Eat, sleep, love: diner op bed en andere tips voor valentijnstrips

Vlaanderen Vakantieland 05 februari 2021

Valentijn is hét moment om met je geliefde de meest idyllische plekken te ontdekken. 

Hoe geef je een weekendje de meest romantische upgrade? Snor de mooiste (stads)wandelingen op en kies uit de talloze afhaalmenu’s voor een extravagante picknick met ravissant uitzicht. Na je verkenningstocht (maak zeker nog een pitstop voor pralines bij de lokale chocolatier), schuif je met wat geluk je voeten onder tafel. Tip om je date niet teleur te stellen: reserveren voor valentijnsmenu’s is altijd een goed idee.

L = for lovers in Leuven

Leuven gaat prat op haar cupido-imago en stippelde zelfs een ILUVLeuven-toer uit langs de verborgen verleiders van de historische binnenstad, waaronder zeker die ene perfecte picknickspot. Ga voor een upgrade en haal een valentijnsmenu af bij een van de vele Leuvense restaurants. Het uitzicht vanop de toren van de universiteitsbibliotheek of de Keizersberg veroverde trouwens ook al menig hart. Uitermate romantisch is een wandeling langs groenere plekjes, zoals het Groot Begijnhof of een van de parken, met een thermos chocolademelk onder de arm. Leuven heeft op elke straathoek wel een goede chocolatier, check bijvoorbeeld Bittersweet of Zuut.

(c) Bittersweet Leuven

Of eindig date night relaxed buiten de stad, in je privé-wellness bij B&B Akemi in Zemst - met jacuzzi, Finse sauna, infraroodsauna en goed uitgeruste fitness. Je ontwaakt met uitzicht op de groene omgeving en uitgebreid gezond ontbijt. Bij vakantiewoning Perle D’Ô in Kortenaken hebben jullie het huis, en de sauna en jacuzzi, voor jullie alleen.

Neuzekes delen in Gent

Ook in Gent kan je genieten van een romantisch weekendje weg: in Gent vind je de ene sfeervolle setting na de andere, geknipt voor liefdevolle kiekjes of aanzoeken, het delen van een zak neuzekes of gewoon ouderwets handjes vasthouden. Enkele tips: een avondwandeling onder de feeërieke stadsverlichting of zoenen op de Sint-Michielsbrug (vergeet niet om ook even het uitzicht te bewonderen).

Sint-Michielsbrug Gent - (c) Stad Gent

Van culinaire klassiekers, experimentele snacks tot perfect gemixte cocktails: ook de Gentse horeca weet dat liefde door de maag gaat. Haal iets lekkers af voor een gezellige tête à tête, bijvoorbeeld aan de voet van de Sint-Baafskathedraal, in de tuin en wijngaard van de Sint-Pietersabdij of in het Koning Albertpark. Chocolaatjes om kussen mee af te kopen, vind je bij een van de vele lokale chocolatiers.

Koppels die een wandeling langs polders, broeken en kreken het summum van romantiek vinden, duiken even verderop het Waasland in. Heel wat logies voorzien extra’s voor Valentijn, in samenwerking met lokale restaurants en makers van streekproducten. Bij B&B Euverbraeke, B&B De Arenberghoeve en B&B Baz zit je alvast goed, zij zullen jou en jouw geliefde zeker en vast verwennen met een romantisch etentje.

Zandzoenen aan de kust

Het kan fris zijn aan zee in februari maar niets beters om op te warmen dan je lief dicht tegen je aan te trekken en te kussen aan de kust. De badsteden voorzien zelfs een best of-lijst van de ideale zoenplekjes, uitgetest en goedgekeurd. Superromantisch: verdwalen in de 'Pleasure Garden' in Knokke-Heist, een labyrint van struikjes, waterpartijen en uitnodigende bankjes. De pier van Blankenberge en het houten 'staketsel' van Oostende zijn dan weer bij uitstek geschikt voor liefdesverklaringen bij zonsondergang en het – min of meer zandvrij - op een knie gaan. Duo’s die dol zijn op zand, wandelen in Koksijde hand in hand de Hoge Blekker op en rollen samen naar beneden.

Ideaal is dat de hotspots op de lijst zich ook heel goed lenen voor een picknick met zeezicht (en hier en daar een verdwaalde zandkorrel). 

