Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De revival van Oostende
Alle artikels

De revival van Oostende

Je merkt het overal in Oostende: deze stad is bezig aan een heropleving. De Koningin der Badsteden is op tien jaar tijd geëvolueerd tot een bruisende grootstad waar het ook buiten het toeristische zomerseizoen prettig vertoeven is. Met dank aan kunst, street art, festivals, mode, gastronomie en ambitieuze nieuwe infrastructuur.

Dat zeggen niet alleen wij, ook de befaamde Britse krant The Guardian tipte vorig jaar Oostende als een van de zes mooiste badsteden van Europa. ‘De stad surft op een golf van vernieuwing. Tien jaar geleden zag het er beslist nog armoedig uit, maar vandaag ademt de stad cool.’ The Guardian heeft gelijk!

Street art hoofdstad

Een van de motoren achter de heropleving van Oostende zijn de vele festivals, die ieder jaar meer toeschouwers lokken. Theater Aan Zee tovert het Leopoldpark om tot een culturele hotspot (deze zomer kan het niet doorgaan omwille van corona), het Filmfestival rolt de rode loper uit voor (inter)nationale sterren en The Crystal Ship nodigt jaarlijks zo’n vijftien kunstenaars uit voor een nieuwe muurschildering.

Spring op de fiets of maak een stadswandeling en ontdek waarom Oostende op amper vijf jaar tijd is uitgegroeid tot dé street art hoofdstad van het land. Onze drie favoriete kunstwerken zijn afbeeldingen van vrouwen: de taartsnijder van Mohamed l’Ghacham (Blauwkasteelstraat 1), de kleurrijke dame van Dourone (Aartshertoginnestraat 4) en het tegen de witte achtergrond oplossende werk van Henrik Uldalen (hoek Velodroomstraat en Maria-Theresiastraat).

Nog meer kunst? Bezoek vaste waarde Mu.ZEE, waar meerdere tentoonstellingen op je wachten. Bezoek er zeker ook de museumvleugels van animatiemeester Raoul Servais en van Ensor & Spilliaert, twee Oostendse grootmeesters. Dit jaar opent trouwens ook het vernieuwde Ensorhuis, waar de kunstenaar tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte.

Gastronomie en gastenkamers

Ook op culinair vlak is Oostende ‘ontploft’. Naast de meer toeristische zaken op de Zeedijk vind ieder er nu zijn ‘goesting’. In het Cultuurcafé van De Grote Post kan je ‘s ochtends terecht voor croissant en koffie, ‘s middags voor lekkere lunch en ‘s avonds voor een cocktail. Om de hoek in de Christinastraat ligt Lizette, een soep- en lunchbar waar je wordt geholpen door bijzondere obers met een beperking - een waardevol sociaal project, en ook gewoon erg lekker.

Mag het wat sjieker? Galerie Beau Site op de Zeedijk is niet alleen een kunstgalerie, maar ook een restaurant. Uitbater Gil serveert enkel verse ingrediënten, en dat proef je. Geef ondertussen je ogen de kost met de kunst aan de muren van dit art deco-gebouw.

In de Madridstraat is er Belle de Jour: een prachtig pand waarin Els Vanbiervliet en chef Jeremy Levecke de verfijndste keuken aanbieden, met vis recht uit de Noordzee. Boven het gastronomisch restaurant ligt bovendien Belle de Nuit: vier gastenkamers waar je na het diner deugddoend kan dommelen. Via Logeren in Vlaanderen Vakantieland vind je nog 45 andere topadresjes in Oostende!

Oud ontmoet nieuw op Oosteroever

Als er één plek is die de voorbije jaren een ware transformatie onderging, dan wel Oosteroever. Pendel met het veerbootje ernaartoe, en ontdek hoe oud en nieuw hier samengaan. Er worden volop nieuwe woontorens en penthouses gebouwd, maar het gebied ademt ook nog volop het vroegere Oostende: van de Vismijn tot het Fort Napoleon uit 1811. Extra voordeel: het strand is hier op zonnige dagen rustiger dan in het centrum.

Na een lange wandeling is het tijd om jezelf te belonen met een nieuwe outfit. Een gouden tip is FERM, een Scandinavische mode- en designzaak met twee vestigingen in de stad. Zowel mannen als vrouwen scoren er ongetwijfeld een nieuw hebbeding. Fan van retro? Dan moet je zeker naar Maison Saints&Bullies, opgericht door een Oostendse ontwerpster. Je vindt er kleding voor kinderen, mannen en dames, naast juwelen, decoraties en artwork van jong talent. Een souvenir? Dat vind je hier!

Beeld: © Visit Flanders


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in