Gent: de kunst van eigenzinnigheid

Vlaanderen Vakantieland 28 september 2020

Als kunststad hoefde Gent zich al lang niet meer te bewijzen. Bezoekers van over de hele wereld maakten inmiddels kennis met Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, die gevierd worden tijdens het feestjaar OMG Van Eyck was here, met het S.M.A.K. en de vele gotische parels. Maar Gent ademt meer dan enkel geschiedenis. Samen met de sympathieke en gastvrije Gentenaren kleurt de bruisende stadscultuur graag buiten de lijntjes.

Klassiekers, maar dan anders

Lachen met de gids? Voor één keer kan het. Dat het Gravensteen niet enkel een donkere kant heeft, bewijst comedian Wouter Deprez in een audiogids. Met zijn eigenzinnige, geestige kijk op het ontstaan van Vlaanderens meest imposante burcht, tovert hij een lach op je gezicht.

Op een natuurlijke heuvel van 19 meter hoog ligt Campo Santo, een begraafplaats waar veel kunstschilders, letterkundigen en componisten werden begraven. Het Père Lachaise van Gent zeg maar. Maak er een herfstwandeling langs de laatste rustplaats van Gentse volkshelden als Jan Hoet, Luc De Vos of Marc Sleen.

Leestip: Weekendje weg in Gent

Ook wie zijn honger graag stilt met iets anders dan de klassieke vol-au-vent, komt in Gent aan zijn trekken. Omdat de stad in verhouding meer vegetarische restaurants telt dan pakweg Parijs of Londen, mag Gent zich met enige fierheid veggiehoofdstad van Europa noemen. Van duurzame fastfood tot een veganistisch menu: in Gent vind je het allemaal.

(c) Stad Gent - Dienst Toerisme

Street art: omdat het kan

Altijd al eens zelf aan de slag willen gaan met graffiti? In het Werregarenstraatje geldt slechts de regel van de spuitbus: respecteer werken die mooier zijn dan de jouwe. Hier creëerden kunstenaars een steegje vol kleurrijke Instagram-snapshots. Zot van street-art? Bekijk dan zeker ook het aanbod van begeleide stadswandelingen.

Het nieuwe Gentse wetenschapsmuseum werd oktober 2020 geopend. De ondertussen wereldberoemde Gentse street artist ROA siert met een indrukwekkend meesterwerk de gevel van het GUM.

(c) Stad Gent - Dienst Toerisme

Fietsen tussen Drongen en Bachte

Laat je meevoeren door de Leiestreek van Drongen naar Bachte. In kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem geven verschillende musea je een blik op het oeuvre van kunstenaars die woonden en werkten in de streek. Ontdek onderweg één van de mooiste kastelen van België, omringd door water. Het kasteel Ooidonk zal je betoveren met zijn uivormige torens en schitterende trapgevels.

Overnachten in Gent

In B&B The Verhaegen sijpelt de geschiedenis binnen. Dit 300 jaar oude pand werd onder handen genomen door twee interieurarchitecten. Er wordt nog steeds met oog voor detail en heel veel respect gezorgd voor het behoud van de historische elementen en authenticiteit van de site. Of kies je voor een nacht in het hart van de charmante middeleeuwse stad Gent? Hotel NH Gent Belfort is een luxehotel dat is neergestreken pal in het centrum van de stad en hierdoor de perfecte uitvalsbasis om de stad Gent ten volle te ontdekken.