Grootse avonturen in Klein-Brabant en de Rupelstreek

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 03 juni 2022

Dat ook een vakantie in Vlaanderen garant kan staan voor oeverloos genieten van idyllische waterzichten en avontuur langs de oevers, bewijzen Maureen Vanherberghen en haar reisgezel actrice Lauren Müller deze keer. Samen trekken ze naar de Rupelstreek en Klein-Brabant.

Aflevering 10: zaterdag 4 juni 2022

  • Acht eeuwen baksteenindustrie langs de Rupel
  • Kasteel d’Ursel in Hingene
  • Paling in ‘t groen

 

959efe94-e0da-11ec-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Fietsroute langs de Rupel - Aflevering: 10

Met een bodem rijk aan klei, vormde de Rupelstreek eeuwenlang de bakermat van de baksteenindustrie. En dat heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Maureen en Lauren starten de baksteenfietsroute in Rumst en stoppen onder meer in ‘s lands bekendste kleiput, beter bekend als De Schorre, het festivalterrein van Tomorrowland. In Noeveren, hét steenbakkersdorp, herinnert Steenbakkerijmuseum ‘t Geleeg aan het verleden, met een inkijk in de machinehal, de ovens en de droogloodsen.

De tocht leidt Maureen en Lauren ook langs de streetartkunstwerken van Yellow Brick Road en de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. Eindigen doen ze bovenop de watertoren van Rumst, waar ze een prachtig zicht hebben op de kleiputten.

Meer ambachtelijke dorpjes?

  • Het Limburgse Sint-Huibrechts-Lille staat beter bekend als teutendorp. Teuten zeg je? Eeuwen geleden waren dat rondreizende handelaars die in de lente naar andere streken trokken om er handel te drijven en in de winter terugkeerden naar hun dorp. Sommige teuten deden gouden zaken en bouwden met de opbrengst prachtige huizen in hun dorp. Lille telt nog een tiental teutenwoningen. Ook het oud-gemeentehuis is een teutenwoning.
  • Hoe het voelt om op échte Laakdalse klompen te lopen? Dat ervaar je op het Klompenbelevingspad. 900 meter lang baan je jezelf een weg over verschillende ondergronden, met telkens een andere sensatie tot gevolg. 
    In het Klompenmuseum herleeft de ambacht van het klompen maken. Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke én mechanische klompenmakerij. Een echte klompenmaker toont je bovendien uit welk hout hij gesneden is.
  • In Weert komen de oude Klein-Brabantse mandenmakers weer tot leven. In Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger beleef je het authentieke vakmanschap van de mandenvlechters die ooit de reputatie van de streek hoog hielden. Neem deel aan één van de workshops of droom lekker weg bij een lokaal biertje of koekje op het terras. Liever de omgeving verkennen? Dan huur je makkelijk een fiets!

 

688cc183-e0da-11ec-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Expo in Kasteel d’Ursel in Hingene - Aflevering: 10

Kasteel d’Ursel in Hingene was vier eeuwen lang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Zij versierden de muren van het kasteel met gedetailleerde beschilderde en bedrukte katoenen stoffen. Die collectie wandbespanningen, uniek in Europa, is volledig gerestaureerd. Ze wordt nu voor het eerst aan het publiek getoond, samen met een aantal kledingstukken in dezelfde stoffen en interpretaties door kunstenaars van nu.

Maureen en Lauren krijgen een woordje uitleg van directeur Koen De Vlieger en mogen als eerste de tentoonstelling Print&Paint. 350 jaar bloemen op katoen bezoeken. 

Wist je dat het kasteel ook één van de locaties is van het gloednieuwe festival STROOM? Elf dagen lang word je in het Scheldeland meegevoerd voor een muzikaal programma met grote outdoor concerten, intieme muzikale belevenissen, duurzame discours en een kunstroute in 23 gemeenten. Kunstenaars komen aan het woord in een unieke symbiose tussen natuur, cultuur, erfgoed en toerisme.

