Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Brakel wandelen
Alle artikels

De Vlaamse Ardennen is een puur wandelwalhalla

Het zuiden van Oost-Vlaanderen is bezaaid met getuigenheuvels. Talloze voorjaarsklassiekers, de Ronde van Vlaanderen op kop, doen de kasseiwegen van deze prachtige regio aan. Wandelaars worden verwend met een uitgekiend netwerk van meer dan 800 kilometer aan wandelpaden.

In de negentiende eeuw al schreef Omer Wattez vol vuur en passie over ‘zijn’ Vlaamse Ardennen. De grondlegger van het toerisme in deze streek zou wat blij zijn met de drie wandelnetwerken die er vandaag zijn. De Vlaamse Ardennen is een echt wandelwalhalla. Dat maken de meer dan 800 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden maar al te duidelijk. Geen wonder dat er in deze prachtige regio wel 300 knusse logeeradresjes zijn!

Gezinnen meer dan welkom

De Vlaamse Ardennen telt drie wandelnetwerken. Getuigenheuvels loopt van de Kluisberg over Oudenaarde, Ronse en Horebeke tot in Brakel. Wandelnetwerk Bronbossen doet het prachtige landschap van Geraardsbergen, Lierde, Brakel en Ninove aan. Verborgen hoekjes en kantjes vind je op het wandelnetwerk Zwalmvallei. Je kan de drie netwerkkaarten ook samen kopen in één handige cadeaubox. Elke wandelnetwerkkaart bevat enkele suggestieroutes met zowel stevige kuitenbijters als buggyvriendelijke routes voor jonge gezinnen.

Verkenning van de taalgrens

Twee belevingsgidsen geven een extra touch aan de wandelnetwerken. De gidsen geven praktische wandelingen aan, bieden tips voor bezienswaardigheden onderweg en brengen bovenal lekkere adresjes en toffe logiesadressen. De belevingsgids Koplopen bevat vijf thematische wandelroutes. De gids in zakformaat kan perfect mee op je wandeling. De belevingsgids Grensgevallen verkent de taalgrens tussen de Vlaamse Ardennen en de Pays des Collines.

Toffe instappunten

Bovenop de Kluisberg (141 m) ligt het uitgestrekte Kluisbos. De taalgrens loopt er dwars doorheen. Aan de rand van het bos en op de top van de Kluisberg zijn speelzones ingericht en er is een ruim aanbod aan cafés en restaurants. Het ideale instappunt om wandelnetwerk Getuigenheuvels te verkennen. Het voormalige sluiswachtershuisje tegenover de Zwalmmolen in Munkzwalm werd omgebouwd tot toeristisch onthaalpunt: het Streekpunt Zwalm. Naast toeristische info, kan men er ook terecht voor streekproducten uit de Zwalmstreek. De watermolen is beschermd en wordt af en toe nog opengesteld als museum. Je kan de molen op afspraak ook in groep bezoeken. In het voormalige molenhuis is nu café en restaurant De Zwalmmolen gevestigd.

In het voorjaar bloeien de wilde hyacinten in het stille Brakelbos. Wie goed oplet, kan af en toe een nieuwsgierige ree zien opduiken uit het bos.

Bezoekerscentrum De Helix in Geraardsbergen is een uitvalsbasis om het Raspaillebos te verkennen. Je vindt er twee permanente tentoonstellingen waaronder een over de stilte die zo kenmerkend is voor het Raspaillebos.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in