Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
Scheldeverentocht
Alle artikels

Heen en weer met het veer langs de Schelde

De Schelde tussen Gent en Antwerpen stroomt langs natuurgebieden, kastelen en gastvrije streekbiercafeetjes. Dankzij de getijdenwerking van de Schelde ziet het landschap er hier elke dag anders uit. Trek zeker eens enkele dagen uit om dit fenomenale fietsparadijs tussen Gent en Antwerpen te verkennen, aan de hand van de recent vernieuwde fietsnetwerkkaart Scheldeland.

Een rivier is niet enkel een stroom van water. Het is een biotoop vol leven met een eigen ritme. De mens heeft de Schelde in de loop van vele eeuwen weten te temmen. Waar veren werden ingezet, ontstonden handelsnederzettingen. Nu zijn de veren er vooral nog voor wandelaars en fietsers die het prachtige landschap willen verkennen. De meeste veren varen om het half uur. De overzet is volledig gratis. Nog unieker dan de rest is het veer in Schellebelle, waar je – als enige plek in Scheldeland – de veerman- of vrouw roept door de bel te luiden. 

Slapen langs het water

Om je rivierbeleving helemaal top te maken, is een logies langs het water een absolute aanrader. Dee drie gastenkamers B&B Cosy Cottage kijken uit over dit prachtige stukje Schelde.

Enkele niet te missen toppers langs de Schelde

Bezoek aan een werelderfgoedstad

Dendermonde weet te bekoren dankzij zijn vele werelderfgoed, zoals het belfort en het Sint-Alexiusbegijnhof. Net voorbij Dendermonde bevindt zich de Vlassenbroekse Polder die wordt omsloten door de Schelde. Het aardige kunstenaarsdorpje Vlassenbroek met zijn leuke terrasjes ligt midden deze polder.

Ketting van natuurlijke parels

De oevers vormen een keten van natuurpareltjes waar vogels vrij spel hebben en waar de stilte heerst. Eén van die prachtige gebieden is de Kalkense Meersen waar je prachtige wandelingen kan maken dankzij het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer. Ook het officiële stiltegebied ter hoogte van Hingene is zo’n parel waar het geluid nooit de 35db overstijgt.

Picknicken in een landschapstuin

In het Scheepvaartmuseum van Baasrode wordt de geschiedenis van de binnenscheepvaart op de Schelde van 1600 tot nu uitgebreid belicht. Of wat dacht je van een picknick in de zonovergoten landschapstuin van Kasteel d’Ursel? Nadien kan je er nog genieten van een huisgemaakte Notelaeretaart in het 200 jaar oude, maar nog niets aan pracht en praal verloren jachtpaviljoen De Notelaer.

Grootste overstromingsgebied

In Kruibeke fiets je door het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. De Polders van Kruibeke zijn een prachtig voorbeeld van maakbare natuur. Er valt heel wat te ontdekken.

Langs de Schelde vind je wel meer van die ‘nieuwe’ overstromingsgebieden. Het loont om er even af te stappen en te voet deze slikken- en schorrengebieden te verkennen. Je vindt in de buurt altijd gezellige cafés waar je met open armen wordt ontvangen en waar je kan proeven van de beste streekbieren die Scheldeland te bieden heeft.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in