Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De Skip-Gen trend: op stap met grootouders
Alle artikels

De Skip-Gen trend: op stap met grootouders

De leukste trips met je kleinkinderen

Grootouders die op vakantie gaan met hun kleinkinderen en de middelste generatie - de ouders – thuislaten: het is een van de grootste reistrends.

Dump de tussengeneratie en haal de banden aan met het nageslacht... Een unieke kans, zeker als je ver van elkaar woont. Als grootouder heb je vaak de tijd en het geld om langere, educatieve reizen te maken. Tegelijk krijgen de ouders een flinke portie vrije tijd om met elkaar door te brengen. Vergeet trouwens de bezadigde wandelingen waarbij oma op een bankje zit te wachten terwijl de jeugd in het park speelt, deze reizen zijn onvergetelijke ervaringen waarbij beide generaties samen nieuwe herinneringen creëren. Het is zaak om de kleinkinderen actief te betrekken bij het kiezen en plannen van de trip, zo zijn ze ook meer betrokken tijdens de vakantie.

Kids & the city

Een bezoek aan een grote stad - vooral eentje die vaak op tv verschijnt – is een onvergetelijke ervaring. Zo speelt de populaire Ketnet-serie #LikeMe (op zich al een generatieoverschrijdend succes) zich af in Antwerpen, een stad die alle leeftijden aanspreekt. Pubers zullen de coole graffiti weten te appreciëren, kleine stripfanaten zijn vast door het dolle heen op de stripmurenjacht. Voor je het weet, heb je samen alle buurten van ’t Stad doorkruist, tot en met Linkeroever via de avontuurlijke voetgangerstunnel. Ook andere steden als Leuven, Gent, Brugge en Mechelen hebben toegankelijke stadswandelingen te bieden. Tip: Op de tweede verdieping van restaurant Joyau kunnen 5- tot 12-jarigen een speciaal menu verorberen met leeftijdsgenoten in een aangepaste ruimte, terwijl jij geniet van een tête-à-tête.

Maak een themapark onveilig

Vergeet Plop en Bumba, jullie zetten het openluchtmuseum, de speeltuin en daarna ook nog eens de 550 hectare park van Bokrijk op stelten. Nadat je het plattelandsleven van 100 jaar geleden hebt bestudeerd (het park organiseert ook leuke workshops, bak samen bijvoorbeeld ambachtelijk brood) knal je door de bruisende sixties. Dit jaar is er ook het Bruegelparcours, maar de jeugd zal vooral het innovatieve fietstraject ‘Fietsen door het water’ weten te smaken: je fietst dwars door een vijver zonder nat te worden. Op een halfuurtje fietsen zijn jullie terug bij het appartement met volledig uitgeruste keuken van Holiday Suites in Houthalen-Helchteren. Relaxen kan in het verwarmd openluchtzwembad van het vakantiepark.

Ontbijt eens met een koe

Een verblijf op een boerderij maakt iedereen blij. Zeker wie in de stad woont en maar zelden een koe of kip tegen het lijf loopt. De landelijke omgeving leent zich uitstekend voor gezinsactiveiten in openlucht, denk aan paardrijden, kajakken, vissen, wandel- en fietstochtjes of een picknick in de natuur. In de Kempen vind je een aantal originele logeeradressen, waarvan De Drieshoeve in Kasterlee, met zowel een jacuzzi als een zandbak op het terras, het meest geschikt lijkt voor een skip-gen trip. Je slaapt er met zicht op de kalfjes en koeien, op slechts 16 km van de watermolen van Retie. Daar kan je picknicken en met een bootje over een kabbelend riviertje 25 km lang door het idyllisch landschap richting Grobbendonk kan varen (of een deel van het traject).

Animal crossing in de zoo

Beesten spotten de dierentuin is altijd leuk, met of zonder kinderen, dus waarom er geen dubbele citytrip aan koppelen? Het uitgestrekte Planckendael heeft een eigen buslijn vanuit het centrum van kindvriendelijk Mechelen. De stad voorziet bovendien een pretpakket met korting op je ticket. Van hieruit spoor je in een twintigtal minuten naar Antwerpen Centraal, waar de trein zowat voor de poort van de ZOO stopt. De oudste dierentuin van België dateert van 1843 maar werd recent mooi vernieuwd. Kindvriendelijk logeren kan bij Hotel Golden Anchor, vlakbij het Mechelse Vrijbroekpark met z’n indrukwekkende speeltuin en andere recreatiemogelijkheden.

Samen relaxed met een all-in formule

All-inclusive vakanties zijn wel zo makkelijk, alleen al omdat je niet voortdurend zelf extra snacks hoeft aan te voeren voor bodemloze kindermaagjes. Veel all-inclusives bieden bovendien kinderanimatie, zo heb jij ook wat vrije tijd. Vakantiepark Hengelhoef biedt zo’n concept aan. Zowel de horeca als het subtropisch zwembad werden er net gerenoveerd. Vlakbij kan je Natuurreservaat Tenhaagdoornheide en De Teut – samen één mooi groot heidegebied met grote vijvers - uitkammen, of samen Bobbejaanland dan wel Hasselt exploreren.

On a boat

Een riviercruise is een groot avontuur voor lagereschoolkids en ideaal omdat je maar één keer hoeft in en uit te pakken. Jullie bepalen samen het programma en hoeven met niets anders rekening te houden dan er een ontspannende vakantie in je sloep van te maken. Ga voor een thematrip en vaar langs historische en natuurlijke trekpleisters of kies een mooie eindhaven uit. De stad Gent is een onderhoudende kidsproof bootbestemming, maar ook Brugge en het Brugse Ommeland weten elk kind te boeien én de grootouders zoet te houden.

Krijgen jullie er maar niet genoeg van? Smeed nog veel meer kindvriendelijke plannen dankzij de Dingenzoekers. Een website boordevol tips om er met z’n allen op uit te trekken en onuitwisbare herinneringen te creëren.

Beeld: © Westtoer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in