Dierke plezierke: 8 tips voor een vakantie met jouw huisdier en andere beestige avonturen

Vlaanderen Vakantieland 17 juli 2020

Je denkt dat je hond of paard niet mee mag op vakantie? Mis poes! Bij deze logies is jouw viervoeter welkom. Speel je liever met andere dieren? Probeer dan eens een vakantie op de boerderij. Of waag je aan beestige avonturen zoals koeknuffelen, een ezelwandeling of ontbijten met alpaca’s.

Met je hond op reis

De makkelijkste oplossing om je trouwe viervoeter(s) mee te nemen op reis, is het boeken van een vakantiewoning - hier genieten zowel jij als je hond(en) van alle vrijheid. Maar er zijn ook heel wat hotels en B&B’s waar jouw huisdier welkom is. Denk aan B&B de Weide Poort in Beerse, waar honden kunnen pootje baden en zwemmen in een afgebakend deel van de nabijgelegen Warandeplas. Vermeld best op voorhand dat je hond meekomt - een bakje water en een versnapering zullen klaarstaan!

(c) Agentschap van Natuur en Bos

Ga op boerderijvakantie

Koeien melken, pasgeboren biggetjes aaien, kippeneitjes rapen... Als er dieren op de boerderij zijn, is het heerlijk om ze mee te verzorgen - en niet alleen voor kinderen. Gelukkig zijn er heel wat leuke logeeradresjes waarbij je verblijft op de boerderij. Hier kan je extra vroeg opstaan om voor het krieken van de dag de dieren eten te geven en kennis te maken met het echte boerenleven.

Een tip is B&B 15inn in Balen: hier is de gastheer de herder van dienst en kan je met een beetje geluk een demonstratie schapen hoeden met border collies gadeslaan. Ook het Loeyakkershof in Brecht is een beestige aanrader: in deze vakantiewoning maak je een huifkarrentocht met bezoek aan een geiten- of schapenboerderij of een melkveebedrijf.

Eropuit met je paard

Limburg is een paradijs voor je paard. Het Ruiter- en menroutenetwerk is liefst 650 kilometer lang - dat is van Hasselt tot Berlijn. Bijzonder is dat de route bijna altijd loopt over onverharde paden en door bossen, zandgronden, duinen, heidelandschappen...

Jij en je paard even dorst? Puf dan uit bij een paardvriendelijk café. Wil je er een meerdaagse van maken? Overnacht dan in een van deze paardvriendelijke logies!

Ezeltje strek je in Pelt

Al eens met een ezel op stap geweest? Beleef de mooie omgeving van Bosland met een ezel als gids. Een langoor neemt jou en jouw picknick mee voor een tocht op maat. Ook wie minder goed te been is, kan op ezeltocht met een speciale rolwagen. Ie-jaah! 
Nog een aanrader: onthaastende ezelwandelingen in beleefboerderij De Vliertuin in Herselt

(c) Visit Limburg

Alpaca’s in Limburg

Op verschillende locaties in Limburg sta je oog in oog met alpaca’s - je weet wel, die schattige wollige berglama’s. In Ham kan je alpaca’s voederen en met hen een wandeltocht maken. Op de Alpacaboerderij in Bocholt leer je alles over deze kameelachtigen, kan je met hen een hindernissenparcours afleggen of zelfs samen met alpaca’s overnachten. 

Koeknuffelen en uitstap met je koe-llega’s

In het melkveebedrijf van Ben en Marianne in Ravels neem je een dagje deel aan het leven op de boerenbuiten. Elke zaterdagnamiddag kan je er ‘Koeknuffelen’: eerst krijg je een rondleiding langs de kalfjes en de melkinstallatie, daarna mag je zelf een koe uitkiezen om te knuffelen! Wil je logeren in de buurt? Boek dan een overnachting bij ‘t Schalks genot in Poppel en vraag naar het Koeknuffelarrangement.

Bij Farmfun in Bocholt, Essen, Merchtem en Poperinge logeer je op een koeienboerderij samen met je koe-llega’s of je koe-le vriendengroep. Hier moet je zijn voor beestige avonturen op de wei, waaronder teambuildings of vrijgezellenfeesten!

(c) L.v. Versteynen Koeknuffelen

Poezen en boeken

‘Happiness is a good book and a cat’, zo klinkt de slogan van kattenadoptiecafé Puss & Books in Brugge. Hier kan je met een lekker drankje en taartje en een leuk boek ontspannen tussen het kattengeronk. Misschien kiest één van de adoptiekatjes jou wel uit om te spelen en knuffelen. En wie weet klikt het zo goed dat dit katje door jou wordt geadopteerd... Andere kattenadoptiecafés zijn er in Gent en Kortrijk. Miauw!

Beeld (c) Visit Limburg