Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Alle artikels

Grensgevallen: wandelen langs de taalgrens in Oost-Vlaanderen

Tussen de Vlaamse Ardennen en het al even prachtige Pays des Collines kronkelt de onzichtbare taalgrens zich als een meanderende rivier door het landschap. De taalgrens loopt gelijk op met de provinciegrens tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Beide landschappen met hun kenmerkende getuigenheuvels werden op hetzelfde moment gevormd. Wist je dat de taalgrens in het verleden regelmatig werd verlegd?

Met de belevingsgids ‘Grensgevallen’ ontwikkelde Toerisme Oost-Vlaanderen vijf taalgrensoverschrijdende wandellussen. De routes liggen op de wandelnetwerken Pays des Collines, Getuigenheuvels en Bronbossen. Je zal versteld staan van de prachtige vergezichten, de ontmoetingen en de ongerepte natuur.

Diepe valleien

Eén van de wandelingen, de Duivelroute, start in Everbeek. Het geïsoleerde dorp stapte bij het vastleggen van de taalgrens in 1963 over van Henegouwen naar Oost-Vlaanderen. Rondom liggen de schilderachtige landschappen zo voor het rapen. Her en der borrelen feeërieke bronnetjes op. De regio is een paradijs voor wandelaars.

De Duivelroute vertrekt aan de kerk van Everbeek-Boven. De Everbeekse bossen trekken vooral in het voorjaar veel toeschouwers als de wilde hyacint en bosanemoon in bloei staan. Bronnen en bronbeekjes kerfden diepe valleien. Soms moet je een stevige klim aanvatten. Let op knooppunt 98 even op het mysterieuze kruis dat in een oude eik zit vergroeid. Het kruis dateert van 1843.

Prachtig vlonderpad

Het Bois de la Livière wordt in het Nederlands Livierenbos genoemd. Het beukenbos bevat enkele mooie open plekken. Tot diep in de zeventiende eeuw werden hier klopjachten op wolven georganiseerd. Na het Livierenbos blijf je een tijdje de taalgrens volgen tot het Hayesbos. De sterk meanderende Verrebeek is er verantwoordelijk voor de steile hellingen. Een tof vlonderpad langs eeuwenoude akkers brengt je terug naar het centrum van Everbeek-Boven.

De hongerige magen of dorstige kelen kan je stillen in ’t Fameus Verleden, een gezellig restaurant met uitgebreide streekbierenkaart in tweelingdorp Everbeek-Beneden.

Even praktisch

De Duivelroute start aan de kerk van Everbeek-Boven, een deelgemeente van Brakel. De route is tien kilometer lang en volgt knooppunten 1 – 90 – 91 – 95 – 98 – 97 – 29 – 27 – 35 – 87 – 86 – 3 – 4 – 2 – 1. Stevige stappers zijn een vereiste. 

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in