Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Eindeloos wandelen in de Groene Gordel en de Getevallei
Alle artikels

Eindeloos wandelen in de Groene Gordel en de Getevallei

Wandelsokken aan, drinkbus gevuld, veters gestrikt? Dan ben je klaar om Vlaams-Brabant te voet te ontdekken! Rond Brussel loopt de Groene Gordel, met een resem prachtige parken en tuinen. De Getevallei is een iets minder bekende, maar al even prachtige streek: tussen Tienen en Landen ontdek je nog de echte ongerepte natuur.

De groene rand rond Brussel

De Groene Gordel neemt onze hoofdstad in een innige omhelzing. Net door de drukte van de grootstad is het hier zo vredig stil en lekker rustig. Ben jij een wandelfanaat die graag all the way gaat? Probeer dan zeker de Streek-GR Groene Gordel. Deze lus van maar liefst 147 kilometer leidt je langs ridderlijke kastelen en authentieke kroegen, mooie bossen en glooiende akkers, en - in Zaventem - indrukwekkende vliegtuigen.

Iets minder avontuurlijk aangelegd? Kies dan één van de drie deelregio's!

1) Het Pajottenland

De streek van geuze en Bruegel, van pittoreske dorpjes en glorieuze parken, van kloeke Brabantse trekpaarden en oud industrieel erfgoed. Er lopen heel wat mooie wandelroutes door het paradijselijke Pajottenland!

Fan van kastelen? Check dan zeker de Kastelenwandeling. Die vertrekt aan de kerk in Gaasbeek, een dorp met een authentieke landelijke charme, en zet van daaruit koers naar het Park van Gaasbeek. Met zijn kronkelende boswegen en uitgestrekte grasvelden is het de perfecte wandeling. Ontdek er ook het Kasteel van Groenenberg. Een logeertip is Klein Nederlo in Vlezenbeek: een sfeervolle, authentieke hotelhoeve op wandelafstand van het Kasteel van Gaasbeek.

Nood aan rust? Probeer dan de Stiltewandeling. Deze tocht vertrekt aan de marktplaats van Galmaarden. Eens je de natuur in trekt, sterven alle dorpsgeluiden al snel uit. Alleen het ruisen van de wind, het zingen van de vogels en wat landbouwactiviteit in de verte blijft over in dit stille, groene hoekje van het Pajottenland. Boek er meteen een nachtje bij in B&b Hof ter Haegen in Vollezele, een 18e-eeuwse vierkantshoeve met vijf smaakvol ingerichte en luxueuze kamers.

(c) Lander Loeckx

2) Brabantse Kouters

Een regio met wuivende velden, zachte weilanden en hoge hopranken in een heuvelig landschap. Hier raakte het Hertogdom Brabant het Graafschap Vlaanderen. Die pracht en praal ontdek je in tientallen wandelroutes langs oude Middeleeuwse burchten en parken.

Aan het cultuurcentrum van Asse vertrekt de Hopduvelwandeling. Deze tocht brengt je langs het Waalborrepark met uitzonderlijke bomen, de Petrus Ascanuskapel uit 1891 en een kunstzinnig hopveld. Logeren doe je in Hostellerie ‘t Fornuis in Ternat, bekend om zijn lekkere keuken, ook een relaxte atmosfeer en een aangenaam comfort.

Een ander hoogtepunt is de Grimbergse Kapellenwandeling. Hier wandel je terug in de tijd, langs oude veldwegen en een agrarische verleden. Terwijl passeer je de Art Deco Sint-Servaaskapel en de sobere neoklassieke Veldkantkapel die de volksdevotie van toen illustreren. Logies Tommenmolen, een gerenoveerde hoeve in de prachtige Grimbergse Maalbeekvallei is jouw adresje voor de nacht.

Mis zeker ook niet de Plantentuin van Meise: hier ontdek je maar liefst 18.000 verschillende soorten planten, wat onze nationale trots tot een van de grootste plantentuinen ter wereld maakt. In het moderne en strakke interieur van B&b Amelhof logeer je op een steenworp afstand van de plantentuin.

(c) Lander Loeckx

3) Dijland & Zoniënwoud

Diepe holle wegen leiden je door een rijk lappendeken van bossen, rivieren en prachtige erfgoedparels. Dit is ook de druivenstreek: je vindt er de beste producten, rechtstreeks bij de teler. Ontdek ook de wondermooie wandelroutes doorheen het Dijleland en ontdek ‘het mooiste beukenbos van het land’: het Zoniënwoud. Royaal in t' groen logeren doe je bij Hotel Rastelli in Tervuren.

De Warandewandeling Tervuren neemt je mee langs een brok Brabantse en Belgische geschiedenis. Begin op de markt van Tervuren en ga dan het park in, met de mooie vijvers en het Africamuseum. De Serristenwandeling Duisburg-Overijse voert je van de authentieke ‘geknakte’ serres tot supermoderne computergestuurde bedrijven. De serres verschillen, maar achter elke glazen huisje worden met hart en ziel tafeldruiven geteeld. Kom met je camper, caravan of tent en logeer in Camping Druivenland in Overijse.

(c) Lander Loeckx

De Getevallei

Een prachtig groene streek vol (oorlogs)geschiedenis en wuivend riet. In het voorjaar tref je hier geurige bloesems, in het najaar rijpe appels en peren. Tussen de Grote en de Kleine Gete nemen thematische wandelingen je mee op pad langs valleien en boomgaarden.

De Halewijnwandeling start aan Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw, het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen en een echt vogelparadijs. Op de uitkijkpunten geniet je van prachtige uitzichten over zowel Het Vinne als de Castelberg. Vakantiewoning Hof ter Hoeven ligt vlakbij op het einde van een doodlopende straat - wie weet spot je hier wel reeën en roofvogels!

Een andere aanrader is de Zevenbronnenwandeling in Walsbets. Hier marcheer je door het brongebied tussen Wezeren en Montenaken, bezoek je de Bortombe (een tumulus uit de 2de eeuw) en ontdek je het Romaans blokaltaar in de Sint-Amanduskerk. Logeren doe je in Landen bij Hotel Aulnenhof, een 18de eeuwse witte vierkantshoeve met luxekamers!


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in