Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Groen Antwerpen, Central Parc aan de Schelde
Alle artikels

Groen Antwerpen, Central Parc aan de Schelde

Dat Antwerpen een opperbeste bestemming is voor liefhebbers van een stukje natuur is echt geen misplaatst chauvinisme. Van heel uiteenlopende parken tot een dakboerderij: dit zijn de mooiste groene plekjes van ’t Stad.

Parkstad

Met 132 hectare is het Rivierenhof, het grootste stadspark, een stuk kleiner dan het New Yorkse Central Parc, maar er zijn dan ook meerdere uit de kluiten gewassen plantsoenen in de provinciehoofdstad: van het openluchtmuseum in het Middelheimpark tot het strakke Park Spoor Noord mét stadsstrand in een oud spoorwegemplacement. Tip voor lopers: de parken Vogelzang, Den Brandt en Middelheim tellen samen 90 hectare met drie kilometer lang loopparcours.

Biken

Ook de groene fietser komt aan z’n trekken. Er loopt bijvoorbeeld een easy-going fietsroute langs alle bezienswaardigheden van de stad, inclusief mooie panorama’s, stukjes groen, kunst en architectuur. Voor de ‘urban’ fietser is er de hipsterroute met stops voor koffie en bier, Instagram-proof plekjes, street art en – mocht het onderweg nodig zijn – een hippe nieuwe fiets bij het wielercafé. Je kan je wandel-, loop- of fietsparcours zelfuitbreiden met groene lappen in de provincie zoals de Kalmthoutse Heide, het Peerdsbos in Brasschaat of het Mechels Broek.

Déjeuner sur l’herbe

De Antwerpenaar houdt van een tafeltje in het groen. Het Stadspark heeft met Grand Café Capital haar eigen zuidergericht terras, het restaurant mixt de Grand Café-stijl met Japanse invloeden. De Franse brasseriekeuken van Grand Café den Brandt kreeg op haar beurt een vaste stek in het gelijknamige park in Wilrijk. In Den Botaniek (lokale slang voor ‘kruidtuin’) lunch je zelfs met een ster bij Lunch Lounge Het Gebaar van Michelin-chef Roger van Damme. Mag het wat ongedwongener, dan kan je je neerpoten op het terras van Caravan in Antwerpen-Noord of er een picknickmand bestellen en oversteken naar het park aan de overkant.

Hotel met boslucht

Voor groen logement gaat het richting Berchem. Bij Yust ho(s)tel eet, drink of slaap je in lucht die dankzij een luchtbehandelingssysteem nog gezonder is dan die van het Zwarte Woud. Je vindt er beplanting op het dakterras op de zesde verdieping of de binnenplaats met horizontale tuin en ze produceren zelf hun groene stroom. Om de hoek, op het dak van stadsbrouwerij De Koninck, kan je eveneens uitblazen in openlucht. De pitmasters van rooftopbar Black Smoke barbecueën er op z’n Amerikaans en je geniet er van fantastisch uitzicht over de stad bij een De Koninck-biertje of knap gemixte cocktail.

Het dak op

Nog in Berchem ligt ’t Groen Kwartier, met hotel August en The Jane, goed voor bijna 8 hectare. Naast het domein van het vroegere Militair Hospitaal ligt ’t Pakt. Creatieve bedrijven en hippe horeca nemen er de vroegere industriële panden in. Op het dak vind je een stadslandbouwproject waar je een rondleiding kan krijgen, de tomaatjes belanden onder meer op het bord van de buren bij Racine. Op hun dakterras kan je gezond ontbijten, lunchen en ’s zomers af en toe ook aperitieven en dineren.

Circulair met containers

In het Zuiden van de stad verrijst intussen een heel nieuwe, groene, duurzame woonwijk. Een staaltje van internationale architectuur met twaalf hectare natuur, een uitgestrekt park van zes hectare, binnentuinen en speelzones. Op de site achter het Antwerpse gerechtsgebouw staan ook de containers van Plein Publiek, een evenementenlocatie waar alles draait om circulariteit. Er zit ook een zero-waste-restaurant dat lokaal geteelde ingrediënten en rescued foods grilt op houtvuur. ’s Zomers gaan ze uit het dak met een rooftopfoodbar.

Beeld: © Stad Antwerpen - Sigrid Spinnox


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in