Extra inspiratie voor een boeiende paasvakantie

Vlaanderen Vakantieland 26 maart 2021

Een verblijf geboekt en op zoek naar fijne activiteiten? Of sprokkel je lastminute nog wat extra ideeën voor een relaxte paasvakantie met het gezin? Lees vooral verder voor heel veel goede tips, van Limburg tot West-Vlaanderen.

Bloesems in Borgloon - (c) Raf Ketelslagers

Waar is Wally?

Hoe krijg je rasechte boekenwurmen uit de zetel? Op Verhalentocht in het Leuvense! Op een (of meer) van de vier rondjes door Leuven, Kessel-Lo, Wilsele en Heverlee kom je alles te weten over Leuvense jeugdauteurs en illustratoren dankzij denk- en doe-opdrachten via QR-codes. De plannetjes met de zeven stops vind je in de bibliotheek van de vier locaties of bij Visit Leuven.

Op%20verhalentocht%20in%20Leuven
Verhalentocht Leuven

De allerjongsten willen liever mee op Knuffeltocht. Een speelse wandelgids bundelt twee korte speurtochten langs de leukste speelplekjes. Uitermate geschikt voor korte beentjes, kinderwagens en loopfietsjes. Wat nu: Route 1 of route 2

Groepsfoto! Poseer op de leukste stops tijdens je route en maak er een wedstrijd van… Wie van je volgers kent Leuven het best?

Overnachten in Leuven

Neem je intrek in een van de comfortabele kamers van Hotel La Royale. Hotel La Royale heeft 36 comfortabele kamers en ligt pal tegenover het station van Leuven. De hele Leuvense stationsbuurt heeft een facelift gekregen en vormt nu een mooi decor voor het hotel. Een perfecte ligging, een zalig nieuw bed en een opgefrist interieur garanderen je een aangenaam verblijf.

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Tutti frutti

Een uitstapje naar Grimbergen is de perfecte activiteit voor wie tijdens vakanties liever met het hoofd in de wolken vertoeft, dat kan bij je bezoek aan volkssterrenwacht MIRA. Mis ook het MOT niet.

Volkssterrenwacht%20MIRA%20in%20Grimbergen%20laat%20je%20betoveren%20door%20de%20wondere%20wereld%20van%20sterren%20en%20planeten
MIRA - (c) Lander Loeckx

Daarna is het tijd voor echte actie: het Hageland stuurt je fietsen, pal door de bloesems, langs een avontuurlijke familieroute. Verken onder meer het avonturenpad met de hangbrug De Golden Geet en spot de drie Fruitbeeldige Kunstwerken. De perfecte picknickspots met uitzicht heb je gewoon maar uit te kiezen.…

Golden Geet - (c) Lander Loeckx

Groepsfoto! De drie kunstwerken op de fietsroute lenen zich uitstekend voor frisse en fruitige familieportretten. Voor wie er geen genoeg van krijgt: ze maken deel uit van een collectie van 11 fotogenieke installaties in evenveel Hagelandse gemeenten.

Moe maar voldaan?

Een adres: Villa Krat, met drie slaapkamers, twee badkamers, grote tuin én zwemvijver. En zei er iemand barbecue?

Picknick in middeleeuwse setting

Voor een lentewandeling die nooit verveelt, moet je in Brugge zijn. Wordt je missie narcissen bewonderen in het Begijnhof, de speeltuin onveilig maken in Hof Sebrechts of unieke bomen spotten (check de naambordjes!) - van in de tuin van het Gezellehuis tot op het domein Tudor en Beisbroek? Fietsfamilies kunnen op hun beurt de 53 kilometer lange lus van de Groene Gordelroute aftrappen. Vergeet je picknick niet en maak een pitstop op een van de vele picknickspots.

Op%20lentewandeling%20in%20Brugge
Lentewandeling in Brugge - (c) Visit Bruges/Jan Darthet

Groepsfoto! Haal je beste outfit van onder het stof en maak een familieportret of heuse fotoreportage (#VisitBruges) bij de vele Brugse klassiekers. Strike a pose op de Rozenhoedkaai, say cheese voor het Gruuthusemuseum en schiet een ussie met Jan van Eyck op het gelijknamige plein.

Overnachten in Brugge

Bij hotel Patritius slaap je rustig in hartje Brugge, op 240 meter van het chocolademuseum Choco Story.

