Feniks 2020: de veerkracht van de Westhoek na de Groote Oorlog

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Uit de geschiedenis kan je moed en optimisme putten. Dat bewijst Feniks 2020, het nieuwe themajaar over de Eerste Wereldoorlog. Reis honderd jaar terug in de tijd en beleef de wederopbouw van de Westhoek na de Groote Oorlog. Expo’s en fiets- en wandelroutes vertellen een brandend actueel verhaal over veerkracht.

Feniks 2020 vertelt een buitengewoon verhaal over de veerkracht van gewone mensen. In 1918 lag de Westhoek in puin. Dorpen waren van de kaart geveegd en waar de frontlijn had gelopen, lag een eindeloos, modderig niemandsland. De bewoners lieten de moed niet zakken en deden hun streek onwaarschijnlijk snel herrijzen uit de as. Hoe ze dat klaarspeelden, ontdek je in alle musea, steden en gemeenten van de Westhoek.

De Groote Oorlog in Ieper

Start je geschiedenisles in Ieper. De eerste toeristische gidsen over de frontstreek verschenen al in 1919. De verwoeste Lakenhalle was dé topattractie. Een brouwer uit Ieper gebruikte ze zelfs op zijn reclameaffiches. Geen tijd om te treuren of te piekeren! De grote expo van Feniks 2020 in het In Flanders Fields Museum toont hoe snel de Westhoek overeind krabbelde. Foto’s van Robert en Antony d’Ypres tonen je de frontstreek meteen na de oorlog. Wat een ravage! Persoonlijke verhalen wekken de geschiedenis tot leven. Aan de Lakenhalle zou uiteindelijk nog vijftig jaar gewerkt worden. Zij is de feniks, het symbool van de wederopbouw.

Feniks 2020 in kleine musea

Kleine expo’s verrassen je met vergeten oorlogsverhalen. herSTELLINGEN in het Yper Museum toont hoe de teruggekeerde inwoners de draad van hun sociale leven weer oppikten. Cafés heropenden, kermissen konden weer doorgaan. Café Pax in Bezoekerscentrum Het Heuvelland neemt je mee naar een cafébarak van na de oorlog en Kasteel de Lovie in Poperinge naar een sanatorium voor tuberculoselijders (vanaf 16 juli). Deze longziekte was toen een van de grootste stille moordenaars in ons land. Op stap met de kinderen? In de superleuke Kinderbrouwerij in Reningelst vertellen hun leeftijdsgenootjes van vroeger over de wederopbouw (vanaf 8 juli). Kamagurka en de inwoners lieten samen hun tekenfantasie los op het dorp.

Uitkijktorens en wandelroutes

Bij Feniks 2020 horen fietsroutes en wandelroutes die naadloos aansluiten bij de expo’s. Zo bezoek je Zonnebeke in de voetsporen van architect Huib Hoste. Hij verving de verwoeste kerk door een nieuw, modernistisch ontwerp dat niet in de smaak viel. Zet je virtual reality-bril op en ontdek hoe hij het kerkinterieur had bedoeld. Op de kerktoren geniet je van een fenomenaal uitzicht, maar leer je ook hoe de oorlog sporen naliet in het landschap. In Poelkapelle dompelen een expo en een klankwandeling je onder in het wetteloze ‘Wilde Westen’ van kort na de oorlog. Hoe herstelde de politie de orde?

Leven zoals in 1919 in Barak de Vinck. (c) Westtoer

Logeren als honderd jaar geleden

Ontheemde gezinnen leefden tijdens de wederopbouw in primitieve noodbarakken. Soms jarenlang. Zou jij dat volgehouden hebben? Vakantiewoning Barak de Vinck daagt je uit: probeer het eens een paar dagen. De noodbarak is een authentiek exemplaar uit 1919. Baron de Vinck en zijn gezin verbleven er echt. Modern comfort hadden ze niet. Wel olielampen, een waterpomp, brandhout en een ouderwetse stoof als kookfornuis en verwarming. De nooddeur geeft toegang tot modern comfort. Maar dan verlies je de uitdaging!

Beeld: © Westtoer - Thierry Caignie