Duurzaam op vakantie in Vlaanderen: enkele tips

Vlaanderen Vakantieland 12 juli 2020

Duurzaam toerisme zit in de lift. Met groene logies en enkele tips trek je je sustainable lifestyle ineens door naar je vakantie.

Check de Green Key

Een goede maatstaf bij het kiezen van je logies... Deze kleinschalige, lokaal gerunde slaapplekken kregen een Green Key - een internationaal keurmerk voor duurzaamheid. Zo steun je lokale ondernemers en ben je zeker van een geruste nacht.

In Vlaams-Brabant kan je terecht bij Kasteelhoeve Wange. De duurzaam gerenoveerde 300 jaar oude vierkantshoeve op de fundamenten van het dertiende-eeuwse ‘Chateau de Wanghe’ ligt op de grens van Haspengouw en Hageland in een landelijke omgeving. Duurzame troeven: ambachtelijke keuken met streekproducten en de ecologische tuin met natuurlijke vijver. In 2016 én 2017 won de B&B de International Green Key Award.

In het Oost-Vlaamse Meetjesland is duurzaamheid troef: 2 domeinen en 4 charmante logies ontvingen er zopas het Green Key label.

In West-Vlaanderen kan je terecht in Het Wagenhuis: design logement in het wagenhuis van de oudste brouwerij van Lo en de eerste gecertificeerde passiefhuis-vakantiewoning - knus in de winter en ‘s zomers nooit te warm.

Ten slotte kan je ook origineel logeren. Drijvend in Botel Ophoven op Maasplas De Spaanjerd in Kinrooi bijvoorbeeld. Er is ook een fietscafé/restaurant met lokale producten en ze verhuren elektrische stilsloepen. 

Go green

Met een vakantie in Vlaanderen vermijd je alvast de grote ecologische voetafdruk van een vliegtuigreis. De meeste plaatsen zijn perfect met het openbaar vervoer en, voor de sportievelingen, zelfs te voet of per fiets bereikbaar. Geen fiets bij, huur er dan eentje ter plekke om je bestemming milieuvriendelijk te doorkruisen. Kies je voor het water, dan is een elektrische stilsloep of een fluisterbootje een leuke én verstandige keuze.

Blijf proper

Doe gewoon wat je thuis doet... Lokale seizoensproducten shoppen, minder vlees eten (check de adresjes bij eva vzw, onder andere Gent is een veggie walhalla). Ook plastic verpakkingen vermijden en geen overbodige documenten afdrukken kan perfect op reis. Wil je gaan zwemmen in de natuur, denk dan aan zeediervriendelijke zonnecrème. Een boerderij of camping is niet noodzakelijk een garantie voor duurzaamheid. Check op de website van je verblijf of ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Doen ze bijvoorbeeld aan energie- en waterbesparen, recycling en afvalvermindering, kiezen ze voor geen of duurzame badkamerbenodigdheden?

Investeer

Verantwoord reizen houdt ook in dat je de economie van je vakantiebestemming steunt. Bewust kiezen voor lokale adresjes, gerund door kleine ondernemers bijvoorbeeld.
Hetzelfde geldt voor kleinere musea, of een geleide tour met een local. Waarschijnlijk is deze ook nog eens beter op de hoogte over zijn of haar achtertuin. Zo organiseert Mixua Eco Tours wandelingen langs zerowaste hotspots in alle kunststeden. Op je tocht ontmoet je gepassioneerde (change)makers en duurzame lokale ondernemers.

Socialize

Sluit je aan bij lokale milieugroepen: doe bijvoorbeeld mee aan een beach clean-up, ga mee peuken prikken, of doe een bijdrage aan een lokaal duurzaam project. Check ook of er initiatieven – horeca, winkels, attracties… - zijn die langdurig werklozen of mensen met een beperking aan het werk zetten. Denk maar aan Pietersbar in Gent en De Bottelarij in Wellen, waar je duurzaam kan eten en tegelijk sociale tewerkstelling aanzwengelen. Nog een mooi voorbeeld is Amici, een koffiebar in Antwerpen die volledig gerund wordt door mensen met een beperking.

Mooi klimaat

Je kan daarnaast kiezen voor lokaal en duurzaam entertainment. Bezoek in Antwerpen bijvoorbeeld het EcoHuis of de daktuin van duurzame site Pakt. In Genk is kunst- en wetenschapsproject Labiomista een groene aanrader. Ook kunstenaars liggen wakker van het klimaat. In Leuven kan je duurzame streetart gaan bewonderen met onder meer luchtzuiverende verf, gerecycleerd plastic of petflessen.

(c) Visit Antwerpen - PAKT

#shoplocal

Het shoppen van een souvenir is eigenlijk een beetje zoals als eten kiezen. Doe vooraf research naar lokale ambachten of duurzame shops, ze staan vaak gebundeld online. In Brugge en Mechelen kan je dan weer op eigen houtje langs ambachtelijk lokaal lekkers. Naast een Handmade in Brugge plan is er ook de #LocalLove kaart. met authentieke adressen met een uitgekiend en origineel aanbod. Dankzij de #ArtandAntiques kaart tik je misschien wel je eigen vintage kunstschat op de kop.

Respect

Ironisch genoeg wil Unesco het werelderfgoed beschermen dat, net door z’n classificatie, drommen toeristen aantrekt. Uiteraard wil je dat ook de rest van de wereld ervan kan blijven genieten. Toon respect voor de site maar ook voor de gemeenschap – bepaalde vestimentaire of verbale keuzes kunnen aanstootgevend zijn als je bijvoorbeeld een kerk bezoekt.

Travel light

Choco en cornflakes zijn overal in Vlaanderen verkrijgbaar, dit hoef je op voorhand niet in te slaan. Door ter plaatse boodschappen te doen, steun je immers de lokale handelaars. Wel handig voor een duurzame trip is meeneembestek of zelfs je eigen metalen of bamboo rietje. Denk ook aan een boodschappentas, en een hervulbare waterfles en herbruikbare koffiebeker. Nog een leuke tip voor duurzaam shoppen: de verpakkingsvrije winkel Zonder Meer in Kortrijk.

Beeld (c) Stad Antwerpen - Jonathan Ramael