Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
bordje
Alle artikels

Een weekendje culinaire ‘intox’ in de Leiestreek

De Leiestreek in West-Vlaanderen is het mekka van het jong keukengeweld. Verschillende jonge chefs brengen er hedendaagse en betaalbare topkwaliteit. Altijd vind je ook leuke logies in de buurt. Ideaal voor een weekendje culinaire ‘intox’.

Ze zijn met veel, die jonge chefs in de Leiestreek die als beeldenstormers lokale producten en oude klassiekers helemaal naar hun hand zetten. Ze deden ervaring op bij sterrenchefs in binnen- en buitenland en zetten die ervaring nu om in culinaire hoogstandjes. Hun gemeenschappelijke noemer is hun hang naar lokale, seizoensgebonden producten. Ze koken duurzaam en met respect voor al wat leeft. Ze zijn zo creatief dat de smaken die je op je perfect gegarneerde bord krijgt bij elke chef verschillend zijn. Chef Matthieu Beudaert van Beudaert uit Kortrijk, 14,5/20 in Gault Millau, verwoordt het treffend: “Het gevoel dat respect voor de natuur, de teelt, het bord en de klant een keten vormen is het mooiste dat er is.” Chef Maarten Bouckaert van Castor uit Beveren-Leie nabij Waregem, bekroond met een Michelinster, treedt hem bij. “Heerlijk koken is voor mij de ultieme vorm van gastvrijheid.” Maarten werkt net als Matthieu graag samen met lokale brouwers, telers en hoeveproducenten.

Fan van lokale producten
Matthias Vanspeybrouck van het Kortrijkse Va et Vient bevoorraadt zich graag bij lokale bioboeren. “Ik ben fan van de Kortrijkse bil. Een gepekelde kalfsbil die vroeger geserveerd werd met vleessaus en schorseneren en die wij vandaag langzaam grillen om ze daarna carpaccio-gewijs in een hapje te verwerken.”

Sebastien Ververken van Vol-Ver uit Marke, bekroond met een Michelinster, somt op waar hij zijn inspiratie en producten haalt: “We halen verschillende producten uit de nabijheid zoals asperges bij het aspergehuis van Ilse Vancraeynest in Moorsele, roodbruine bieren als Duchesse de Bourgogne van Brouwerij Verhaeghe en groenten uit de zelfpluktuin van ’t Goed Ter Heule in Lauwe.”

Creatief in de keuken
De jonge chefs blinken uit in hun creatieve aanpak en de durf waarmee ze soms bestaande gerechten een twist weten te geven. Felix Francois van Het Vliegend Tapijt in Marke kreeg er zelfs een bekroning voor. “Bij de koffie serveren we ‘Kortrijkse Knibbels’. Het zijn zachte koeken met als voornaamste ingrediënten tarwemeel, gist, rozijnen, suiker, zout, melk, hoeveboter en bruine suiker. Het is een oud gerecht uit de Eerste Wereldoorlog, dat we hebben verwerkt tot een hedendaagse lekkernij. Onlangs werd dit bekroond als ‘lekkerste gerecht van Kortrijk’.

Puur en bescheiden
Hoewel een Michelinster natuurlijk een kroon op het vele werk is, zijn de jonge chefs vooral op zoek naar de perfecte smaken. In hun zoektocht naar perfectie tonen ze zich vooral bescheiden. Ze weten goed genoeg dat de echte smaken zich ontwikkelen in de natuur. Tim Boury van het tweesterrenrestaurant Boury uit Roeselare kookt goddelijk, maar zweert zelf bij “de frisse smaak van een Rodenbach vergezeld van vers gepelde garnalen op het terras”. De bijhorende B&B 'Caspium by Boury' biedt 3 gastenkamers die alle nodige comfort bieden om na het restaurantbezoek na te genieten in alle rust.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in