Gluren bij de buren: ontdek de stadsrand

Vlaanderen Vakantieland 16 februari 2021

Een vakantie weg van de platgetreden paden en tegelijk toch een nieuwe stad exploreren? Hoera voor de stadsrand! Neem je intrek bij de buren van de grote toeristische trekpleisters. Je kan er even leuke plekken ontdekken en tegelijk zit je op een boogscheut van alles wat de stad te bieden heeft.

Spoorwissel

Doe eens zot en neem in het station van Leuven niet de uitgang naar het centrum maar zet koers richting Kessel-Lo. De Leuvense gemeente ligt gewoon aan de andere kant van de spoorweg. Je keert dus makkelijk op je stappen terug, maar het valt te betwijfelen of je dat wel wil…

Eerst en vooral zijn er de historische spoorweghallen die werden ingenomen door Hal 5, een hippe hub voor duurzame, sociale initiatieven. Je kan er eten afhalen want er zit onder meer een biobakker en een buurtbar, een pizzeria en gelateria. Ook bij Castello Lucano kan je (erg lekkere) pizza bestellen maar probeer vooral de authentieke gerechten uit Basilicata – de Italiaanse thuisregio van de chef.

Hal 5 - (c) Diederik Craps

Voor craft biertjes zorgt buurtbrouwerij De Coureur. Bij brunchplek Bar Blom vind je nog meer ambachtsbier maar ook natuurlijke wijnen, gefermenteerde dranken, biotheetjes, koffie... Op het menu staat verfrissende wereldkeuken mét dessert. 

Fietsers en wandelaars in Kessel-Lo komen uit in de tuinen van de (voormalige) Abdij van Vlierbeek. Zij brouwen ook een biertje – de Vlierbeek Grand Cru. Voor gezinnen met jonge kinderen en sporters is Provinciedomein Kessel-Lo erg leuk. Je komt er ook alles te weten over bijen, in het bijenhuis, of over water, in het ecocentrum.

Logeertip: B&B 52 heeft twee gezellige tweepersoonskamers. De gratis leenfietsen komen goed van pas: er lopen verschillende routes in de buurt. Het Provinciedomein ligt vlakbij.

Het zit in de familie

Gent is een fijne bestemming voor gezinnen, in deelgemeente Sint-Amandsberg trekken ze de familiebanden nog wat strakker aan. Of je nu een slaapplek zoekt of eten bestelt: grote kans dat je hier op een familieprojectje stuit.

Little Things is een brunch/lunchplek van een tweeling met passie voor koken, reizen en kunst. Van een slaatje tot pannenkoeken: de zussen serveren eerlijke keuken met de nadruk op de kwaliteit van de producten. Ma & Ik (moeder en dochter, de naam spreekt voor zich) is een ontbijt- en brunchrestaurant voor al dan niet tijdelijke buurtbewoners die zin hebben in soep, een stevige boterham, pasta of homemade dessert.

Jongere gezinnen kunnen hun afhaalmaaltijd meenemen voor een picknick in het Sint-Baafskouterpark - vroeger het buitenverblijf voor de monniken van de Sint-Baafsabdij. Het park werd zo natuurlijk mogelijk aangelegd, met ruimte voor sport en spel. Er ligt echter ook een Unesco-site in Sint-Amandsberg: het rustige Groot Begijnhof Sint-Elisabeth contrasteert met het altijd energieke Gent. Al even rustig is het ‘Père Lachaise van Gent’, Campo Santo, op een heuvel aan de Sint-Amanduskerk. Veel bekende Gentenaars kregen hier een laatste rustplaats, het kerkhof telt intussen meer dan 131 beschermde praalgraven.

Campo Santo - (c) Stad Gent

Logeertip: blijven slapen kan bij Den Briel. In dit hotel, gelegen aan de grote ring maar op wandelafstand van het centrum, geniet je van zorgeloos comfort midden in het groen.

Sterren plukken

Brugge rijgt de gastronomische toppers aan elkaar maar wist je dat het culinaire walhalla tot ver buiten de rand van het middeleeuwse centrum reikt? Met name Sint-Andries is een topbestemming voor foodies. Chefs Gert De Mangeleer en Joachim Boudens kozen voor deze buurt voor hun à la carte brasserie Bar Bulot by Hertog Jan. De uitgepuurde klassiekers zijn goed voor een Michelinster en Gault&Millau verkoos hen tot Brasserie van het Jaar 2021 (14/20). Ook Auberge de Herborist kreeg een ster (en 15/20) voor z’n topgastronomie. Bij de take-out is het decor van het rustieke elfde-eeuwse pand en het zicht op de kruidentuin helaas niet inbegrepen. Wie een menu bestelt bij Floris Restaurant krijgt verfijnde, hedendaagse Vlaamse keuken op een Michelinbordje (14/20 bij Gault&Millau).

(c) Floris Restaurant

Uitbuiken kan perfect in Provinciedomein Tillegembos, op de verschillende wandel- en fietsroutes of het loopparcours - voor wie die extra energie ineens kwijt wil. Of loop eens langs het Waggelwater. Het klinkt heel schattig, dit natuurgebied langs het kanaal Oostende-Brugge-Gent, en het is dan ook amper zeven hectare groot. Fijn om over de dijken te wandelen en watervogels te spotten, of te vissen op de vijver.

Logeertip: In Boutique Hotel Sablon vind je alleen buitengewone hotelkamers. Elke kamer heeft een eigen karakter en biedt je persoonlijke luxe in een verfijnd historisch kader.

Gezellig op de parking

De Antwerpse vibe stopt niet aan de stadsrand, en ook wat erfgoed en natuur betreft zijn de buurtgemeenten zeker niet verstoken gebleven. In de Zuidrand – met Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich en Lint – valt best wat te beleven. Ontdek de forten, kastelen en andere architectuur, en de mooie stukjes natuur. De route 'Fietsen in de Zuidrand' brengt je langs het mooiste erfgoed van de streek. Je staat ook razendsnel aan de voet van het MAS of de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal dankzij de fietsostrade en het openbaar vervoer.

(c) Sigrid Spinnox - Fietsen in Antwerpen

En Mortsel heeft maar liefst vier treinstations – in nog geen tien minuten trein je naar het prachtige Antwerpen-Centraal. Wat niet wil zeggen dat je de lokale adresjes niet mag gaan keuren. Al in het stationsgebouw van Mortsel-Oude God, vlakbij het Stadsplein van Mortsel, vind je het beste zuurdesembrood in de wijde omtrek, bij Lina’s ambachtelijke bakkerij. Je hoeft niet eens voor beleg te zorgen: de buren van Kawa koffie & bokes zorgen voor (take-away) ontbijt en lunch met Lina’s brood en koffie van micro-roastery Rush Rush Coffee. Mag het uitgebreider? Pastis combineert Franse brasseriekeuken met Oosterse suggesties met verse ingrediënten als stokpaardje. Je moet zeker ook het pand, terras en de wijnkaart gaan onderzoeken. Tip: gretige lezers staan graag op als het droog blijft op de eerste zaterdag van de maand. Dan gaat de gezellige boekenmarkt door op het gemeenteplein, met niet alleen uiteenlopend leesvoer maar ook strips, oude postkaarten, vintage lectuur en kunst. 

Logeertip: Hotel De Basiliek ligt centraal in de Zuidrand, in het al even gezellige Edegem. Het openbaar vervoer ligt voor de deur, het station Mortsel-Oude God op amper tien minuutjes fietsen.