Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Een voorjaar vol cultuur
Alle artikels

Een voorjaar vol cultuur

In een eeuwenoude kapel of in de frisse buitenlucht, alleen of in gezelschap, van kostbare schilderijen tot levensgrote installaties: er valt weer héél wat cultuur te smullen. Voor ieder wat wils!

Tips voor leesfans

Goed nieuws voor boekenliefhebbers, want Leuven pakt uit met een gloednieuw boekenfestival. Van 6 tot 9 mei vindt de eerste editie van ‘Druk in Leuven’ plaats. Tijdens dit grote boekenfeest kan je op een dertigtal bijzondere locaties in de stad op een coronaveilige manier genieten van literaire lezingen, performances, signeersessies,…

Fans van Vlaamse poëzie hebben een goede reden om naar Antwerpen te trekken, waar 125 jaar geleden de dichter Paul van Ostaijen geboren werd. De stad wil die verjaardag herdenken met tal van expo’s, zoals Boem Paukeslag in het Letterenhuis.

Boem! Paukenslag - (c) Letterenhuis Antwerpen

Op stap met het gezin

Nieuwsgierig naar hoe ons lichaam er vanbinnen uit ziet? Ga dan zeker eens naar Real Bodies in het Antwerpse Sportpaleis kijken. Deze unieke, spraakmakende expo toont je tot in het kleinste detail hoe onze spieren, botten en organen in elkaar zitten aan de hand van échte menselijke lichamen. Adembenemend!

In Leuven kan er op 23 april gespeeld worden aan de Vaartkom tijdens het innovatiefestival and&. De gratis belevingsdag Play presenteert activiteiten waarbij kinderen de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de tot de verbeelding sprekende mogelijkheden van morgen kunnen verkennen.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren ontdek je dan weer hoe het was om als soldaat, handelsman of tiener te leven in de Romeinse tijd. Luister op de tentoonstelling Oog in oog met de Romeinen naar acteurs die in de huid kruipen van Romeinen die tweeduizend jaar geleden écht in het Romeinse keizerrijk woonden en werkten, en bewonder maar liefst 250 topstukken uit de collectie van het British Museum.

Real Bodies Museum © Image Exhibition

Kunst in de buitenlucht

Van 8 mei tot 26 september vormt Brugge opnieuw het decor voor Triënnale Brugge 2021. Dit kunstenparcours voert je door het hart van de historische binnenstad langs tijdelijke installaties van (inter)nationale kunstenaars en architecten. Of ga op stap met Beeld van de stad in je hand. Dit boek neemt je mee langs een selectie van 70 hedendaagse kunstwerken en gebouwen, zoals het Concertgebouw en het Rijksarchief. Deze gids, met uitneembare kaart, is te koop in de boekhandels of in de museumshop Musea Brugge.

Ook aan de kust kan je buiten cultuur gaan opsnuiven met Beaufort 21, de bekende openluchtexpo voor hedendaagse kunst aan zee die op 27 mei start. Het Beaufort Beeldenpark telt intussen al 30 permanente kunstwerken uit de vorige edities die je het hele jaar door kan ontdekken.

Combineer in Genk een voorjaarswandeling met een gratis bezoek aan RESET Emile van Doren, waar kunstenaars Gert Robijns en Hugo Duchateau het Emile van Dorenmuseum inpakten met honderden spiegels. Ook in de Beeldentuin van Art Center Hugo Voeten in Geel geniet je van kunst in openlucht.

RESET © Emile van Dorenmuseum

Kunst op toplocaties

In de prachtig bewaarde site Abdij van Park in Leuven worden enkele gerestaureerde ruimtes van de abdij opnieuw opengesteld voor publiek, zoals de refter en de bibliotheek met hun unieke gebeeldhouwde plafonds. Een mooie gelegenheid om de expo ‘Als de bliksem. 900 jaar Norbertijnen’ te gaan bezoeken, over de 900ste verjaardag van de norbertijnenorde. Nog in Leuven zijn de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk opnieuw te bekijken met de HoloLens, een slimme bril die twaalf topstukken in de kerk van spectaculaire 3D-beelden en animaties voorziet. Een unieke beleving!

Een verborgen parel in Brugge is het Adornesdomein, een middeleeuws familiedomein in de schaduw van de Jeruzalemkapel. In dit uitzonderlijk erfgoed kan je twee keer per jaar naar een tentoonstelling van Belgische, hedendaagse kunstenaars gaan kijken.

Ook Mechelen telt heel wat schitterende kunstlocaties. De Heilige Geestkapel bijvoorbeeld, één van de oudste gebouwen van de stad. Ga bij Het Kunstuur kijken naar schilderijen uit de periode 1880-1950, vergezeld van muziek van componist Dirk Brossé. Droom in de Mechelse kerken weg bij klassieke muziek tijdens LUNALIA 2021, en kom in het recent gerestaureerde stadspaleis Museum Hof van Busleyden alles te weten over de Habsburgse prinsjes en prinsesjes die hier eeuwen geleden klaargestoomd werden voor de troon in de expo Kinderen van de Renaissance.

Voor een staaltje moderne architectuur moet je naar Kazerne Dossin, waar de tijdelijke tentoonstelling #FakeImages blootlegt hoe stereotiepe denkbeelden en samenzweringstheorieën onze samenleving kunnen beïnvloeden en zelfs in gevaar brengen.

Nog niet in het vernieuwde AfricaMuseum geweest? Daar kan je nog tot 15 augustus de monumentale werken gaan bekijken van de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba.

Adornesdomein © Jan D’Hondt

Ook nog dit:

Lippenstift en gasmaskers presenteert het werk van vijftien jonge Antwerpse kunstenaars in het M HKA, aangekocht door de stad Antwerpen voor haar nieuwe Stadscollectie beeldende kunst.

Mind the Artist in Brugge is een nieuwe festivalreeks die Belgische kunstenaars een jaar lang de kans geeft om een artistiek project uit te werken, gelinkt aan een museumcollectie.

Gent viert nog steeds zijn grootste Vlaamse meester in het Van Eyck-jaar. Jan Van Eyck. Hoogtepunt is de opening van een nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal dit voorjaar.

Weekendje weg?

  • In het VIXX Hotel in Mechelen logeer je in suites met een eigen keukentje, mét ontbijtservice.
  • Luxueus logeren in Antwerpen doe je in Hotel Franq, op een boogscheut van de Grote Markt.
  • Het Theater Hotel in Leuven is de ideale uitvalsbasis om de binnenstad te verkennen.
  • Guesthouse Next Do is een gezellige vakantiewoning op wandelafstand van het centrum van Brugge.
  • Slapen in je eigen appartement vlakbij de jachthaven van Gent? Dat kan bij Peper & Zout.

Nog meer logeerplekken waar in de omgeving heel wat te beleven valt, ontdek je bij Logeren in Vlaanderen Vakantieland.


Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in