Balkonscène in Brugge

Brugge staat bovenaan de lijst van meest romantische steden, het loont zeker de moeite om dat even met je lief te gaan uittesten. Klassiekers als Burg, Markt en ’t Zand maar ook kleinere en intiemere pleinen als het Walplein of Hof Arents met de Bonifaciusbrug nodigen uit tot de grotere gevoelens, niet in het minst voor de stad zelf. Dé romantische hotspot? Moeilijk kiezen, maar het balkonnetje aan de achterkant van het Gruuthusemuseum is een kanshebber. Ook het mooie binnenhof en de bidkapel van dit vijftiende-eeuwse stadspaleis doen dromen.

Gruuthusemuseum - (c) Brugge

Neem je tijd om van deze pittoreske plekken, en je gezelschap, te genieten tijdens een diner of apero al fresco bij één van de Brugse bars en resto's. Een verantwoorde zoete afsluiter is de Brugse stadschocolade Sjokla: duurzaam, fairtrade en ambachtelijk.

Slapen in het meest romantische hotel ter wereld? Dat kan in Brugge bij Dukes’ Palace.

(c) Dukes’ Palace

Onvervalste Schelde-romantiek in Antwerpen

Antwerpen telt best wat verborgen plekjes, geschikt om eindeloos in elkaars ogen te staren. Zo is er de (publiek) geheime Vlaeykensgang, een schattig middeleeuws steegje, of het Begijnhof met het Sint-Catharinakerkje, een binnentuin, boomgaard en vijvertje. Hou de camera paraat voor jullie zelfportret met het barokke Hendrik Conscienceplein of de prachttuin van het Rubenshuis als sfeervol decor. Warm onderweg op aan een opperbeste koffie en kies uit een keur aan Belgische chocolaatjes in de shop van Chocolate Nation. Het museum zelf weet natuurlijk ook iedere chocoladefan te verleiden.

Helemaal onweerstaanbaar is een wandeling langs het water. De jachthaven op het Eilandje en de Scheldekaaien lenen zich uitstekend voor een avondwandeling met de lichtjes van de rivier. Steek over naar Linkeroever voor het Sint-Annastrand of trek per waterboot naar Lillo voor nog meer Schelde-romantiek op de Wandeldijk. Uitrusten kan je in boetiekhotel U Eat & Sleep Antwerp dat uitkijkt op het water en de boten bij het Eilandje. 

(c) Antwerpen

Lovey dovey aan de Dijle in Mechelen

Mechelen wint romantische zieltjes met de mooiste vergezichten, zoals het stadszicht vanop het terras van de Dossin kazerne. 

Eens je gekozen hebt uit de vele afhaalmogelijkheden bij de lokale horeca, moet je nog op zoek naar de ultieme picknickspot. Een magische verborgen plek is de Sinte-Mettetuin, met in de verte de kerktoren van OLV-van Leliëndael. Of trek met je date naar de dijleterrassen aan Thomas More Campus De Vest. De Kruidtuin, Tivoli of het Vrijbroekpark zijn andere mooie mogelijkheden. Niet vergeten: ga voor de avondwandeling over het prachtig verlichte Dijlepad nog even langs een lokale artisanale chocolatier, zoals The Cacao Project of Sjolaa.

Ook de Mechelse hotels bieden verliefde koppels graag meer een bed aan. Vandervalk Mechelen bijvoorbeeld, zal je met veel liefde ontvangen. 

Kussen in de bosjes in de Kempen

Voor wandelgrage duo’s en nature lovers zijn de Kempen een uiterst romantische bestemming. Enkele tips: De Watermolen in Kasterlee, Cachet de Cire in Turnhout, Welcome Home en Art of dreams in Laakdal, Hippocampus in Mol of Ask Lily in Hulshout.

Voor liefhebbers van Zuid-Limburgs groen lonkt het glooiende landschap van de Haspengouwse boomgaarden. Vakantiewoning Hof der Heerlijckheid in Borgloon heeft een (verwarmd en beschut) terras en mooie tuin. Home26 in Bilzen grenst dan weer aan Nationaal Park Hoge Kempen, goed voor meer dan 12 000 hectare aan bos en heide om hand in hand te doorkruisen.

Nog niet gekozen bij wie je in bed duikt? Kijk zeker ook eens online voor het volledige aanbod romantische logies.

Borgloon - (c) Kristien Wintmolders