
De oorlog in beeld en verhalen
Leven onder Duitse bezetting, hoe ging dat er aan toe? Kiemde er stil verzet of heerste angst en onzekerheid? In het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk vertellen de bewoners zelf hun beklijvende verhalen.
Terwijl er in de loopgraven van de Westhoek hevig werd gevochten, leefden de mensen achter de linies onder Duitse plak. Het waren woelige jaren: Leuven brandde tot de grond af en aan de rivieren de Gete en de Dijle werd hevig gevochten.
Luisteren naar oorlogsverhalen
Het indrukwekkende Ursulinenklooster in Tildonk speelde een hoofdrol als hoofdkwartier van de Duitse generaal von Beseler. Vandaag is het klooster een boeiend Belevingscentrum. Blader door de dagboeken van de ursulinenzusters en luister naar de verhalen van de dorpelingen. Kwamen ze in opstand of hielden ze zich koest? Hadden ze honger of smokkelden ze voedsel?
Kinderspeurtocht
Met een speurtocht op kindermaat ontdek je hoe leeftijdsgenootjes een eeuw geleden de oorlog beleefden. Verkleed je als soldaat en zoek mee met Jerome en Gustavine. Ze leren je het eten en spelletjes uit de grote oorlog kennen.
Foto's van een bezet land
De Duitsers waren ook mensen met oog voor schoonheid. Dat vonden ze in onze gebouwen: monumenten, kunstwerken, kastelen, interieurs. Een ploeg van dertig Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten trok tijdens de oorlog door ons land en maakte meer dan 10.000 unieke beeldopnames. Een prachtig, bevroren tijdsbeeld van een eeuw geleden. Door de Lens van de Bezetter, te bewonderen in de stiltetuin van het Ursulinenklooster.
Fietsen langs de Dijlelinie
Vertrek met het Belevingscentrum als uitvalsbasis op oorlogsmissie langs de Dijlelinie Fietsroute. Gewoon de knooppunten downloaden en op weg. De 29 infopanelen onderweg vertellen je de oorlogsverhalen van de streek.