Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Fietsen langs Denderende Steden
Alle artikels

Fietsen langs de Denderende Steden

De Dender legt een opmerkelijk parcours af door Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. De vurige rivier kronkelt door en langs vier Oost-Vlaamse steden: Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen. Het mooie aan een fietstocht langs deze Denderende Steden is dat je het fietsen in het groen telkens weer afwisselt met een andere stad.

De nieuwe fietsgids Denderstreken loodst je door de belangrijkste bezienswaardigheden in elke stad. Onderweg passeer je ook een aantal toonaangevende streekbiercafés waar je languit kan genieten op het terras. Ze worden duidelijk aangegeven in de fietsgids.

Stad van het werelderfgoed

Dendermonde is een stad vol erfgoed en een eeuwenoude cultuur. Het Ros Beiaard en de Reuzen staan op de lijst van immaterieel werelderfgoed. Unesco plaatste ook het Sint-Alexiusbegijnhof en het Belfort op de werelderfgoedlijst.

In de prachtig vernieuwde Lakenhalle van het Stadhuis vind je het bezoekerscentrum van de Martelaarstad. Huur een audioguide en laat je leiden door de Lakenhalle, het Stadhuis en het Belfort.

Onderweg naar de top maak je kennis met de geschiedenis van deze toren. Er zijn ook beelden te zien van de Eerste Wereldoorlog toen de stad in puin werd geschoten. Eenmaal op de zesde verdieping wacht je een prachtig panoramisch zicht.

Stad van Louis-Paul Boon
Na een deugddoende rit langs de oevers van de Dender kom je in Aalst, carnavalsstad bij uitstek. In ’t Gasthuys – Stedelijk Museum in een 13e -eeuws beschermd kloosterpand kan je verschillende tentoonstellingen meepikken. Een aanrader is bijvoorbeeld DNAalst, een dynamische tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. 

Schrijver Louis-Paul Boon was van de Ajuinenstad. Verschillende beelden, zoals ’t Schrijverke en Ondinneke, in het centrum herinneren aan zijn romans.

Prachtige barokkerk
De Dender meandert door kilometers groen en tikt even de provincie Vlaams-Brabant aan vooraleer dwars door Ninove te passeren. In dit provinciestadje is een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk zeker een must. De kerk is de voormalige abdijkerk en een van de grootste barokke kerken van Vlaanderen. Ook de archeologische site is bijzonder interessant.

Proef zeker ook eens een Witkap van brouwerij Slaghmuylder, het bier dat verwijst naar de habijt van de paters.

Manneken Pis
Vanaf Ninove wordt de omgeving heuvelachtiger en raak je stilaan in de armen van de Vlaamse Ardennen. In Geraardsbergen moet je beslist een mattentaart proeven, eventjes de Muur op proberen te fietsen en een blik werpen op ‘hun’ Manneken Pis.

De Denderende Steden fietsgids is een aanrader voor wie een overwegend groene en vlakke fietstocht wil combineren met een of meerdere stadsbezoeken. Je kan er een daguitstap van maken of een meerdaagse rit dankzij de vele logiesmogelijkheden langs de Dender en in de steden.

 

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in