Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
wintertuin

De wondermooie Wintertuin van de zusters Ursulinen

Vergeet het Zweinstein van Harry Potter maar, de meest indrukwekkende school ligt in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Het voormalige ‘pensionnat de demoiselles’ van de zusters Ursulinen was ooit wereldvermaard. De Wintertuin in art nouveaustijl is wonderlijk!

Je blik wordt omhoog gezogen naar die prachtige kleuren en het sierlijke loodwerk van de glazen koepel. De onbekende ontwerper maakte er in 1900 een parel van. Je herkent in het kleurenspel de drie stadia van de dag: de ochtend, middag en avond. De meubels, vloeren, wanden en zijgalerijen maken de Wintertuin helemaal af, een kunstwerk waar je middenin staat en waar elk detail van klopt. Ja, ze hadden wel smaak, die zusters Ursulinen.

De grandeur van toen

Art nouveau in een katholieke school? Een gedurfde keuze van de Waverse Ursulinen, maar het kunstwerk deed wat het moest doen: de gegoede burgerij lokken. Het meisjespensionaat was tot over de landsgrenzen bekend. De grandeur van toen voel je nog steeds als je door de wondermooie gangen en zalen dwaalt. Het hoeft niet te verbazen dat het klooster en schoolcomplex is beschermd als monument.

Kom nog meer tot rust in een luxueuze hotelkamer in de nabijheid van de Wintertuin.

Logeer in de buurt van de wintertuin