Gezien de verstrenging van de maatregelen op 27/10, zijn een aantal tips op deze site momenteel niet toegankelijk.  Informeer je goed vooraf, en hou rekening met de maatregelen.
Friesland of het Zwin?
Alle artikels

Friesland of het Zwin

Wie Friesland zegt, denkt aan adembenemende natuur, uitgestrekte vergezichten en stevige wandelroutes. En wie het Zwin zegt… zou aan exact hetzelfde moeten denken. Want het Zwin is een echte natuurparel, zomaar terug te vinden aan onze Belgische Kust.

Unieke natuur

Het Zwingebied, zo’n 158 hectare groot, strekt zich uit over de gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg. Er is sprake van een zeldzaam landschap omdat er een natuurlijke overgang te zien is van de ene biotoop in de andere: duinen enerzijds, slikken en schorren anderzijds. Resultaat: voor planten geen eenvoudige biotoop om te overleven. Maar enkelen, zoals de Zeekraal en het Klein Schorrenkruid, zijn goed aangepast aan het zoute milieu.

In vogelvlucht

Het bezoekerscentrum wordt ook wel de ‘Internationale luchthaven voor vogels’ genoemd. En met reden! Tientallen vogelsoorten passeren er tijdens hun jaarlijkse trektocht. Sommigen broeden en overwinteren er zelfs. Verwacht je o.a. aan aalscholvers, ooievaars, wulpen, scholekster, meeuwen, reigers, torenvalken en verschillende soorten eenden en ganzen. Verrekijker bij de hand en spotten maar!

Heerlijk wandelen

Net zoals Friesland, is het Zwin een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Zaterdag om 14u en zondag om 10u30 en 14u vinden er begeleide wandelingen plaats. Een ervaren ‘Zwingids’ geeft je een unieke kijk op het gebied en vertelt je wat je zeker moet gezien hebben, afhankelijk van het seizoen. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Wil je de mooie Zwinregio liever per fiets verkennen? Geen probleem! Uitgestrekte weiden en beken met rietkragen vormen het ideale decor om te trappen. En dan hebben we het nog niet over de kleine polderdorpjes en de pittoreske Damse Vaart.

Boordevol Zwinspiratie na dit artikel? Lijkt één dag je wat weinig om het gebied te verkennen? Maak er meteen een weekendje van! Leuke logeeradresjes vind je hier.

Laat je verwonderen door de schoonheid van onze Vlaamse natuur!

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in