Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
bier keunl

Diep verscholen in het groen: stadsverkenning in Ronse

De groene getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen omsluiten het mooie Ronse. Dit voormalig centrum van de textielindustrie kent een woelige geschiedenis. De stad weeft nieuwe impulsen met de grootste zorg rond zijn bestaande erfgoed.

In de Hermescrypte kwamen vroeger geesteszieken verlossing zoeken. Nu is het een hoogst interessante plek om te bezoeken. Het creepy crypte spel zorgt er voor dat ook kinderen zich zullen interesseren in de geschiedenis van het reliekschrijn van Sint-Hermes. Ook bovengronds kunnen kinderen aan het speurneuzen slaan. Met de zoektocht ‘Rosalie is jarig’ bijvoorbeeld. Rosalie moet al haar vriendjes zoeken. Op pad door de stad moet ze allerhande opdrachten vervullen.

 

Mekka voor foodies

Een andere leuke manier om Ronse te ontdekken is met de Smaakkaart. Tijdens je wandeling door de wijk ‘De Vrijheid’ in het centrum proef je zes smaakvolle streekproducten. Je start met buuntsies, het typische knabbelhapje van Ronse.

De wandeling doet onder meer De Passage aan. Dit mekka voor foodies is een gerestaureerde elfde -eeuwse kerk. Binnen vind je zeven winkels, een tearoom en een restaurant. Wandel er zeker even door.

Op het einde van de wandeling beland je in een authentiek beschermd Ronses café. Vraag er eventueel een Keun biertje. Microbrouwerij Keun is de enige brouwerij die Ronse rijk is. Je kan de brouwerij met het hopveld op aanvraag bezoeken.

 

Een balletje slaan

De City Golf  is een leuke groepsactiviteit waarbij je al spelenderwijs de hele binnenstad verkent. Je slaat letterlijk een balletje dwars door parken en over markten en pleinen. Degene met de minst aantal slagen is de winnaar.

Je passeert verschillende plekken met een verhaal. Zo stond het station van Ronse ooit op ’t Zand in Brugge. Het classicistische bouwwerk zou één van de oudste stations ter wereld zijn. Bij zijn heropbouw in Ronse werd het omgekeerd gebouwd waardoor zijn voordeur uitgeeft op de sporen.

 

Moment van rust

Er zijn tal van leuke plekken om even achteruit te zakken. Zo heb je bijvoorbeeld het gezellig ingerichte eetcafé De Vrijheid op de Kleine Markt.

Op de Grote Markt vind je dan weer geglazuurde tegeltableaus uit begin vorige eeuw in Café Local Unique. Ook Brasserie De Harmonie op de Grote Markt is een onvervalst topadres. De Brasserie huist in een prachtig art deco-gebouw. Het interieur is een échte must-see.

 

Wil je een nachtje uitrusten? Ook dan is er in Ronse een waaier van kindvriendelijke logies tot art deco vakantiewoningen.

 

Nieuw bezoekerscentrum

In de Hoge Mote opende het nieuwe onhaal- en belevingscentrum van Ronse. Het is de uitvalsbasis om het textielverleden van de stad te leren kennen. Het bezoekerscentrum biedt ook info over wat je rond Ronse kan beleven. Zo is zeker in het voorjaar een bezoek aan het Muziekbos een aanrader. De boshyacinten leggen dan een paars tapijt in het bos. De Geuzentoren markeert het hoogste punt van de Muziekberg. Vlakbij vind je Bistro Boekzitting waar je kan relaxen op het terras met zicht op de bossen.

Combineer een stadsbezoek aan Ronse met een uitstap in de Vlaamse Ardennen.

Verblijf in Ronse