is de tocht van Sint-Joris-Weert naar Leuven (of andersom). Deze wandeling voert langs de kronkelende meanders van de Dijle en een reeks vijvers waarbij je misschien wel een reiger of ooievaar spot. Je passeert bospaden, doorkruist een koeienwei en wandelt door het prachtige park van het Arenbergkasteel, nu de wetenschaps- en technologiecampus van de universiteit.. De route kan ook ingekort worden door te starten of stoppen in het station van Heverlee. En wat is er heerlijker dan na het stappen te genieten van een warm bad en zacht bed in een van de gezellige hotels of bnbs in en rond Leuven?

Arenbergkasteel - (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Halte 5: Antwerpen-Centraal

Het station van Antwerpen-Centraal staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Met De Zoo, de Koningin Elisabethzaal en museum Chocolate Nation op slechts enkele wandelpassen liggen leuke vele dagtrips altijd binnen handbereik!

Dit najaar biedt Antwerpen ook heel wat bijzondere evenementen en tijdelijke tentoonstellingen. Zo loopt in de gerenoveerde Handelsbeurs nog tot 8 november de expo Iconobelge met het werk van bekende Belgische fotografen. In het MAS is er met 100x Congo een nieuwe tentoonstelling met Congolese kunstwerken te zien.

In het Rivierenhof, op slechts enkele tram- of bushaltes van het Centraal Station, vindt van 30 oktober tot 15 november De Grote Schijn plaats: een zinnenprikkelende tocht door het donker, met een feeëriek verlicht pad dat je langs een parcours vol mysterieuze verrassingen leidt. Wil je liever in stilte genieten van de kracht en pracht van de natuur in duizenden geuren en kleuren? Dat kan elke avond tijdens de fluisterwandelingen. Nagenieten van al die indrukken doe je op een van deze zalige logeeradresjes in ‘t Stad.

Met de eindejaarsdagen in zicht is het tijd om geschenken in te slaan! En wanneer kan dat beter dan op de vier winkelzondagen in december? Met zeven winkelzones met elk een apart profiel is Antwerpen dé shoppingstad van Vlaanderen. En je cadeautjes, die neem je daarna gewoon op de trein mee terug naar huis.

Shoppen in Antwerpen - (c) Frederik Beyens

Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in