Skaten met Van Eyck

Ben je tijdens de paasvakantie op stap in Gent, wandel dan zeker de Sint-Baafskathedraal binnen. In het bezoekerscentrum kan je de gerestaureerde panelen van het Lam Gods, en nog verschillende andere authentieke kunstschatten, gaan bekijken. Dankzij de augmented reality-bril beleef je virtueel de geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal alsof je er eeuwen geleden zelf bij was. Er zijn verschillende AR-tours op maat van elke bezoeker. Behoefte om je daarna uit te leven in de échte wereld? Pak je picknick en rol richting Blaarmeersen voor het grootste (4000 m² !) openluchtskatepark van België. In de zeven goed uitgeruste zones hebben zowel skaters, freerunners, BMX'ers als inlineskaters vrij spel. Er is ruimte voor beginnende en geroutineerde stunters van elke leeftijd.

Het%20grootste%20skatepark%20van%20Belgi%EB%20in%20Blaarmeersen%20Gent
Skatepark Blaarmeersen - (c) Visit Gent

Groepsfoto! Een foto van je beste flip of een snapshot van het onderuitgaan van je kameraden gaat wellicht sociaal viraal. De vijver, heuvel en bossen van natuurgebied Blaarmeersen leveren een meer idyllische achtergrond voor het familieportret.

Hotels in Gent

Boek een verblijf in Hotel Cathedral, een trendy hotel met 8 kamers op slechts 250 meter van het historische centrum. En ook Treck Hostel is de max voor hippe kids en dito ouders. De ‘indoorcamping’ biedt keuze uit tien themacaravans (stiekem toch warm en droog, binnen in een mooi, beschermd gebouw).

Vossen en gorilla’s bij de lunch

In Antwerpen neemt Lange Wapper en Vos Antigoon je mee op Expeditie A, een speelse speurtocht met opdrachten en ‘weetjewatjes’ door de historische binnenstad, met start en finish aan Het Steen. Het expeditieboekje koop je voor vijf euro bij Visit Antwerpen op de Grote Markt en in het station Antwerpen-Centraal.

Het%20Steen%20in%20Antwerpen
Het Steen Antwerpen - (c) Tom Cornille

Maak je paasvakantie aan de Schelde compleet met een lentepicknick. Trek ermee naar het Stadspark, de Botanische tuin of de beeldentuin van het Middelheimmuseum.

Groepsfoto! Dat wordt nog moeilijk kiezen: een statieportret voor het Stadhuis of toch maar een familiekiekje naast een maf kunstwerk uit het beeldenpark?

Overnachten in Antwerpen

Boek een zalig bedje bij het karaktervolle Cabosse of Guesthouse Bernadin.

Expeditie%20A%2C%20een%20speelse%20speurtocht%20door%20Antwerpen
Expeditie A

Bloesemkiekjes of bosgeweld

Het Limburgse Haspengouw ziet er in de lente op z’n paasbest uit in al z’n bloesempracht. Verken Borgloon en stop voor een picknick in de speel- en belevingsboomgaard. In Bilzen kan je lunchbreaken in de hoogstamboomgaard van Alden Biesen. Ook Heers en Sint-Truiden hebben mooie wandelroutes met leuke plekken om bij te tanken en te ravotten. 

Fietsen%20door%20de%20velden%20in%20Limburg
Fietsen in Heers - (c) Raf Ketelslagers

Je eens flink uitleven, kan natuurlijk ook. Limburg rijgt de speelbossen aan elkaar, met als grootste het avonturenbos van Bosland. Ook Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren, met bovenop een speelbos ook het Beestige multimovepad en een kidsproof wandelroute, is de moeite. Wie nog niet moegespeeld is, kan in het Joekelbos in Duinengordel, de speelbossen in de Voerstreek en Domein Bovy in Heusden-Zolder alle overtollige energie kwijt. 

Groepsfoto! Met de bloesems, boomgaarden en vergezichten in het glooiende Haspengouwse landschap op de achtergrond lijkt jullie groepsfoto wel heel erg op een vakantiekiekje…

Moe maar voldaan? Op de hoeve van Vakantiewoning Binkelhoeve vind je 3 appartementen met uitzicht naar de binnenkoer of naar de weiden met boerderijdieren. In en rondom deze kasteelhoeve voel en beleef je nog het aloude boerenleven. Zorgeloos genieten van de natuur. Met paardjes, ezel, geitjes, cavia's, konijntjes, kippen, enz. kan je hier kennismaken.

Kroon op de vakantie

Een grandioos idee voor families met oudere kinderen is een vespa-toer door de Vlaamse Ardennen. Je kan er tripjes boeken langs uitgestippelde routes, met of zonder arrangement, in kleine of grotere bubbels. Jongere gezinnen vinden wellicht meer hun gading in het Kluisbos, bijvoorbeeld met de NatuurAvontuur rugzak van bosbĀĀr. Een kompas, verrekijker, insectenpot en andere spullen zorgen dat niets van het bos en zijn bewoners aan je aandacht ontsnapt en je gekroond kan worden tot bosbĀĀr forest ranger.