Meer kastelen zien?

  • Kastelen spreken tot de verbeelding. Stoere middeleeuwse burchten met kantelen en schietgaten laten je dromen over onversaagde ridders en bevallige jonkvrouwen. Wie de uitgestippelde routes van het Brugse Ommeland verkent, te voet of met de fiets, treft meer dan honderd kastelen aan. Bijna allemaal dateren ze uit de 19de eeuw, al hebben ze vaak verrassend hedendaagse activiteiten voor je in petto.
  • De geschiedenis van het Arenbergkasteel gaat terug tot de 14e eeuw, toen de heren van Heverlee een eerste kasteel bouwden. In de 16de eeuw werd het huidige kasteel neergezet in renaissancestijl. Dat onderging enkele eeuwen later dan weer een ware make-over in neo-gotische stijl. 
  • Een bezoek aan het mystieke Gravensteen mag beslist niet ontbreken tijdens een verblijf in Gent. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Een bezoek geeft je een volledig beeld van de riddercultuur in de 12de eeuw. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen: ze zijn allemaal toegankelijk voor het publiek.

 

4293fde2-e0da-11ec-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Paling in ‘t Groen volgens het boekje - Aflevering: 10

Paling in ’t groen is een typisch streekproduct van Klein-Brabant en de Rupelstreek. Ondertussen komt de vis niet meer uit de meanderende Schelde, maar bij groothandel Borremans weten ze net zo goed hoe lekkere paling smaakt.

Van kok Maarten Greveling leren Maureen en Lauren hoe je de vis fileert en van het klassieke recept een succesnummer met een hedendaagse twist maakt. Zelf leren koken met streekproducten? Check dan zeker Maartens website voor de mogelijkheden.

In ‘t Hof van Commerce in Stavele ga je vast niet met honger van tafel. Je geniet er evenzeer van het charmante authentieke interieur als van streekspecialiteiten uit de tijd toen babyboomers nog gewoon de jeugd van tegenwoordig heetten. Voor een heerlijk breughelbuffet, een boerenstutte, streekbiertje of picon, slechts één adres: de Stavelebrug met zicht op de Ijzer.

  • In Gastrobar Hop in Leuven wordt eer betoond aan de Belgische eetcultuur, maar dan wel met een stevige portie creativiteit en durf. Hier geniet je - volgens het seizoen - van de smaak van nostalgie. En dat op één van de meest trendy plekken van Leuven: de Vaartkom.
  • Fietsen, plukken, fietsen, proeven, fietsen, smullen. Mechelen maakt het je extra makkelijk om kennis te maken met de beste smaken uit de omgeving. Aan de hand van een smaakvolle fietsroute maak je kennis met tientallen lokale makers: van hoeve-ijs en artisanale broden, tot hertensteak, honing, huisgemaakt bier of een volle groentemand vers van het veld.

 

Plan je eigen creatieve vakantie

Een logies waar je naast heerlijk slapen ook nog eens kan genieten van seizoensgebonden streekproducten? Natuurlijk hebben we dat voor jou in petto. Maar ook voor wie al wegdroomt bij het idee van een kasteelnacht, hebben we een uitgebreid logiesaanbod. Boek nu jouw overnachting.

 

 

8fb87c4c-e0d9-11ec-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 10

 

  • In de Rupelstreek en Klein-Brabant stikt het van de fietsroutes. Keuze te over.
    Soe Nsuki fietst langs kastelen en forten van Bornem naar Breendonk. Ze houdt halt in Fort Liezele. Vanop het dak heb je een prachtig uitzicht.
  • In het Hof van Coolhem in Kalfort, waar eind negentiende eeuw de allereerste asperge geplant werd, kan ze niet anders dan van deze lokale specialiteit proeven.
  • Soe sluit haar fietstocht af in Breendonk met een bezoek aan brouwerij Moortgat en een frisse Duvel.