Fiets- en wandelplezier rond Brugge

Vlaanderen Vakantieland 17 november 2020

Brugge is een bestemming op zich, met haar wereldberoemde stadszichten en verborgen parels. Het is echter ook een ideale uitvalsbasis om de omgeving te bezoeken. Vanuit deze cultuurstad kan je gemakkelijk naar zee voor een dagje ontspanning of naar het pittoreske Lissewege of Damme.

De charmante hoekjes van Zeebrugge Dorp

Het meest charmante hoekje van Zeebrugge vind je in Zeebrugge Dorp: het Admiraal Keyesplein doet denken aan een Engelse tuinwijk of het soort pleintje waar je zelf had willen opgroeien. Niet ver daar vandaan ligt de Sint-Donaaskerk, een bakstenen hallenkerk in neogotische stijl. De lieflijke Stella Mariskapel is toegewijd aan de belangrijkste heilige voor de vissers.

Avontuurlijk Zeebrugge

Zeebrugge is het kitesurfmekka van de kust. Dankzij het grote strand kunnen kiters hier in alle rust genieten van de Noordzee en de wind. Wandelaars krijgen er gratis het avontuurlijke zicht op de kleurrijke zeilen in het water bovenop tijdens een deugddoende strandwandeling. Via de Saint-George’s Day-wandeling op de westelijke havendam wandel je bijna tot in de zee! Tijdens de wandeling garanderen twee grote uitkijkplatformen een fantastisch zee-, strand- en havenpanorama.

Tip: Wandel via De Fonteintjes, een langgerekt duinengebied van 20 ha met duinmeertjes en vochtige duingraslanden, van Zeebrugge naar Blankenberge. Het is een van de weinige gebieden met inlagen, waar de dijken nog duidelijk merkbaar zijn. Er groeien tal van zeldzame orchideeën, waardoor het ook zeer kwetsbaar is. Terugwandelen kan via het grootste strand van de kust.

(c) Toerisme Brugge

Kust- en wandelfietsroute

De Belgische kust is zo'n 60 km lang. Een netwerk fietsroutes en wandelwegen tussen De Panne en Knokke-Heist zorgt ervoor dat je het mooiste op vlak van cultuur, natuur, maritiem erfgoed en couleur locale te zien krijgt.

Kunst op de Kaart-route

Ontdek al fietsend topkunstwerken en verborgen parels in Brugge en de regio. De fietsroute is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten en combineert kunst, stad, water en strand. Aardig dus voor de kuiten maar je kan ook artistiek even de pedalen verliezen.

(c) Toerisme Brugge - Bruno Gouwy - Ugo Dehaes

Kastelen spotten

Het Brugse Ommeland kenmerkt zich niet alleen door prachtige natuur, maar ook door imposante kastelen. Vroeger verbleven rijke adellijke families in de Brugse binnenstad, maar in de zomer trokken ze naar hun buitenverblijf in de Brugse rand. Zo zou het kunnen dat je tijdens een wandeling of fietstocht op een monumentaal kasteel botst. Ze zijn niet altijd open voor publiek, maar ook langs buiten is de grandeur onmiskenbaar. Twee parels die je zeker niet mag missen zijn het omwalde Kasteel Tillegem en Kasteel Ryckevelde!

Kasteel Tillegem - Visit Bruges © Jan Darthet

Naar Damme...

Op slechts vijf kilometer van Brugge ligt het schilderachtige Damme, een van de kleinste stadjes van België. Het middeleeuwse centrum met onder andere een platte kerktoren en een prachtig stadhuis, wordt omringd door de meest rustgevende natuur. Zo maken de oude stadswallen deel uit van een natuurreservaat waar schapen en koeien gretig staan te grazen en wordt de ‘Damse Vaart’ omgeven door imposante populieren. Damme is de perfecte plaats voor een wandel-of fietsuitstap vanuit Brugge.


... of naar Lissewege

Op slechts twaalf kilometer van Brugge ligt Lissewege. Wanneer je dit witte polderdorpje binnenstapt, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. De witte, authentieke huisjes langs het Lisseweegs vaartje lijken wel een postkaart. De Middeleeuwse Abdij Ter Doest met een monumentaal poortgebouw, duiventoren en 14de-eeuwse abdijschuur voeg je best aan je checklist toe. De baktstenen Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk uit de 13e eeuw is een schoolvoorbeeld van ‘kustgotiek’. De 246 traptreden leiden je tijdens de zomermaanden naar een weids uitzicht over de groene polders, de skyline van Brugge én de haven van Zeebrugge. De virtuele rondleiding biedt een alternatief om zonder inspanning van het uitzicht te genieten.

(c) Jan DHondt - Lissewegge