Een%20vespa-toer%20of%20fietstocht%20door%20de%20Vlaamse%20Ardennen
Vlaamse Ardennen - (c) Bart Heirweg

Over kronen gesproken: een bezoek het Kasteel van Laarne is al even fijn voor groot en klein dankzij de nieuwe movieguide ‘Heksen!’ en twee actieve parcours voor verschillende leeftijden. Je kamt samen de waterburcht (een van de mooiste en best bewaarde van het land) van boven tot onder uit.

Groepsfoto! Op een Vespa in dit decor: iedereen gelooft zo dat je in het zonnige Toscane vertoeft. Of neem iedereen in het ootje met een familiaal fotomoment in jullie royale crib.

Blijven overnachten in de Vlaamse Ardennen

Superhandig: in het Kluisbos kan je ineens ook blijven logeren, bij B&B Bosbaar. Bij Cleye10 in Maarkedal heb je – met zeven slaapkamers – dan weer plaats zat voor een grotere groep. De tuin met fantastisch uitzicht (én wellness) is mooi meegenomen. 

Paashazen, katten en andere dieren

De West-Vlaamse musea staan helemaal in het teken van Pasen. Neem eens een kijkje in het Bakkerijmuseum van Veurne of Talbot House in Poperinge.

Paasfeest%20in%20Talbot%20House%20in%20Poperinge
Talbot House - (c) Westtoer

Ook de natuur verkennen kan spelenderwijs. Samen met met Blob en zijn vriendjes vertrek je op een entertainende zoektocht langs de mooiste groene plekjes van de Leiestreek en leer je vanalles bij over planten en dieren.

Groepsfoto! In de tuin van je vakantiehuis, zwetend op je fiets of chill tijdens de picknick: een chocoladesnor is absoluut en overal op z’n plaats.

Vakantiewoning in de Westhoek

Vakantiewoning De Stelplatse ligt op wandelafstand van het centrum van Veurne en vlakbij Oostduinkerke en Plopsaland De Panne. De paasklokken vinden vast de weg naar de afgesloten tuin met terras, schommel en glijbaan.

Lentefestival op blote voeten

Vakantiebestemming bij uitstek in de provincie Antwerpen is Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Nee, geen Tomorrowland op het festivalterrein, wel een intrigerende zoektocht naar imposante magische trollen en een spannend blotevoetenpad. Ook een wandeling richting Rupel en fietsbelevingspunt De Velodroom behoort tot een van de vele mogelijkheden. Voor je picknick kan je alvast terecht bij De Musette.

Magische%20Trollen%20in%20De%20Schorre
Magische Trollen in De Schorre - (c) Reistebrij

Trek je liever richting Kempen? De kersverse superhandige Vakantiegids Kempen (online te bestellen) zit boordevol originele tips om samen de regio onveilig te maken.

Groepsfoto! Blote tenen doen het altijd goed op foto, zeker de houten kleppers van een griezelige trol (mocht je te verlegen zijn over je eigen naakte stappers).

Vakantiewoning in Kasterlee

Bij vakantiewoningen De Schaapskooi in Kasterlee kan je letterlijk schaapjes (en lammetjes) tellen. Je logeert er bovendien vlakbij de Slapende Reus, Bobbejaanland en verschillende wandel- en fietsroutes.

Met kinderen

Neem een kijkje in het Mechelse Museum Hof van Busleyden of bezoek de Zoo van Planckendael of leef je uit in Technopolis

Trek daarna naar een rustig groen plekje in de stad met een afhaalmaaltijd of ander lokaal lekkers. In onder meer de binnentuin aan het Oh!, het Vrijbroekpark of Tivoli is het heerlijk picknicken.

Het%20Vrijbroekpark%20in%20Mechelen%20is%20ideaal%20voor%20een%20gezellige%20picknick
Vrijbroekpark - (c) Visit Mechelen

Groepsfoto! Hang het kind uit! Zeker, ook 12+ laat graag stoom af in een van de Mechelese speeltuinen. We zijn benieuwd naar de kapriolen van jouw ‘volwassen begeleiding’.

Blijven logeren in Mechelen

Vakantiewoning Louis ligt ideaal om Technopolis, Zoo Planckendael en het speelgoedmuseum te bezoeken maar ook pal aan het jaagpad langs het kanaal Leuven-Dijle -handig voor wie zin heeft om te fietsen of wandelen.

Last minute paasvakantie

De ideale verblijf-match voor nog niet gevonden voor de paasvakantie? Hier vind je de beste logies voor je gezinsvakantie op één plek gebundeld.