Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De natuur: 7x anders
Alle artikels

De natuur: 7x anders

Meer dan ooit zoeken we vandaag de natuur op. Regen of zon, we laten ons niet tegenhouden om de buitenlucht in te trekken. Terecht, want een frisse neus halen doet áltijd deugd. Wil je eens wat anders doen dan wandelen? Check dan zeker deze tips en laat je inspireren!

1. Sporten in openlucht

In Limburg kan je een balletje gaan slaan op één van de zes golfbanen die de provincie rijk is. Wat dacht je van een partijtje golf in Millenuium Golf, op de oevers van de Paalse Plas? Ook paardrijliefhebbers komen hier aan hun trekken. Het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk is maar liefst 650 kilometer lang, en brengt je over onverharde paden door bossen, duinen en heide.

Wie liever op een stalen ros zit, kan gaan crossen door de bossen op de Limburgse mountainbikenetwerken.

Een citytripje naar werelderfgoedstad Brugge kan je dan weer combineren met een work-out op één van de outdoor fitnesstoestellen die in de Brugse parken verspreid staan. Familiepret verzekerd!

Mountainbiken in Limburg © Levi Lenaerts

2. Picknicken in het park

Daarvoor moet je in Brugge zijn! Het Minnewaterpark kent iedereen, maar waarom niet eens picknicken in het Poertorenpark? In deze romantische tuin langs het water plantte de stad fruitbomen langs de muur, en groeien er tal van planten die bijen, hommels en vlinders moeten lokken. Of vlei je neer in het gras in Hof Campers & Hof de Jonghe, twee verborgen parkjes in de stad met een schapenweide en boomgaard. Ook rond het kasteel op Domein Tudor of de bossen van stedelijk domein Beisbroek vind je tal van mooie picknickplekjes.

Poertorenpark © Jan D’Hondt

3. Vogels spotten

Want ja, vogels spotten is weer populair! Wandelgebied St-Maartensheide & De Luysen in Kempen-Broek is een paradijs voor vogels. Volg één van de vier bewegwijzerde wandelingen en misschien zie je wel een roerdomp, houtsnip of watersnip vliegen.

Tussen Lommel en Mol heb je kans om een zeldzame broedvogel tegen te komen, zoals de ijsvogel of havik, die zich graag verschuilen rond de vennen, vijvers en moerassen van wandelgebied De Blauwe Kei – De Maat.

Ook in de stad kan je naar vogels gaan speuren. Aan het dak van het Concertgebouw in Brugge hangen sinds enkele jaren gierzwaluwkasten waarin gierzwaluwen kunnen komen broeden. In de torens van de Sint-Salvatorkathedraal en Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je dan weer – met een verrekijker en wat geluk – slechtvalken spotten.

4. Trollen zoeken in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Trollen? Jawel! Kunstenaar Thomas Dambo bracht met takken, omvergevallen bomen en gerecycleerde materialen zeven metersgrote trollen tot leven in een Magisch Trollenbos in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Begeef je in de bossen en probeer ze allemaal te vinden.

5. Op safari

Olifanten en neushoorns zal je in Vlaanderen niet snel tegenkomen, maar toch kan je ook hier op safari gaan. Verschillende natuurgebieden in Limburg maken gebruik van ‘grote grazers’ die een belangrijke rol spelen in het natuurbeheer van deze gebieden. In Natuurgebied Negenoord, wandelgebied Kessenich, struinnatuurgebied Maesbempder Greend-Mazenhoven en wandelgebied Bergerven kan je kuddes Konikspaarden en Galloway runderen zien grazen rond de plassen en bosjes. Ook in wandelgebied Bokrijk-Kiewit kan je oog in oog komen te staan met Galloways. Voor een vleugje wildernis met imposante Schotse Hooglanders moet je in wandelgebied Tösch-Langeren zijn.

Ook het Noordelijk Eiland in Bornem, tussen de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde, wordt bewoond door Galloways en Konikspaarden. Om de natuur niet te storen mag je zelf niet op het eiland, maar vanop de verharde dijken heb je een mooi zicht over het gebied.

Iets kleiner van formaat maar daarom niet minder interessant zijn dassen. Vijf boeiende wandelingen in de Voerstreek – dé streek om dassen te observeren - nemen je hier mee in de wondere wereld van de das. Rond het Blaasveldbroek in Willebroek kan je dan weer een heuse beversafari maken, en zijn er verschillende toffe speelzones ingericht. Vergeet je laarzen niet!

Grote grazers in Bergerven © Koen De Langhe

6. Het water op

Ruil je wandelschoenen voor een paar peddels en laat je leiden door het water. In een originele Canadese kano bij Dakanook, bijvoorbeeld, waarmee je het schilderachtige landschap rond Drongen kan verkennen. Of waarom niet ín de stad te water gaan? Rafting & Outdoor Events stuurt je in een grote raftingboot op fotozoektocht door de Gentse historische binnenstad.

(c) - Stad Gent - Dienst Toerisme

7. Wildplukken en vuur maken

Wie zich écht eens helemaal wil onderdompelen in de natuur, kan zich in de Kempen op sleeptouw laten nemen door Mike De Roover van Rewilding. Mike leert je met plezier hoe je vuur moet maken, eetbare planten kan vinden en een echte bushcrafter kan worden.

Origineel logeren in de natuur?

Hostel Wadi, verstopt in het bos van de Hoge Rielen in Kasterlee, is een uniek ecologisch, cirkelvormig hostel waar iedereen welkom is.

De Leiecabin is een knusse, houten woonwagen met zich op de Leie, in het mooie Sint-Martens-Latem.

Leo en Cathy verwelkomen je graag in het Limburgse Maasland voor een nacht op het water in hun b&b Botel Ophoven.


Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in