Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Bierplan Scheldeland
Alle artikels

Fietsen langs brouwerijen en biercafés in Scheldeland

Immaterieel cultureel erfgoed moet je koesteren en in de armen sluiten. Met Plan Bier hebben ze in Oost-Vlaanderen liefst twaalf fietsroutes en negen wandelingen uitgestippeld langs brouwerijen en biercafés. In Scheldeland vind je dertien brouwerijen die kleur geven aan je fietstocht. Tijd om een biertje te proeven?

Verschillende fiets- en wandelroutes in Oost-Vlaanderen

 

Brouwer en bierkenner Jef Van den Steen van brouwerij De Glazen Toren uit Erpe-Mere onderscheidt vier redenen waarom een bier een streekbier wordt:
1. Door de plaats waar het gebrouwen wordt.
2. Door de mensen die het bier brouwen.
3. Door de plaatselijke grondstoffen die gebruikt worden.
4. Door de naam die het bier krijgt. Denk maar aan een Ondinneke, een Jan de Lichte, een Saison d’Erpe-Mere of een Oilsjterse Tripel.

Je ontdekt de streekbieren en hun verhaal tijdens een van de fiets- of wandeltochten van Plan Bier.

De Roze Olifant
In Scheldelandde ruime regio rond de Dender, Schelde en Rupel, vind je dertien brouwerijen en een veelvoud aan gezellige biercafés. Zo doet de Roze Olifantroute vanuit Gent brouwerij Huyghe in Melle aan, bekend om zijn Delirium Tremens. De brouwerij beschikt over een eigen museum en ontvangt graag groepen om het hele brouwproces van A tot Z te tonen. Individuelen kunnen aansluiten bij groepsbezoeken. Elk bezoek wordt afgesloten met een degustatie.

Beste bierrestaurant
Vanuit Mere brengt de Witkaproute je dwars door de Faluintjes, de hopstreek, naar het centrum van Ninove aan de Dender. Aan de rand van de stad brouwt brouwerij Slaghmuylder hun bekende Witkap. Onderweg passeer je heel wat kleine topbrouwers, leuke biercafés en De Heeren van Liedekercke, al dikwijls uitgeroepen tot beste bierrestaurant ter wereld.

Reigers en bevers
De Blauwe Ommegangroute start in Dendermonde en volgt de oevers van de Schelde. De route laat je kennismaken met de verschillende natuurgebieden langs de machtige stroom en het Buggenhoutbos. In de Beneden-Dendervallei met zijn open landschap maak je kans op het spotten van een reiger en bever. De brouwerijen op de route zijn niet van de minste, zoals Dilewyns in Dendermonde. Zowel groepen als individuelen zijn er welkom om de wereld van het heerlijke Vicaris-bier te ontdekken. In Buggenhout passeer je brouwerij Malheur waar ze ook een champagnebier brouwen en brouwerij Bosteels. Brouwerij ’t Kroontje in Denderbelle zet de tweede en de vierde zondag van de maand zijn brouwerscafé graag open voor al wie hun bieren wil degusteren. Op andere dagen zijn groepen er steeds welkom.

Het bier van de vrijheid
De Gouden Duvelroute vanuit Puurs doet de Rupelstreek aan in het Antwerpse deel van Scheldeland. In Breendonk kan je een kijkje nemen bij Duvel Moortgat. Duvel werd net na de Eerste Wereldoorlog gelanceerd als Victory Ale.

Verhalen over bier
Nog meer bier? Bestel dan de Oost-Vlaamse biergids. Je vindt er 110 praktische pagina’s vol lekkere bierstops en bierverhalen. De gids bevat ook vijf nieuwe fietsroutes die de provincie doorkruisen en een wandelroute in het centrum van Gent.

Je biertrip verlengen met nog meer plezier in bruisend Gent? Logeer vlakbij of in de stad.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in